Rămâi conectat

Actualitate

Victor Miron, autorul volumului ”Cărțile pe față”: ,,Până acum avem peste 20 de acţiuni de promovare a lecturii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Tânărul antreprenor, Victor Miron, care a pornit campania de promovare a lecturii, tipărindu-și, în urmă cu doi ani, volumul ,,Cărțile pe față” cu sprijinul Primăriei din Alba Iulia, a acceptat invitația noastră de a răspunde la câteva întrebări despre importanța lecturii în viața noastră.

Victor Miron1*,,…îmi place să zâmbesc.”

– Până să nu auzim de campania ,,Cărţile pe faţă”, nu ştiam cine e Victor Miron. Spune-ne câteva lucruri care te definesc.
– Sunt idealist cu iniţiativă, îmi plac oamenii, îmi place să zâmbesc.

– Cum a început povestea campaniei de promovare a lecturii?
– ,,Cărţile pe faţă” a început dintr-o joacă. La finalul lui 2013, mi-am propus ca în 2014 să citesc mai mult. M-am ţinut de acest deziderat şi după 3 săptămâni în care am citit minim o oră pe zi, mi-am dat seama că sunt mult mai creativ. Văzând că mie îmi face bine să citesc, am îndrăznit să le propun şi prietenilor mei să facă asta. Aşa că mi-am dat ,,Cărţile pe faţă” pe Facebook, adică mi-am sincronizat poza de profil cu câte o imagine în care cartea pe care o citeam îmi apărea pe faţă.

– Care sunt acţiunile de promovare a lecturii iniţiate în cadrul campaniei „Cărţile pe faţă”?
– Până acum avem peste 20 de acţiuni de promovare a lecturii. Pot să enumăr pe câteva: service-auto cu bibliotecă, intrare gratuită la Grădina Botanică, dacă ai o carte la tine, transport gratuit cu autobuzul, dacă călătoreşti citind, cabinet stomatologic anti-cariat, nuntă ca la carte, gala cititorilor, 50 people 1 question, aranjează-te cu volum, biblioteca vecinilor, provoCĂRŢI, clubul de lectură Vocea cititorului.

Cred că majoritatea oamenilor ajung să iubească lectura în anii de liceu, aşa că am avut câteva acţiuni legate strict de elevi. Avem conceptul de ,,Clasa cititoare”, unde alegem o clasă dintr-un liceu şi fiecare elev recomandă o carte. Noi punem aceste cărţi într-o căsuţă de cărţi, în curtea liceului, astfel încât toată şcoală să aibă acces la cărţile clasei cititoare. În plus, fiecare elev din clasa cititoare primeşte un tricou pe spatele căruia scrie ce carte recomandă şi toată clasa cititoare poartă aceste tricouri în fiecare zi de luni. Până acum, în Cluj, avem două clase cititoare în două licee diferite.

Victor Miron2*,,Munca profesorilor de liceu este extrem de valoroasă.”

– În momentul în care a avut loc lansarea volumului ,,Cărţile pe faţă”, spuneai că această carte este dedicată d-nei Mariana Muthu, datorită căreia ai devenit cititor. Crezi că profesorul din liceu contribuie în mod decisiv la stimularea, la resuscitarea interesului pentru lectură ? Cum?
– Munca profesorilor de liceu este extrem de valoroasă. Chiar dacă, de cele mai multe ori, impactul muncii lor nu se vede imediat, vă pot garanta că el este foarte important. Eu am pornit o campanie de promovare a lecturii după 15 ani, după ce doamna Mariana Muthu m-a făcut să iubesc cărţile. Cum a făcut asta? În cazul meu, a ştiut să îmi recomande cărţi până a găsit pe aceea care m-a prins, în cazul meu a fost Romanul adolescentului miop (Mircea Eliade).

– La ora actuală, ne confruntăm cu o ,,criză a lecturii”. Care crezi că sunt cauzele acestei crize? De ce nu mai citesc tinerii?
– Cred că tinerii nu citesc, pentru că nu e cool să citeşti. E acelaşi motiv pentru care tinerii fumează. Să fumezi e cool, să citeşti nu e cool. Asta chiar dacă toată lumea ştie că e rău să fumezi şi toată lumea ştie că e bine să citeşti.

– Ştim că există şi un club de lectură – ,,Vocea cititorului”, un altfel de club de lectură decât cel cu care eram obişnuiţi. Ce ne poţi spune despre acest club de lectură? Cum se desfăşoară întâlnirile? Crezi că ar trebui să existe şi în şcolile din România un astfel de club de lectură?
– La acest club de lectură, textele se citesc pe loc şi cu voce tare chiar de către participanţii la club. Alegem texte care se pot parcurge în 60-90 de minute. După care discutăm despre text. Ar fi foarte frumos dacă s-ar face astfel de cluburi de lectură în şcoli, măcar cu ocazia Săptămânii altfel. Foarte important e să nu se citească texte obligatorii pentru examene, tot ce e obligatoriu e naşpa :).

victor miron3*,,Eu aş prezenta personaje faine din cărţi, personaje pe care elevii să le poată lua de modele.”

– Dacă ai fi profesor, cum cum l-ai convinge pe un elev să citească, fără constrângerile catalogului?
– Sunt convins că e nevoie de multă răbdare şi de timp. Dacă elevul nu îşi vede părinţii citind acasă, atunci e şi mai greu. Eu aş prezenta personaje faine din cărţi, personaje pe care elevii să le poată lua de modele. Eu am citit mult în liceu. De ce? Pentru că în cărţi găseam modele pe care nu le avem în viaţa reală.

– Care sunt următoarele proiecte culturale?
– Urmează să edităm a doua ediţie a cărţii Cărţile pe faţă, ediţie care va aduce la zi povestea campaniei. După care ne pregătim de Ziua Internaţională a Cărţii, 23 aprilie 2016, zi pe care am vrea să o putem face sărbătoare naţională, iar în acea zi oamenii să meargă la şcoală şi la muncă, dar să îşi petreacă ziua citind.

– Dacă ar fi să le recomanzi elevilor de liceu o listă de 10 cărţi, care ar fi acestea?
1. Flori pentru Algernon – Daniel Keyes
2. Hoţul de cărţi –  Markus Zusak
3. Bătrânul şi marea – Ernest Hemingway
4. Oscar şi Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt
5. Cititorul din peşteră –  Rui Zink
6. Micul Prinţ – Antoine de Saint-Exupery
7. Momo – Michael Ende
8. Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade
9. Cel mai mic sărut pomenit vreodată – Mathias Malzieu
10. Pescăruşul Jonathan Livingston – Richard Bach

– Ce le transmiţi elevilor şi profesorilor?
– Elevilor: credeţi-mă pe cuvânt, fetelor le plac cititorii. Elevelor: chiar dacă sunt puţini, tot mai sunt băieţi care citesc. Profesorilor: munca dumneavostră contează şi elevii o să îşi aducă aminte toată viaţa de învăţăturile primite şi de exemplul pe care-l oferiţi.

– Victor, îți promit că în curând, și în Alba Iulia vor exista atât acțiuni de promovare a lecturii, cât și un Club de Lectură, iar pentru aceste lucruri mă bazez pe colaborarea ta, o colaborare care, cred eu,  se va dovedi fructuoasă. (Z.U.)

Interviu realizat de Mădălina TOMA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea