VIDEO| Accidentul aviatic din Apuseni: Reculegere la locul tragediei, pe Vârful Petreasa. Sora Aurei Ion: ”Le cerem procurorilor să facă ceva. Au trecut nouă ani”
Accidentul aviatic din Apuseni: Reculegere la locul tragediei, pe Vârful Petreasa. Sora Aurei Ion: ”Le cerem procurorilor să facă ceva. Au trecut nouă ani”
Familia şi voluntari ai Asociaţiei Aura Ion, studenta decedată în accidentul aviatic petrecut la data de 20 ianuarie 2014 în Munţii Apuseni, s-au recules duminică la locul tragediei, pe Vârful Petreasa, la peste 1.400 de metri altitudine.
Aceştia au urcat pe jos, prin zăpadă, prin pădure, pe ultima parte a drumului, până în Dâmbul Bumbului, locul unde a căzut aeronava în urmă cu 9 ani, şi au aprins o lumânare şi au depus o floare albă lângă un brad în care se presupune că a stat tânăra în ultimele ore de viaţă.
De asemenea, ei au aprins mai multe candele şi au pus buchete de flori şi în foişorul de lemn, un „altar” construit de localnici în 2014 la locul în care s-a prăbuşit aeronava.
Potrivit imaginilor postate duminică pe reţele sociale de către sora mai mare a Aurei Ion, Mariana Ciucă, aceasta şi-a exprimat revolta că la 9 ani de la producerea tragediei procurorii nu au finalizat încă dosarul.
„Sunt 9 ani în care ai fi sperat că justiţia din România îi va face dreptate, dar nu. În România, sistemul te tratează ca pe un neom. (…). Le cerem procurorilor de caz să facă ceva odată. (…). Trebuie să-i dăm pace, să se odihnească. A trecut prea mult timp”, a spus Mariana Ciucă, convinsă de faptul că sora sa ar fi putut fi salvată.
În august 2018, procurorii militari au dispus clasarea unei părţi din dosarul accidentului aviatic din Apuseni, respectiv cea cu privire la activitatea autorităţilor de la ISU, STS, Jandarmerie, MApN, MAI, Poliţie, prefecţi, aleşi locali, „întrucât acţiunile/ inacţiunile acestora nu s-au interpus în lanţul cauzal care a determinat decesul, nefiind întrunite elementele de tipicitate ale acestor infracţiuni”, iar „în activitatea acestora nu au existat încălcări ale îndatoririlor de serviciu”.
Pe de altă parte, procurorii au declinat către Parchetul General o altă parte a dosarului, în legătură cu acţiunile sau inacţiunile desfăşurate de cei doi piloţi ai avionului, medici, dar şi controlori şi lucrători de la ROMATSA.
Două persoane au decedat şi cinci au fost rănite după ce aeronava în care se aflau, de tip BN 2, a căzut, în 20 ianuarie 2014, într-o zonă împădurită din Apuseni. Cele şapte persoane aflate la bordul aeronavei, doi membri ai echipajului şi cinci persoane din echipa medicală, se deplasau la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Potrivit specialiştilor de la Medicină Legală Alba, Aura Ion, în vârstă de 23 de ani, a decedat ca urmare a mecanismului combinat de expunere la temperaturi scăzute şi tulburări de dinamică respiratorie, consecinţa unui traumatism cervico-toracic. Cauza morţii pilotului Adrian Iovan a fost şoc traumatic şi şoc hipotermic, consecinţă a unui politraumatism şi expunerea la temperaturi scăzute.
Salvatorii au ajuns la locul accidentului după cinci ore.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute”
Povestea lui Gavril Nan, un nevăzător de 80 de ani din Alba Iulia și provocările unei vieți în întuneric: ”N-am avut niciodată pe cineva să mă ajute” La vârsta de 80 de ani, Gavril Nan, un nevăzător din Alba Iulia, continuă să-și ducă traiul cu demnitate, în ciuda greutăților de care se lovește zi de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 4 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 3 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a
-
Ştirea zileiacum 2 zile
4 noiembrie 1715: Austriecii pun piatra de temelie a Cetăţii Alba Iulia, devenită astăzi polul turistic al județului Alba