Rămâi conectat

Politică Administrație

Victor Negrescu a solicitat Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români

Publicat

în

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul Victor Negrescu a transmis o solicitare Casei Istoriei Europene prin care a cerut să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene.

Demersurile privind sprijinirea autorilor și creatorilor români au fost făcute publice într-un mesaj transmis de Victor Negrescu pe rețelele sociale.

”Trebuie să ne dăm seama cât de importantă este cultura pentru păstrarea valorilor și identității într-o lume tot mai individualistă și globalizată. Dar, în lumea în care trăim, nu putem ignora cât de important este să aloci resurse pentru protejarea și promovarea culturii.

Elit - Gustul Desăvârșit

În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European am trimis o solicitare Casei Istoriei Europene să includă în expozițiile sale autori și creatori români care au contribuit la dezvoltarea culturii europene și promovarea cooperării europene”, a comunicat Victor Negrescu.

Europarlamentarul de Alba a mai întreprins, de-a lungul timpului, acțiuni pentru sprijinirea valorilor, tradițiilor și culturii, inclusiv de la nivelul județului Alba, organizând evenimente cultural-artistice și de promovare a producătorilor, creatorilor și meșterilor populari, din județul nostru, la Bruxelles.

De asemenea, în perioada premergătoare Centenarului Marii Uniri, în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, a susținut în nenumărate rânduri necesitatea finanțării de către Guvern a restaurării Sălii Unirii, clădire simbol a evenimentelor de la 1 Decembrie 1918.

La nivelul Parlamentului European, Victor Negrescu a propus și inclus recomandarea ca 2% din planul de redresare și reziliență să fie acordat sectorului cultural și creativ, puternic afectat de criză.

”În România nu există resurse specifice alocate în plan, în ciuda faptului că anterior crizei sectorul oferea mii de locuri de muncă și avea o puternică contribuție la bugetul național.

Tot în această logică am aprobat recent noul program Creative Europe dedicat culturii europene în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Din păcate, într-o serie de apeluri recente lansate de Comisia Europeană, am remarcat lipsa aplicanților și beneficiarilor din România.

Cultura noastră națională poate fi protejată cu sprijin european. Europa nu înseamnă contopirea identităților, înseamnă respect pentru diversitatea noastră. Ține însă și de noi să facem asta!”, a conchis Victor Negrescu.

Pentru 2021-2027, bugetul planificat pentru întregul program Europa Creativă va fi de 2,4 miliarde de euro, o creștere de 80% comparativ cu perioada anterioară (2014-2020), din care 1,4 miliarde de euro vor fi alocați subprogramului MEDIA.

Acesta din urmă va continua să susțină proiecte media cu dimensiune europeană și internațională, precum și să stimuleze talentul și să promoveze utilizarea noilor tehnologii.

În decembrie anul trecut, Parlamentul European și statele membre au ajuns la un acord politic cu privire la noul program Europa Creativă. Comisia a adoptat un plan de acțiune pentru sectorul mass-media și al audiovizualului pentru a sprijini redresarea acestuia și pentru a permite industriei să se extindă pe piața unică, iar cetățenilor să aibă și în acest domeniu mai multă diversitate. Aceste sectoare, afectate în special de criza sanitară, sunt esențiale pentru democrație, diversitatea culturală a Europei și autonomia digitală.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Publicat

în

PSD Alba: Situația de la Spitalul Municipal Aiud putea fi soluționată de către conducerea unității medicale și a primăriei!

Conducerea Primăriei Aiud și a unității medicale sunt responsabile de situația creată la Spitalul Municipal unde 67 de cadre medicale, angajate pe perioada pandemiei, riscă să rămână fără locul de muncă, în 6 iunie, după expirarea contractelor.

”Întreaga vină e a primăriei Aiud care, alături de conducerea unității medicale, nu a acționat pentru binele pacienților si pentru creșterea calității serviciilor medicale. Managerul spitalului trebuia să constituie o nouă organigramă, să organizeze examene pentru aceste posturi, să angajeze inclusiv medici, să presteze servicii medicale pentru populație, să le dezvolte, iar apoi să solicite bani, conform prevederilor legale, Casei Județene de Asigurări de Sănătate, aflate în subordinea Casei Naționale de Asigurări Sănătate”, a transmis senatorul Călin Matieș, în urma unei discuții cu angajați ai spitalului, dar și cu prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Doar pe durata pandemiei, Spitalul Municipal a primit de la Ministerul Sănătății circa 4 milioane de euro pentru proiecte de investiții. De asemenea, toate cheltuielile efectuate au fost decontate și toate necesitățile financiare au fost acoperite integral.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Ministerul Sănătății a creat cadrul legal pentru ca personalul medical angajat în pandemie să fie păstrat în sistem, iar în Parlament există un proiect de lege prin care acești angajați să poată lucra, în continuare, prin contracte de muncă fără durată limitată. De asemenea, trebuie respectate toate prevederile legale privind ocuparea posturilor. Cadrele medicale de la Aiud și-au demonstrat utilitatea și au făcut mari eforturi pentru tratarea oamenilor din tot județul Alba. A fost rândul conducerii unității medicale și a primăriei, în subordinea căreia se află spitalul, să continue demersurile legale pentru menținerea lor în activitate”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Trebuie precizat faptul că Ministerul Sănătății nu are atribuții în plata salariilor angajaților de la Spitalul Municipal Aiud.

Nu exista risc privind apariția unui deficit bugetar dacă strategia spitalului era de dezvoltare a serviciilor medicale.

Dezvoltarea activității spitalului și, implicit, creșterea valorii contractului cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba înseamnă acoperirea din propriile surse a oricărui posibil deficit bugetar. Mai mult, doar din luna octombrie 2022 decontarea sumelor prevăzute în contractul cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Alba se va face exclusiv corespunzător serviciilor raportate și nu în baza cheltuielilor efective, așa cum este cazul acum și cum a fost cazul în ultimii 2 ani, pe perioada pandemiei.

La Spitalul Municipal Aiud există deficit de personal chiar și în condițiile angajării celor 67 de cadre medicale cărora le expiră contractul de muncă în 6 iunie. Astfel, spitalul are mare nevoie de acești angajați.

Toate celelalte unități  sanitare din județ au organizat examene pentru angajații din timpul pandemiei și au reușit să gestioneze situația corespunzător.

Probleme și proteste sunt doar la Aiud, exclusiv din cauza factorilor locali de decizie care nu au gestionat situația corespunzător!

Organizația județeană a PSD Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

Publicat

în

COMUNICAT DE PRESĂ| Beniamin Todosiu, deputat USR: „USR continuă lupta!”

În acest weekend a avut loc o întâlnire a membrilor USR la malul Mării Negre, unde au fost prezenți parlamentari, primari, președinți de filiale județene și aleși locali.

„Concluzia acestei întâlniri este una clară: vom continua lupta și nu o să renunțăm, chiar dacă ne luptăm cu un guvern format din PNL și PSD. Am intrat în politică cu scopul de a schimba România, de a reforma instituțiile statului și de a apăra interesele cetățeanului când vine vorba de risipa banului public.

Elit - Gustul Desăvârșit

Politica este un maraton, am plecat în 2016 o mâna de oameni, iar acum suntem prezenți în toată țara, avem primari care guvernează local și o fac foarte bine. Primarii USR au de guvernat local pentru aproximativ 1,7 milioane de români și au datoria de a face o comunitate mai bună pentru aceștia. Putem vorbi de rezultate vizibile în aceste administrații, primăriile sunt deschise cetățenilor, banul public este cheltuit responsabil și transparent, se urmăresc investițiile pentru îmbunătățirea vieții cetățeanului și nu pentru firmele de partid.

În 2020 am reușit să ne dublăm numărul de parlamentari USR și acest lucru ne obligă să sesizăm derapajele coaliției sărăciei formate din PNL și PSD. Totodată, avem datoria de a lupta ca pensiile speciale să fie eliminate, chiar dacă PSD și PNL se opun acestui lucru.

În 2024, USR va fi o adevarată forță politică liberală, reformatoare și proeuropeană!

USR va continua lupta!”, declară deputatul USR de Alba, Beniamin Todosiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

Publicat

în

Comunicat de presă| Radu Cristian, PSD Alba: „PSD – alături de cei mulți! Peste 3 milioane de oameni vor primi vouchere pentru alimente”

PSD vine din nou cu măsuri concrete în beneficiul celor cu venituri reduse! Proiectul PSD privind acordarea voucherelor pentru alimente se implementează în ritm accelerat. Recent s-au semnat contractele pentru tipărirea voucherelor, iar Poșta Română a fost desemnată pentru a le distribui. Peste 3 milioane de persoane, din categorii vulnerabile, vor primi un ajutor de 250 de lei, odată la două luni, timp de un an și jumătate.

Beneficiarii proiectului vouchere pentru alimente sunt:

Elit - Gustul Desăvârșit

– pensionarii cu venituri nete lunare mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– persoanele încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri nete lunare proprii mai mici sau egale cu 1.500 lei;
– familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile monoparentale cu venituri nete lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 600 lei;
– familiile care au stabilit dreptul la ajutorul social oferit de stat;
– persoanelor fără adăpost.

Jumătate din cele 3,1 miliarde de lei, necesare pentru voucherele de alimente, vor veni din fonduri europene.

Încă o dată realitatea îi contrazice pe cei de la USR care susțineau despre acest program că „este doar un powerpoint” care nu va fi acceptat de Comisia Europeană. PSD este alături de cei mulți, care au nevoie în această perioadă de sprijin concret!

Purtător de cuvânt PSD Alba,
Radu Cristian


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare