VIDEO| Araucana, o găină cu ouă verzi! Un bărbat din Alba crește păsările care fac ouă fără colesterol, care costă 8 lei bucata
Un bărbat din Sebeș crește găini Araucana din Chile. Ouăle sunt verzi și albastre, nu au colesterol și costă 8 lei.
Expoziția columbofilă de la Sebeș din ianuarie a reunit ca în fiecare an aproximativ 50 de crescători care și-au expus cei mai frumoși porumbei, iepuri sau găini spre bucuria pasionaților, dar mai ales a copiilor.
Așa cum ne-au obișnuit în ultimii 15 ani, organizatorii s-au întrecut pe ei și de data aceasta, iar cei care au vizitat expoziția de la Sebeș au putut admira exemplare deosebite de găini, porumbei și iepuri.
Dintre toate păsările, o rasă ne-a atras atenția în mod special. Este vorba de rasa Araucana din Chile, o găină exotică, care nu poate fi confundată cu nici o altă rasă.
Proprietarul lor, Pienariu Ioan este din Sebeș și este purtătorul de cuvânt al Asociației Mulbach 2008, dar și pasionat de o viață de creșterea găinilor și porumbeilor. Crescătorul ne-a explicat carcateristicile rasei și ce anume o face deosebită față de suratele sale.
Găinile Araucana sunt întâlnite într-o gamă largă de culori, dar și de forme atrăgătoare ale penajului. Rasă originară din Chile, America de Sud, a primit numele în cinstea unui trib de indieni, care locuiau pe acele meleaguri.
Gainușele au dimensiuni corporale mici spre medii, iar greutatea nu depășește 2 kg la găini și 2,5 kg la cocoși. Există 12 varietăți de culoare în standardele rasei, de la alb-crem pâna la negru cu nuanțe de smarald, precum și combinații din 2 sau 3 culori. De la Nelu Pienariu am aflat că exemplarele albe sunt foarte rare, chiar și în Chile. Un semn distinctiv al rasei sunt penele de pe cap pot forma un fel de barbă, moț sau perciuni, care se pot întâlni separat la diferiți indivizi sau pot fi combinate între ele.
Însa, potrivit crescătorului, cea mai importantă caracteristică este productivitatea acestora. Găinile Araucana depun ouă de nuanțe deosebite de albastru, verde și turcuaz. Cei care le-au consumat afirmă că aceste ouă sunt mai delicoase decât cele obișnuite. Iar specialiștii menționează, că ele sunt și mai sănătoase, având un raport mai bun de lipide, mai puțin colesterol și mai mulți acizi Omega 3 și Omega 6. Având în vedere toate aceste caracteristici ale oualor prețul de valorificare este unul destul de mare, astfel că un ou din rasa Araucana se vinde începând cu 6 lei și poate ajunge pâna la 8 lei.
Araucana este o rasă precoce, iar găinile încep să depună ouă deja de la vârsta de 6 luni. Timp de un an, acestea produc pâna la 180 de ouă, cu dimensiuni medii și greutate de 55-60 g. Carnea de găină Araucana are un gust fin, suculent și se consideră dietică, dar carcasele sunt relativ mici.
Temperamentul gainușelor Araucana este calm și domol. Ele pot fi adăpostite fără probleme cu alte păsări și se adaptează ușor la diverse schimbări. În schimb, cocoșii pot fi foarte agresivi aparându-și teritoriul și nu suportă concurență în coteț.
Deși Araucana se consideră o rasă exotică, aceasta nu necesită condiții speciale de întreținere. Este o rasă nepretențioasă și rezistentă la condițiile nefavorabile de întreținere și de mediu.
Se recomanda însă creșterea separată de alte păsări din gospodărie. Asta și din cauza agresivității cocoșilor Araucani, dar și pentru a nu permite împerecherea găinilor cu cocoșii altor rase.
O problemă întâlnită la această rasă este prezența unei gene semiletale la găinile cu moț. Astfel, dacă se împerechează indivizii moțați între ei, puișorii obținuți mor în primele zile de viață. Pentru ca puii să fie viabili, se admite un singur părinte cu moț.
De asemenea, trebuie menționat că înmulțirea găinilor Araucana este cam anevoioasă, din cauza lipsei vertebrelor codale, iar în timpul împerecherii cloaca nu se deschide suficient și ouăle foarte des rămân nefecundate.
Pentru înlăturarea problemei, specialiștii recomandă tunsul regulat (aproximativ o dată la trei săptămâni) a penelor și pufului din jurul organelor genitale atât a găinilor, cât și a cocoșilor.
Sebeșanul crește această rasă pentru familie și expoziții, nu pentru activitate comercială.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Ninsorile abundente aduc vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă: Domeniul Schiabil Șureanu pregătește pârtiile pentru sezonul 2024-2025
FOTO | Ninsorile abundente aduc vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă: Domeniul Schiabil Șureanu pregătește pârtiile pentru sezonul 2024-2025 Ninsoarea abundentă din noaptea de 20 spre 21 noiembrie 2024 din zona munților Șureanu, vine cu vești bune pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Reprezentanții Domeniului Schiabil Șureanu au anunțat începerea pregătirii pârtiilor pentru sezonul 2024-2025. […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentarii16 ore ago
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentarii8 ore ago
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zilei3 zile ago
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată