Rămâi conectat

Politică Administrație

VIDEO: Administrația locală din Alba Iulia este nemulțumită de Planul de școlarizare și de schimbările pe care IȘJ Alba vrea să le facă la școala din Micești

Publicat

în

Decizia de a comasa unele clase la Școala Generală din Micești și, în general, Planul de Școlarizare întocmit de Inspectoratul Școlar Județean Alba au determinat administrația locală din Alba Iulia să-și exprime în mod public nemulțumirea.

Mircea Hava si Cornel SanduÎn cadrul unei conferințe de presă, primarul municipiului, Mircea Hava și consilierul local Cornel Sandu (fost șef al IȘJ Alba) au explicat că măsura pe care instituția vrea să o ia la Micești nu are acoperire legală deoarece numărul de copii este mai mare decât prevăd reglementările în acest caz. De asemenea, este contestat și Planul de școlarizare prin care sunt prevăzute doar două clase de școală profesională și trei clase de profil Real, în condițiile în care piața muncii din județ ar impune o altfel de structurare a unităților de învățământ de la nivel local.

”De ce nu fac lucrul acesta acolo unde se impune?” – a întrebat primarul Mircea Hava, referindu-se de decizia inspectoratului de a comasa clasele V-VIII de la școala din Micești.  ”Sunt clase în școli din județul acesta cu 4-5 copii. Eu nu am nicio problemă cu asta, pentru că școala se face pentru copii. Însă nu pot face așa ceva (n.r. comasarea claselor) la Micești pentru că, în primul rând este în municipiu, în al doilea rând numărul de copii este suficient, conform legii, iar în al treilea rând sălile de clasă de acolo. așa cum sunt construite, nu permit o asemenea înghesuială”, a spus edilul, explicând că imobilul a fost cumpărat de administrația locală, din bani publici, printr-o hotărâre aprobată de Consiliul Local Alba Iulia, având din start ca destinație înființarea unei unități de învățământ.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul a subliniat faptul că nu este de acord ca școala din Micești să funcționeze cu clase comasate, declarând că, în cel mai rău caz, se vor găsii soluții pentru transportul elevilor, cu microbuze școlare sau prin intermediul sistemului de transport public local, la școli din Alba Iulia.

În privința Planului de școlarizare, primarul Mircea Hava s-a arătat nemulțumit de lipsa de colaborare a IȘJ Alba cu administrațiile locale. El a subliniat faptul că sunt prea puține școli profesionale în județ, chiar dacă de foarte mult timp se discută despre lipsa acută de personal calificat în meserii pentru care ar exista locuri de muncă în Alba: ”Toată lumea face numai și numai liceu. Nu este normal nici pentru copii, nici pentru părinți, să facă patru ani de liceu, să nu-și ia bacalaureatul și pe urmă să încerce să-și găsească o meserie unde se duc necalificați și unde încep problemele pe care le știți și dumneavoastră: șomaj, locuri de muncă ar fi dar nu există forță de muncă și tot acest cerc vicios…”.

Primarul municipiului Alba Iulia a mai declarat că dacă IȘJ Alba nu va ține cont de problemele semnalate de administrația locală va fi întocmit un memoriu care va fi trimis la Ministerul Educației, în speranța că acolo se va găsi mai multă înțelegere.

La rândul său, consilierul local Cornel Sandu a explicat că școala din Micești nu se află într-o situație excepțională (așa cum prevede legea în cazul comasării claselor cu prea puțini elevi): ”Miceștiul are efectivele de elevi pe clase conform legii (n.r. mai mult de 10 elevi în fiecare clasă). Singura bază legislativă pe care ar putea s-o aibă inspectoratul pentru a forța comasarea claselor este recomandarea Ministerului de a se elimina formațiunile de studiu cu un număr de elevi sub valoarea medie prevăzută în lege, pentru unitățile de învățământ din mediul urban. Dar metodologia nu poate bate legea. Probabil inspectoratul trebuie să se încadreze într-un număr maxim de angajați pe județ și trebuie să reducă de undeva. Dar să vedem dacă au dreptate când vor să reducă de la Micești. Dacă mergem strict pe lege sunt nu mai puțin de 88 de școli în Alba care nu satisfac condițiile legale. Deci, dacă era de redus, în primul rând respectăm legea și apoi reducem și la ceilalți, dacă mai este nevoie și trebuie să ne încadrăm în numărul de elevi”.

Referitor la Planul de școlarizare, Cornel Sandu a explicat că în cele trei licee industriale din municipiu există doar 2 clase de școală profesională, una la Liceul Economic, iar alta la Liceul de Construcții, în condițiile în care mai mult de jumătate din angajații din Alba Iulia vin din afara orașului și se califică la locul de muncă. De asemenea, o altă nemulțumire este reducerea numărului de clase din învățământul cu profil Real, respectiv desființarea unei clase de Matematică-Informatică, la Colegiul Național HCC:

Atât primarul Mircea Hava, cât și fostul inspector șef al IȘJ Alba au concluzionat că nici în cazul reducerii claselor cu profil Real situația nu poate rămâne așa, luându-se în considerare inclusiv o contestație în Contencios administrativ dacă Inspectoratul Școlar Județean Alba nu își va modifica deciziile.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare