Rămâi conectat

Actualitate

Victor Miron, autorul volumului ”Cărțile pe față”: ,,Până acum avem peste 20 de acţiuni de promovare a lecturii”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânărul antreprenor, Victor Miron, care a pornit campania de promovare a lecturii, tipărindu-și, în urmă cu doi ani, volumul ,,Cărțile pe față” cu sprijinul Primăriei din Alba Iulia, a acceptat invitația noastră de a răspunde la câteva întrebări despre importanța lecturii în viața noastră.

Victor Miron1*,,…îmi place să zâmbesc.”

– Până să nu auzim de campania ,,Cărţile pe faţă”, nu ştiam cine e Victor Miron. Spune-ne câteva lucruri care te definesc.
– Sunt idealist cu iniţiativă, îmi plac oamenii, îmi place să zâmbesc.

– Cum a început povestea campaniei de promovare a lecturii?
– ,,Cărţile pe faţă” a început dintr-o joacă. La finalul lui 2013, mi-am propus ca în 2014 să citesc mai mult. M-am ţinut de acest deziderat şi după 3 săptămâni în care am citit minim o oră pe zi, mi-am dat seama că sunt mult mai creativ. Văzând că mie îmi face bine să citesc, am îndrăznit să le propun şi prietenilor mei să facă asta. Aşa că mi-am dat ,,Cărţile pe faţă” pe Facebook, adică mi-am sincronizat poza de profil cu câte o imagine în care cartea pe care o citeam îmi apărea pe faţă.

Elit - Gustul Desăvârșit

– Care sunt acţiunile de promovare a lecturii iniţiate în cadrul campaniei „Cărţile pe faţă”?
– Până acum avem peste 20 de acţiuni de promovare a lecturii. Pot să enumăr pe câteva: service-auto cu bibliotecă, intrare gratuită la Grădina Botanică, dacă ai o carte la tine, transport gratuit cu autobuzul, dacă călătoreşti citind, cabinet stomatologic anti-cariat, nuntă ca la carte, gala cititorilor, 50 people 1 question, aranjează-te cu volum, biblioteca vecinilor, provoCĂRŢI, clubul de lectură Vocea cititorului.

Cred că majoritatea oamenilor ajung să iubească lectura în anii de liceu, aşa că am avut câteva acţiuni legate strict de elevi. Avem conceptul de ,,Clasa cititoare”, unde alegem o clasă dintr-un liceu şi fiecare elev recomandă o carte. Noi punem aceste cărţi într-o căsuţă de cărţi, în curtea liceului, astfel încât toată şcoală să aibă acces la cărţile clasei cititoare. În plus, fiecare elev din clasa cititoare primeşte un tricou pe spatele căruia scrie ce carte recomandă şi toată clasa cititoare poartă aceste tricouri în fiecare zi de luni. Până acum, în Cluj, avem două clase cititoare în două licee diferite.

Victor Miron2*,,Munca profesorilor de liceu este extrem de valoroasă.”

– În momentul în care a avut loc lansarea volumului ,,Cărţile pe faţă”, spuneai că această carte este dedicată d-nei Mariana Muthu, datorită căreia ai devenit cititor. Crezi că profesorul din liceu contribuie în mod decisiv la stimularea, la resuscitarea interesului pentru lectură ? Cum?
– Munca profesorilor de liceu este extrem de valoroasă. Chiar dacă, de cele mai multe ori, impactul muncii lor nu se vede imediat, vă pot garanta că el este foarte important. Eu am pornit o campanie de promovare a lecturii după 15 ani, după ce doamna Mariana Muthu m-a făcut să iubesc cărţile. Cum a făcut asta? În cazul meu, a ştiut să îmi recomande cărţi până a găsit pe aceea care m-a prins, în cazul meu a fost Romanul adolescentului miop (Mircea Eliade).

– La ora actuală, ne confruntăm cu o ,,criză a lecturii”. Care crezi că sunt cauzele acestei crize? De ce nu mai citesc tinerii?
– Cred că tinerii nu citesc, pentru că nu e cool să citeşti. E acelaşi motiv pentru care tinerii fumează. Să fumezi e cool, să citeşti nu e cool. Asta chiar dacă toată lumea ştie că e rău să fumezi şi toată lumea ştie că e bine să citeşti.

– Ştim că există şi un club de lectură – ,,Vocea cititorului”, un altfel de club de lectură decât cel cu care eram obişnuiţi. Ce ne poţi spune despre acest club de lectură? Cum se desfăşoară întâlnirile? Crezi că ar trebui să existe şi în şcolile din România un astfel de club de lectură?
– La acest club de lectură, textele se citesc pe loc şi cu voce tare chiar de către participanţii la club. Alegem texte care se pot parcurge în 60-90 de minute. După care discutăm despre text. Ar fi foarte frumos dacă s-ar face astfel de cluburi de lectură în şcoli, măcar cu ocazia Săptămânii altfel. Foarte important e să nu se citească texte obligatorii pentru examene, tot ce e obligatoriu e naşpa :).

victor miron3*,,Eu aş prezenta personaje faine din cărţi, personaje pe care elevii să le poată lua de modele.”

– Dacă ai fi profesor, cum cum l-ai convinge pe un elev să citească, fără constrângerile catalogului?
– Sunt convins că e nevoie de multă răbdare şi de timp. Dacă elevul nu îşi vede părinţii citind acasă, atunci e şi mai greu. Eu aş prezenta personaje faine din cărţi, personaje pe care elevii să le poată lua de modele. Eu am citit mult în liceu. De ce? Pentru că în cărţi găseam modele pe care nu le avem în viaţa reală.

– Care sunt următoarele proiecte culturale?
– Urmează să edităm a doua ediţie a cărţii Cărţile pe faţă, ediţie care va aduce la zi povestea campaniei. După care ne pregătim de Ziua Internaţională a Cărţii, 23 aprilie 2016, zi pe care am vrea să o putem face sărbătoare naţională, iar în acea zi oamenii să meargă la şcoală şi la muncă, dar să îşi petreacă ziua citind.

– Dacă ar fi să le recomanzi elevilor de liceu o listă de 10 cărţi, care ar fi acestea?
1. Flori pentru Algernon – Daniel Keyes
2. Hoţul de cărţi –  Markus Zusak
3. Bătrânul şi marea – Ernest Hemingway
4. Oscar şi Tanti Roz – Eric-Emmanuel Schmitt
5. Cititorul din peşteră –  Rui Zink
6. Micul Prinţ – Antoine de Saint-Exupery
7. Momo – Michael Ende
8. Romanul adolescentului miop – Mircea Eliade
9. Cel mai mic sărut pomenit vreodată – Mathias Malzieu
10. Pescăruşul Jonathan Livingston – Richard Bach

– Ce le transmiţi elevilor şi profesorilor?
– Elevilor: credeţi-mă pe cuvânt, fetelor le plac cititorii. Elevelor: chiar dacă sunt puţini, tot mai sunt băieţi care citesc. Profesorilor: munca dumneavostră contează şi elevii o să îşi aducă aminte toată viaţa de învăţăturile primite şi de exemplul pe care-l oferiţi.

– Victor, îți promit că în curând, și în Alba Iulia vor exista atât acțiuni de promovare a lecturii, cât și un Club de Lectură, iar pentru aceste lucruri mă bazez pe colaborarea ta, o colaborare care, cred eu,  se va dovedi fructuoasă. (Z.U.)

Interviu realizat de Mădălina TOMA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Cauciucurile de iarnă: Când trebuie montate, cum se identifică și ce amenzi riscă șoferii care încalcă legea

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cauciucurile de iarnă: Când trebuie montate, cum se identifică și ce amenzi riscă șoferii care încalcă legea

Potrivit prevederilor Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii pe drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, cei care sunt prinși fără ele riscând amenzi de până la 2.900 de lei

În mod regretabil, nu este menționată o dată exactă de la care devin obligatorii, ci doar condițiile în care ar trebui să fie prezente. Având în vedere că începerea iernii și venirea primei zăpezi nu sunt deseori sincronizate, este normal să nu vorbim de o dată exactă. Pe de altă parte, această variație este o sursă majoră de stres.
Cauciucurile de iarnă, obligatorii în România

La munte, a început să ningă în România. În funcție de altitudinea la care îți desfășori activitatea, primii fulgi ar trebui să funcționeze ca un avertisment foarte important legat de instalarea cauciucurilor de iarnă. Nu de alta, dar dacă ești oprit fără astfel de anvelope de către agenții de circulație, primești nu doar o amendă de până la 2900 de lei, ci rămâi și fără certificatul de înmatriculare. Ca o mențiunea importantă, în primele 15 zile, achiți doar jumătate din sumă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit Codul Rutier, este interzisă circulaţia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, fără ca acestea să fie dotate cu cauciucuri de iarnă. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarnă”, intrată în vigoare de la 1 noiembrie 2011. Ideea de bază este că, în momentul în care a venit frigul, zăpada, poleiul sau gheața sunt inevitabile și ar trebui să te grăbești să-ți schimbi cauciucurile.

Dacă nu ești sigur ce tip de cauciucuri ai pe mașină, cele de iarnă se identifică foarte ușor. Au pe laterale o combinație între literele M și S. Poate fi vorba de M+S, M.S, MS sau M&S. Bune în această perioadă sunt și anvelopele marcate cu textul ”all seasons” (toate anotimpurile). Acestea din urmă se pretează însă, mai degrabă, în țări cu o climă mai moderată decât a României, conform RAR.

„Menţionăm însă că din punct de vedere tehnic anvelopa all seasons nu este recomandată pentru utilizarea pe tot parcursul anului în ţări cu o climă că a României, acestea fiind destinate mai degrabă unor ţări cu o climă mai temperată”, precizează RAR.

Ca un detaliu de fond, anvelopele de iarnă sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderentă adecvată atunci când temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Sursa: playtech.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

SCANDAL în Parlamentul României: Aleșii aproape s-au luat la BĂTAIE pe chestiunea majorării salariilor

Culda Ionică

Publicat

în

SCANDAL în Parlamentul României: Aleșii aproape s-au luat la BĂTAIE pe chestiunea majorării salariilor

Ședința din cadrul Comisiei de Muncă, în care urma sa se aprobe creșterea salariilor ale aleșilor locali, s-a suspendat din cauza faptului că parlamentarii și-au aruncat ,,vorbe grele”. George Simion, președintele AUR, a acuzat un parlamentar de la PSD de minciună.

Parlamentarii din Comisia de Muncă s-au certat marți, 27 septembrie, și mai aveau puțin și se luau la bătaie în timp ce se discuta despre mărirea salariilor primarilor, viceprimarilor și șefilor de consilii locale și județene.

Salariile aleșilor ar urma să crească cu circa 1.500 de lei brut, după promulgarea legii. Măsura ar duce la creșteri salariale pentru sute de mii de angajați din administrația locală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Scandalul a început când liderul AUR, George Simion, a intrat în camera unde avea loc ședința Comisiei de muncă și a filmat cu telefonul.

Simion a acuzat PSD de minciună, iar social-democratul Gabriel Zetea s-a ridicat de la masă și s-a apropiat de Simion. Și-au aruncat acuzații unul altuia.

Circul s-a generalizat, iar parlamentarii nu au căzut de acord asupra proiectului de lege în sensul dacă să includă majorări doar pentru administrația locală sau și pentru ceilalți demnitari, așa cum fusese votată la Senat.

George Simion a stins lumina în sală, iar președintele Comisiei de muncă a afirmat că suspendă ședința.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Poștașii din Alba livrează scrisorile cu ATV-ul de luni, în zonele greu accesibile: Cât costă investiția

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poștașii din Alba livrează scrisorile cu ATV-ul de luni, în zonele greu accesibile: Cât costă investiția

De luni, poştaşii din judeţele Alba, Suceava, Bihor şi Cluj distribuie colete, pe ATV, anunță Agenția de presă Rador.

„ATV-urile vor oferi versatilitate poştaşilor, mai ales pe traseele off-road. În plus, acestea vor reduce din timpul de lucru şi vor simplifica traseele pe care salariaţii noştri le au de parcurs pentru a ajunge la adresele izolate”, a declarat Valentin Ştefan, Directorul General al Poştei Române.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziţia cuprinde şi patru seturi de echipamente de protecţie pentru poştaşii conducători (cască, mănuşi, genunchiere şi veste reflectorizante. Valoarea acestora a fost de 99.000 de lei, plus TVA.

Autovehiculele ATV au capacitate de transport de două locuri şi capacitate de încărcare de 204 kg. Sunt dotate şi cu un cârlig de remorcare, cu o capacitate de tractare de 200 kg.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea