Victorie a bebelușilor privind alăptarea! Producătorii de substituenți de lapte matern și personalul medical obligați să se conformeze noii legi
Plenului Camerei Deputaților a aprobat miercuri o lege prin care se restricționează marketingul substituenților de lapte matern, în favoarea protejării, promovării și susținerii alăptării, într-o țară în care rata alăptării exclusive este de doar 12,6%, față de media europeană de 30%, iar rata mortalității infantile este una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (10,4%).
Legea reprezintă o nouă victorie a societății civile în fața marilor companii de producție și distribuție a substituenților de lapte matern, care practică o promovare agresivă a produselor sale, oferind adesea stimulente financiare medicilor și asistenteleor pentru a promova formule de lapte praf.
Adoptarea Legii Plx 734/ 2011 privind reglementarea activității de marketing a substituenților de lapte matern, care a primit 275 de voturi ‘pentru’, 0 împotrivă și 4 abțineri, are în spate 4 ani de lobby din partea Asociației Hands Across România cu sprijinul Reprezentanței UNICEF în România.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă a sugarului în primele 6 luni.
Principalele măsuri concrete:
Reglementează cadrul legal în care se face informarea si educarea publicului în ceea ce priveste nutritia sugarilor si a copiilor mici.
Interzice publicitatea și promovarea substituenților de lapte matern. Nici o formă de reclamă directă la formule de lapte nu trebuie să existe către publicul larg. Mai exact, producătorii și distribuitorii nu trebuie să furnizeze femeilor gravide, mamelor sau membrilor familiilor lor, direct sau indirect, mostre de produse la care se referă acest Plx.
Stabilește măsuri vizând sistemul de sănătate și personalul din sistemul de sănătate, măsuri prin care se limitează marketingul substituenților de lapte matern prin intermediul sistemului de sănătate, precum și măsuri prin care este protejată și promovată alăptarea.
Stabilește măsuri vizând personalul producătorilor și al distribuitorilor de substituenți de lapte matern, măsuri menite să stopeze promovarea acestor produse.
Reglementează etichetarea substituenților de lapte matern.
Instituie norme generale privind calitatea și compoziția subtituenților de lapte matern.
Potrivit proiectului, responsabilitatea educării și informarii publicului în ceea ce privește nutriția sugarilor și a copiilor mici îi revine Ministerului Sănătății. De asemenea, Ministerul Sănătății este organul de specialitate al administratței publice centrale care va asigura implementarea și monitorizarea aplicării legii.
De asemenea, hrănirea cu formulă de lapte trebuie demonstrată numai de către cadre medicale și numai mamelor sau membrilor familiilor care au nevoie să o folosească — fie pentru că mama nu poate alăpta, fie pentru că nu dorește acest lucru; informația trebuie să includă și precizări clare asupra riscurilor folosirii incorecte a produsului. Cadrele medicale trebuie să încurajeze și să protejeze alăptarea, se mai spune în document.
Pe scurt, alegerea unui produs de alimentație pentru sugar și copilul mic nu se face pe baza unei reclame la radio sau la televizor, nu se face în baza unei mostre de lapte praf primite în spital, nu se face pe baza preferințelor medicilor în funcție de sponsorizări și nici pe baza insistenței unui cadru medical sau reprezentant al unei firme producătoare, ci pe baza informațiilor clare, științifice, despre proprietățile fiecărui tip de lapte formula, în acord cu starea copilului, evaluată de neonatolog sau pediatru, în cazul în care alăptarea nu este posibilă sau nu se dorește.
“Rolul important al alăptării în atingerea celui mai înalt standard posibil de sănătate devine, prin acest proiect de lege, o obigație a autorităților din România. Ea presupune că părinții și copiii să fie informați și sprijiniți pentru obținerea de cunoștințe legate de sănătatea și nutriția celor mici, inclusiv despre avantajele alăptării. Este așadar obligația autorităților și a profesioniștilor în domeniu să ofere familiilor informații corecte, complete, nepărtinitoare, în afara presiunilor comerciale. Totodată, entitățile statului au obligația să respecte deciziile familiilor și să le sprijine în aplicarea lor în interesul superior al copilului.
Mamele și familiile din România au dreptul să fie sprijinite să ia cea mai bună decizie cu privire la alăptarea și alimentarea copilului, iar această decizie trebuie să fie una informată
Principalul beneficiar al Plx, copilul, va primi, atunci când va avea nevoie, laptele cel mai apropiat de nevoile sale. Când alăptarea nu este posibilă sau nu este dorită, informațiile corecte privind înlocuitorii de lapte (comparați între ei, și nu cu laptele matern, căruia îi sunt inferioare) vor duce la alegerea celei mai potrivite formule pentru cel mic. În sprijinul beneficiarului vin de asemenea informațiile despre compoziția și modul de preparare al formulelor de lapte, clare și cuprinzând tot ce este necesar unui părinte.
Plx se aplică marketingului și practicilor înrudite pentru mai multe produse: înlocuitori de lapte matern, inclusiv lapte formula; alte produse de lapte, băuturi sau mâncare, inclusiv alimente complementare hrănirii cu lapte praf, atunci când sunt vândute ca fiind potrivite, cu sau fără modificări, pentru a fi folosite ca înlocuitor parțial sau total al laptelui matern; biberoane și tetine sau suzete”, explică într-un comunicat de presă Mihaela Sandu reprezentantul Asociației Hands Across România.
BP
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
FOTO | La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare
La Teiuș, continuă lucrările pe mai multe străzi: Se montează scurgerea pluvială și se ridică la cota finală căminele de canalizare Administrația locală de la Teiuș continuă lucrările de infrastructură din oraș. Săptămâna aceasta se intervine pe străzile Mihail Kogălniceanu și Aleea Sportivă, dar și în zona Roșiori. Citește și: Un cetățean din Teiuș sancționat […]