Rămâi conectat

Politică Administrație

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

Ziarul Unirea

Publicat

în

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare Casei Istoriei Europene prin care a cerut să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene.

Demersurile privind sprijinirea autorilor și creatorilor români au fost făcute publice într-un mesaj transmis de Victor Negrescu pe rețelele sociale.

”Trebuie să ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru păstrarea valorilor și identității într-o lume tot mai individualistă și globalizată. Dar, în lumea în care trăim, nu putem ignora cât de important este să aloci resurse pentru protejarea și promovarea culturii.

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European am trimis o solicitare Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene”, a comunicat Victor Negrescu.

Europarlamentarul de Alba a mai întreprins, de-a lungul timpului, acțiuni pentru sprijinirea valorilor, tradițiilor și culturii, inclusiv de la nivelul județului Alba, organizând evenimente cultural-artistice și de promovare a producătorilor, creatorilor și meșterilor populari, din județul nostru, la Bruxelles.

De asemenea, în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a susținut în nenumărate rânduri necesitatea finanțării de către Guvern a restaurării Sălii Unirii, clădire simbol a evenimentelor de la 1 Decembrie 1918.

La nivelul Parlamentului European, Victor Negrescu a propus și inclus recomandarea ca 2% din planul de redresare și reziliență să fie acordat sectorului cultural și creativ, puternic afectat de criză.

”În România nu există resurse specifice alocate în plan, în ciuda faptului că anterior crizei sectorul oferea mii de locuri de muncă și avea o puternică contribuție la bugetul național.

Tot în această logică am aprobat recent noul program Creative Europe dedicat culturii europene în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Din păcate, într-o serie de apeluri recente lansate de Comisia Europeană, am remarcat lipsa aplicanților și beneficiarilor din România.

Cultura noastră națională poate fi protejată cu sprijin european. Europa nu înseamnă contopirea identităților, înseamnă respect pentru diversitatea noastră. Ține însă și de noi să facem asta!”, a conchis Victor Negrescu.

Pentru 2021-2027, bugetul planificat pentru întregul program Europa Creativă va fi de 2,4 miliarde de euro, o creștere de 80% comparativ cu perioada anterioară (2014-2020), din care 1,4 miliarde de euro vor fi alocați subprogramului MEDIA.

Acesta din urmă va continua să susțină proiecte media cu dimensiune europeană și internațională, precum și să stimuleze talentul și să promoveze utilizarea noilor tehnologii.

În decembrie anul trecut, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord politic cu privire la noul program Europa Creativă. Comisia a adoptat un plan de acțiune pentru sectorul mass-media și al audiovizualului pentru a sprijini redresarea acestuia și pentru a permite industriei să se extindă pe piața unică, iar cetățenilor să aibă și în acest domeniu mai multă diversitate. Aceste sectoare, afectate în special de criza sanitară, sunt esențiale pentru democrație, diversitatea culturală a Europei și autonomia digitală.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online

Unirea Ziarul

Publicat

în

Mircea Hava, europarlamentar PPE: Copiii trebuie protejați de expunerea la mediul online Internetul este, fără îndoială, un plus pentru noi toți. N-am fost nicicând mai aproape, chiar și de la distanță, cum suntem acum, în epoca digitală. O simplă postare și un singur click ne țin în contact, ne oferă acces la informație și schimb […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea