Rămâi conectat

Actualitate

6 noiembrie| Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate. Cum a ajuns să fie marcată această zi

BONTEA Alexandru

Publicat

în

6 noiembrie| Ziua internațională pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate. Cum a ajuns să fie marcată această zi

Adunarea Generală a ONU a hotărât la data de 5 noiembrie 2001, prin Rezoluția 56/4, marcarea zilei de 6 noiembrie, an de an, a Zilei internaționale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor și conflictelor armate.

Adunarea Naţiunilor Unite pentru mediu a adoptat, la 27 mai 2016, Rezoluţia UNEP / EA.2 / Res.15, care a recunoscut rolul ecosistemelor sănătoase şi a resurselor gestionate în mod durabil în reducerea riscului de conflict armat şi şi-a reafirmat angajamentul ferm pentru implementarea deplină a obiectivelor de dezvoltare durabilă enumerate în rezoluţia Adunării Generale 70/1, intitulată „Transformarea lumii noastre: Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă”.

Potrivit ONU, chiar dacă omenirea şi-a identificat întotdeauna victimele de război în numărul soldaţilor şi civililor morţi şi răniţi, a oraşelor distruse şi a mijloacelor de trai împuţinate, mediul a fost întotdeauna victima neştiută a războiului. Sursele de apă au fost poluate, culturile au fost incendiate, pădurile tăiate, solurile otrăvite şi animalele ucise pentru a obţine un avantaj militar.

Mai mult, Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) a constatat că, în ultimii 60 de ani, cel puţin 40% din toate conflictele interne au fost legate de exploatarea resurselor naturale, indiferent dacă sunt resurse de mare valoare, cum ar fi cherestea, diamante, aur şi petrol sau resurse limitate, cum ar fi pământul fertil şi apa, iar conflictele care implică resurse naturale s-au dovedit a fi de două ori mai susceptibile de recidivă.

Organizaţia Naţiunilor Unite acordă o mare importanţă asigurării faptului că acţiunea asupra mediului face parte din strategiile de prevenire a conflictelor, menţinerii păcii şi consolidării păcii, deoarece nu poate exista o pace durabilă dacă resursele naturale care susţin mijloacele de trai şi ecosistemele sunt distruse.

Şase agenţii şi departamente ale Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNEP, UNDP, UNHABITAT, PBSO, DPA şi DESA), coordonate de echipa-cadru a ONU pentru acţiune preventivă, au colaborat cu Uniunea Europeană (UE) pentru a ajuta ţările să identifice, să prevină şi să transforme tensiunile asupra resurselor naturale ca parte a programelor de prevenire a conflictelor şi de consolidare a păcii.

Rezoluţia ONU privind marcarea Zilei internaţionale pentru prevenirea exploatării mediului în timpul războaielor şi conflictelor armate menţionează faptul că daunele aduse mediului în timpul conflictelor armate afectează ecosistemele şi resursele naturale mult vreme după încheierea lor şi adesea se extind dincolo de limitele teritoriilor naţionale şi afectează generaţiile următoare.


Secțiune Știri sub articolul principal

 Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alarmă la nivel NAȚIONAL: Ministerul Sănătații a declarat epidemie, cu ce avem de-a face

Ziarul Unirea

Publicat

în

Alarmă la nivel NAȚIONAL: Ministerul Sănătații a declarat epidemie, recomandările pentru a usura situatia. Ministerul Sănătății a anunțat oficial declanșarea epidemiei de rujeolă în România, datorită creșterii „îngrijorătoare” a numărului de cazuri, cu scopul de a facilita vaccinarea copiilor. Un comunicat emis de Ministerul Sănătății menționează că, având în vedere intensificarea cazurilor de rujeolă și […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Sport

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare