Rămâi conectat

Actualitate

VIDEO| Ar renunța Klaus Iohannis la mandatul de preşedinte, pentru șefia NATO? „Daca mi s-ar face o astfel de propunere, as evalua-o foarte serios”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

VIDEO| Ar renunța Klaus Iohannis la mandatul de preşedinte, pentru șefia NATO? „Daca mi s-ar face o astfel de propunere, as evalua-o foarte serios”

Întrebat, marți, la conferința de presă de la Palatul Cotroceni, dacă ar accepta să fie viitorul secretar general al NATO după expirarea mandatului lui Jens Stoltenberg, președintele Klaus Iohannis a răspuns: „Dacă mi s-ar face o astfel de propunere, aș evalua situația foarte serios și aș face o declarație publică”.

De asemenea, Iohannis a subliniat că România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate. Şeful statului a vorbit de recentele decizii de la Consiliul European şi de la Summitul NATO.

YouTube video

„Aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă şi au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori şi acum cred că răspunsul este pe măsură – că România este un actor foarte implicat în politica europeană şi în politica de securitate. Românii sunt mai bine apăraţi, România este mai bine protejată”, a afirmat Iohannis.

În iulie 2021, publicaţia Politico a scris că aliaţii NATO plănuiesc cu mare grijă şi gândesc fiecare pas pentru a găsi un succesor pentru secretarul general Jens Stoltenberg. Un potenţial candidat ar putea fi chiar preşedintele Klaus Iohannis, dar alegerea unui reprezentant al României la şefia NATO ar putea fi considerată puţin cam provocatoare în privinţa Rusiei.

Noua misiune NATO este să-şi găsească un nou şef. Actualul secretar general NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, fost premier, şi-a început mandatul în octombrie 2014. Aliaţii i-au extins mandatul în primăvara lui 2019 până în septembrie 2022, pentru a câştiga timp în procesul de căutare a unui succesor. Discuţiile oficiale abia au început în cadrul NATO, iar succesorul lui Stoltenberg ar urma să fie anunţat la summitul liderilor Alianţei de la Madrid. Speculaţiile în privinţa succesorului potrivit sunt numeroase.

La 72 de ani de la înfiinţarea NATO, mulţi oficiali, diplomaţi şi experţi în domeniul militar sunt de părere că a venit vremea pentru o femeie la conducerea celei mai puternice alianţe de apărare din lume. În plus, este luată în considerare o personalitate din Europa de Est, ceea ce ar transmite un semnal clar împotriva ameninţării ruse. Trei nume sunt evocate în funcţie de aceste cerinţe: fosta preşedintă croată Kolinda Grabar-Kitarovici, fosta preşedintă lituaniană Dalia Grybauskaite şi actuala preşedintă estonă Kersti Kaljulaid.

Sursa: romaniatv.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Carnetele CEC și cele de membru de partid sau UTC de dinainte de 1989, o „comoară”: Câți BANI poți obține pe ele

Lucian Daramus

Publicat

în

Carnetele CEC și cele de membru de partid sau UTC de dinainte de 1989, o „comoară”: Câți BANI poți obține pe ele Carnetele CEC și cele de membru de partid sau UTC de dinainte de 1989 reprezintă în ziua de azi o adevărată comoară. Cei care încă mai dețin asemenea documente pot face bani frumoși […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea