Rămâi conectat

Cultură Educație

Victor Chira vrea să încropească un atelier de tâmplărie la… 90 de ani!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele trecute, Victor Chira, în vârstă de aproape 90 de ani, a cerut o întrevedere cu prefectul Ştefan Bardan, pentru a-i cere sprijinul în realizarea unui atelier de tâmplărie la Obreja, comuna Mihalţ, într-o clădire din curtea castelului care a servit mulţi ani ca orfelinat pentru copii.
Împreună cu Virgil Tătar, directorul Cancelariei Prefectului, l-am vizitat pe temerarul pionier la „atelierul” său, unde îşi umple timpul confecţionând, cu sculele şi uneltele vechi pe care le are, diferite obiecte de cult. Soţia i-a murit acum 26 de ani, dar Victor Chira este optimist şi priveşte încrezător spre viitor, chiar dacă este suferind după recenta intervenţie chirurgicală pe care a trebuit să o suporte.
De-a lungul vieţii a făcut de toate, „furând” meserie de la colegii săi din cadrul Cooperativei Meşteşugăreşti, în judeţul Braşov. După pensionare s-a mutat la Blaj, iar de vreo 4 ani locuieşte în Obreja, unde mai are ca preocupare creşterea albinelor.
A înfiinţat Asociaţia Umanitară Obrejană „Sfântul Iosif”, prin care intenţionează să atragă persoane cu dizabilităţi şi tineri care au părăsit sistemul de protecţie a copiilor să desfăşoare activităţi lucrative: industriale, agricole, apicole, viticole, piscicole. De aceea, nu i-ar strica orice scule de mână, maşini unelte şi utilaje de prelucrat lemnul la care ar putea renunţa benevol alte ateliere de tâmplărie sau fabrici de mobilă şi mobilier. Nici Victor Chira şi cei 3 – 4 consăteni care-l ajută nu stau cu mâinile în sân, ci realizează cutii cu crucifixe din lemn, plumb şi ipsos, icoane pe lemn, veioze sub formă de căsuţe şi mănăstiri în miniatură, din lemn sau ipsos, suporturi din lemn pentru lumânări şi altele. Din banii obţinuţi pe obiectele de cult plasate oamenilor cu dare de mână, vor fi finanţate celelalte activităţi ale asociaţiei.
Victor Chira are planuri mari de viitor, chiar dacă acestea vor fi puse în aplicare de urmaşii săi: crearea a cât mai multe  locuri de muncă, înfiinţarea unui orfelinat, a unui azil de bătrâni etc. Pentru a-şi arăta generozitatea şi ataşamentul faţă de cei aflaţi la nevoie, aşa cum el însuşi mărturiseşte că a fost sprijinit în tinereţe, nonagenarul a donat miere de albine din producţia proprie Casei de Copii „Sf Iosif” a Congregaţiei Greco-Catolice „Inimi Neprihănite” din Odorheiu Secuiesc, a contribuit la diferite reparaţii la castelul din Obreja, iar măicuţele i-au mulţumit pentru mărinimia lui în revista lor. Sănătate, putere de muncă şi succes în împlinirea ţelurilor dumneavoastră!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, furat de criză? Alin Tomuș, sociolog: „Nimic din ceea ce contează cu adevărat pentru dvs. nu poate fi luat de lumea exterioară!” În prag de Sărbători, sociologul albaiulian Alin Tomuș a fost prezent la Unirea FM la o emisiune, realzată de Simona Lodroman, care și-a propus să răspundă la întrebările: Crăciunul a fost furat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea