VIDEO | Acțiunea „PIROTEHNIC” desfășurată de IPJ Alba: Controale la societăți comerciale, în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale
VIDEO | Acțiunea „PIROTEHNIC” desfășurată de IPJ Alba: Controale la societăți comerciale, în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale
Și în acest an, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Alba desfășoară acțiunea „PIROTEHNIC”, pentru verificarea legalității operațiunilor cu articole pirotehnice desfășurate de persoanele fizice și juridice.
În acest sfârșit de an, poliţiştii Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba acţionează pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislaţiei privind obiectele pirotehnice.
Citește și: FOTO | „Petardele îți pot lua bucuria sărbătorilor alături de cei dragi!”: Activități informativ-preventive desfășurate de IPJ Alba în școlile din județ
Scopul acţiunii este creşterea siguranţei cetăţeanului, prin activităţile de prevenire şi combatere a evenimentelor negative (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri) generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă 2024/2025.
În acest sens, sub coordonarea Serviciului Arme, Explozivi şi Substanțe Periculoase, până la data de 5 ianuarie 2025, polițiștii vor efectua acțiuni şi controale, atât la societățile comerciale autorizate să desfășoare operațiuni cu articole pirotehnice, cât și în zona piețelor, târgurilor sau centrelor comerciale, la persoanele fizice și juridice neautorizate, care comercializează ambulant articole pirotehnice.
Activitățile beneficiază şi de sprijinul polițiștilor de ordine publică, investigare a criminalității economice, transporturi și alte formațiuni.
Inspectoratul de Poliție Județean Alba readuce în atenția cetățenilor câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic.
Articolele pirotehnice de tip petardă, încadrate în categoria P1 nu sunt destinate a fi folosite în scop de divertisment, utilizarea acestora fiind permisă în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic.
De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate.
Totodată, persoanele juridice nu pot comercializa către publicul larg articole pirotehnice din categoriile F2-F4, P2 si T2.
În conformitate cu legislația în vigoare, este permisă organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile F3 şi F4 numai în condițiile în care există acordul primăriei, al inspectoratului pentru situații de urgență județean și avizul Inspectoratului de Poliție Județean pe a cărui rază se execută jocurile respective.
Referitor la persoanele fizice, atragem atenția că acestea, dacă au vârsta de peste 18 ani, pot deține și folosi în scop de divertisment doar articole pirotehnice din categoria F1, pe tot timpul anului.
Articolele pirotehnice din categoriile F2-F4, P1, P2, T1 și T2 nu pot fi confecționate, importate, comercializate sau folosite de către persoanele fizice în scopuri de divertisment.
Este interzisă folosirea articolelor pirotehnice în următoarele situații:
a) între orele 24,00 și 6,00, cu excepția perioadelor autorizate, precum și a evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;
b) la o distanță mai mică de 50 m de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 m față de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanță mai mică de 500 m de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;
d) la o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanță mai mică de 500 m de păduri.
Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
În acest context, venim în atenția cetățenilor cu următoarele recomandări:
– Nu achiziționați articole cu conţinut pirotehnic de la comercianţi neautorizaţi;
– Supravegheați atent copiii atunci când efectuează comenzi, în mediul online, deoarece acestea ar putea conține articole pirotehnice;
– Sesizați organele de poliție atunci când constatați comercializare ilegală de articole cu conținut pirotehnic;
– Să aveți tot timpul în vedere faptul că, pe lângă pagube materiale, utilizarea necorespunzătoare a articolelor cu conţinut pirotehnic, poate produce vătămări corporale cu consecinţe deosebit de grave.
Anul trecut, în cadrul Acțiunii „Pirotehnic”, au fost efectuate 238 de controale, în cadrul piețelor, complexelor comerciale și 6 controale la societățile comerciale
autorizate, de pe raza județului Alba, să efectueze operațiuni cu articole pirotehnice. În urma acestei acțiuni, au fost întocmite 24 de dosare penale, au fost constatate 40 de infracțiuni și au fost efectuate 3 percheziții. De asemenea, peste 125 kg articole pirotehnice, din categoriile F1, F2, F3, și P1, în valoare de peste 14.500 de lei, au fost confiscate.
Este de menționat faptul că, în cadrul unui dosar penal instrumentat, a fost luată măsura asiguratorie a sechestrului privind suma de 3.224.242 lei, provenită din comercializarea articolelor pirotehnice, prin intermediul a două site-uri de internet, care ofereau spre vânzare publicului larg articole pirotehnice, destinate pirotehnicienilor, și care au comercializat către minori articole pirotehnice din categoriile F1 și P1.
În perioada desfășurării planului de acțiune, a fost înregistrată o accidentare a unui minor cu vârsta de 14 ani, cauzată de utilizarea unui articol pirotehnic destinat a fi utilizat de către pirotehnicieni (petardă, categ. F4).
În acest an, de la debutul acțiunii, au fost constatate 3 infracțiuni, au fost puse în executare 5 mandate de percheziții domiciliare și a fost indisponibilizată cantitatea de 2.537 de kilograme de articole pirotehnice, în valoare de 62.700 lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc
Doi adolescenți din Blaj, REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc Doi adolescenți din Blaj au fost REȚINUȚI după ce au sustras o trotinetă electrică din scara unui bloc. Vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Blaj, pentru dispunerea măsurilor legale. Citește și: Bărbat de 45 de ani, REȚINUT […]