Rămâi conectat

Actualitate

Vicepremierul Vasile Dîncu: ”Administrația publică trebuie controlată de cetățean”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vicepremierul Vasile Dîncu a participat, marți, la conferința ”Managementul resurselor umane în administrația publică”. Evenimentul, organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, reprezintă a doua reuniune a Platformei de dialog pentru dezvoltarea administrației publice în România.

vasile dancuViceprim-ministrul a vorbit despre stadiul reformei în administrația publică și despre etapele imediat următoare în acest proces: actualizarea Strategiei pentru consolidarea administrației publice (SCAP), necesitatea formării profesionale continue în sectorul public și reînființarea Institutului Național de Administrație, regândirea atribuțiilor Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), Strategia pentru stabilirea standardelor de calitate și cost, Codul Administrativ și importanța transparenței și monitorizării în domeniu.

Vasile Dîncu a arătat că toate modificările pe care dorește să le propună Guvernului au un obiectiv unic, acela ca populația să fie deservită în relația cu statul mai bine și mai repede, de funcționari mai bine pregătiți, fie că e vorba despre instituțiile publice centrale sau locale: ”Ce ne dorim în acest an de guvernare? Să realizăm condițiile pentru profesionalizarea angajaților din acest sistem și pentru stabilitatea funcției publice. O dată construite aceste condiții, funcționarul public va fi motivat să performeze și să se gândească cu prioritate la interesul cetățeanului. Acum, statul e birocratizat și nu își îndeplinește funcțiile esențiale. Cred că statul român va trebui să fie mult mai suplu, să coste mai puțin și, în același timp, să fie prezent în spațiul contractului colectiv”.

Cu privire la noua abordare pentru ANFP, viceprim-ministrul a arătat că nu se referă la o restructurare de personal, ci la una care să ducă la noi atribuții pentru agenție, care să îi permită să pună un accent mai ridicat pe aspectele strategice și de planificare:

”ANFP va trebui să aibă un rol mult mai puternic în ceea ce înseamnă formarea, calificarea funcției publice și monitorizarea programelor. Acum face mai degrabă o evidență a funcționarilor publici, ANFP trebuie să fie agentul principal al formării, adică să planifice funcția publică, să creeze modele, să avizeze trasee, un ghid al carierei și să gestioneze dezvoltarea continuă a funcției publice. Nu va fi o restructurare, ci va fi un design nou pentru întreaga agenție, va primi funcții în plus. În două-trei luni se va redefini rolul ANFP. Este o veste foarte bună, oamenii vor avea ocazia să facă mai mult, mai bine, mai frumos și mai inteligent”.

În viziunea viceprim-ministrului Vasile Dîncu, Strategia pentru consolidarea administrației publice (SCAP) trebuie să scoată în evidență ceea ce nu este funcțional în prezent și ce poate fi optimizat. În acest scop, este necesară o actualizare a strategiei: indicatorii propuși să fie relevanți și măsurabili, iar aspectele legate de transparența și de monitorizarea acțiunilor planificate să fie accentuate.

”Vom aduce niște amendamente acestei Strategii care țin de obiective și indicatori. Obiectivele transparentei, de exemplu, trebuie consolidate. Apoi, am putea să avem indicatori foarte clari și pentru asta o să fac o cerere publică pentru organizațiile din spațial public, care au specialiști foarte buni și care pot contribui — cu perspectiva lor, care văd aceasta Strategie din afara sistemului. Administrația publică trebuie să fie controlată de cetățean, este un lucru care nu este o lozincă, care trebuie pus în practica”, a subliniat Vasile Dîncu.

Formarea profesională continuă a angajaților din instituțiile publice reprezintă una dintre condițiile de baza pentru modernizarea sistemului public, susține ministrul administrației publice:

”Știu că nu se pot face minuni într-un an de zile, dar cred că putem pune într-un an de zile bazele de funcționare a funcției publice într-un model rațional. Noi o să pornim în această filosofie a schimbării de la lucrurile bune care deja există. Am găsit profesioniști foarte buni în administrația românească, sunt oameni care știu foarte multe, care își fac treaba, dar uneori un au toate condițiile, ori una din condiții este aceea să-i introduci într-un proces de formare continuă. Pe cine mai enervează faptul că ar trebui să facă în continuare, să învețe, formarea continuă, asta într-adevăr este un motiv pentru ca acel om să plece din administrație, numai cine nu vrea să învețe, numai cine nu vrea să se perfecționeze, cine crede că este proprietarul funcției”. (Z.U.)

Sursa: Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea