Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare Casei Istoriei Europene prin care a cerut să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene.
Demersurile privind sprijinirea autorilor și creatorilor români au fost făcute publice într-un mesaj transmis de Victor Negrescu pe rețelele sociale.
”Trebuie să ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru păstrarea valorilor și identității într-o lume tot mai individualistă și globalizată. Dar, în lumea în care trăim, nu putem ignora cât de important este să aloci resurse pentru protejarea și promovarea culturii.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European am trimis o solicitare Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene”, a comunicat Victor Negrescu.
Europarlamentarul de Alba a mai întreprins, de-a lungul timpului, acțiuni pentru sprijinirea valorilor, tradițiilor și culturii, inclusiv de la nivelul județului Alba, organizând evenimente cultural-artistice și de promovare a producătorilor, creatorilor și meșterilor populari, din județul nostru, la Bruxelles.
De asemenea, în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a susținut în nenumărate rânduri necesitatea finanțării de către Guvern a restaurării Sălii Unirii, clădire simbol a evenimentelor de la 1 Decembrie 1918.
La nivelul Parlamentului European, Victor Negrescu a propus și inclus recomandarea ca 2% din planul de redresare și reziliență să fie acordat sectorului cultural și creativ, puternic afectat de criză.
”În România nu există resurse specifice alocate în plan, în ciuda faptului că anterior crizei sectorul oferea mii de locuri de muncă și avea o puternică contribuție la bugetul național.
Tot în această logică am aprobat recent noul program Creative Europe dedicat culturii europene în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Din păcate, într-o serie de apeluri recente lansate de Comisia Europeană, am remarcat lipsa aplicanților și beneficiarilor din România.
Cultura noastră națională poate fi protejată cu sprijin european. Europa nu înseamnă contopirea identităților, înseamnă respect pentru diversitatea noastră. Ține însă și de noi să facem asta!”, a conchis Victor Negrescu.
Pentru 2021-2027, bugetul planificat pentru întregul program Europa Creativă va fi de 2,4 miliarde de euro, o creștere de 80% comparativ cu perioada anterioară (2014-2020), din care 1,4 miliarde de euro vor fi alocați subprogramului MEDIA.
Acesta din urmă va continua să susțină proiecte media cu dimensiune europeană și internațională, precum și să stimuleze talentul și să promoveze utilizarea noilor tehnologii.
În decembrie anul trecut, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord politic cu privire la noul program Europa Creativă. Comisia a adoptat un plan de acțiune pentru sectorul mass-media și al audiovizualului pentru a sprijini redresarea acestuia și pentru a permite industriei să se extindă pe piața unică, iar cetățenilor să aibă și în acest domeniu mai multă diversitate. Aceste sectoare, afectate în special de criza sanitară, sunt esențiale pentru democrație, diversitatea culturală a Europei și autonomia digitală.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Bugetul Uniunii Europene pentru 2025, negociat de europarlamentarul Victor Negrescu, a primit votul plenului Parlamentului European: Roberta Metsola a semnat bugetul în forma negociată de eurodeputatul român
Bugetul Uniunii Europene pentru 2025, negociat de europarlamentarul Victor Negrescu, a primit votul plenului Parlamentului European: Roberta Metsola a semnat bugetul în forma negociată de eurodeputatul român Bugetul Uniunii Europene pentru 2025, negociat de europarlamentarul Victor Negrescu, a primit votul plenului Parlamentului European. Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a semnat bugetul în forma negociată de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 4 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Politică Administrațieacum 4 zile
Mihnea Costachi (CSM Unirea Alba Iulia) dublu campion naţional de seniori la șah, într-o singură zi!