Rămâi conectat

Ştirea zilei

Viața la țară în Alba: Cum s-a trezit un bărbat cu lucerna furată și lovit cu o bâtă peste picioare de un vecin de 75 de ani

Publicat

în

Viața la țară în Alba: Cum s-a trezit un bărbat cu lucerna furată și lovit cu o bâtă peste picioare de un vecin de 75 de ani

Un bărbat din municipiul Blaj, în vârstă de 75 de ani, a fost condamnat de către Judecătoria Blaj la plata unei amenzi penale în valoare de 1.800 de lei pentru infracțiunea de lovire sau alte violențe.

În actul de sesizare s-a reținut, în fapt că, la data de 16 octombrie 2017, în jurul orelor 15.30,în timp ce persoana vătămată B. B. se afla în locul numit „Valea Cărbunari” de pe raza municipiului Blaj, l-a observat pe inculpatul A. A. că trecea pe terenul său, iar pe portbagajul bicicletei avea legat un braț de lucernă uscată.

Persoana vătămată s-a deplasat apoi la locuința inculpatului, ocazie cu care l-a întrebat de ce i-a luat lucerna, iar inculpatul a ieșit la poartă cu un băț în mână, cu care a lovit-o pe persoana vătămată peste piciorul stâng și i-a adresat injurii.

Electrica Furnizare Discount

Persoana vătămată prezintă o leziune traumatică necesitând 2-3 zile îngrijiri medicale.

În urma procesului inculpatul a fost obligat și la plata sumei de lei 1.000 lei, cu titlu de daune morale.

Hotărârea nu este definitivă, putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| Închisoare cu EXECUTARE pentru șoferul care a provocat un accident MORTAL, în care și-au pierdut viața două persoane, pe autostrada A1, lângă Pianu

Publicat

în

Închisoare cu EXECUTARE pentru șoferul care a provocat un accident MORTAL, în care și-au pierdut viața două persoane, pe autostrada A1, lângă Pianu

Un bărbat în vârstă de 55 de ani din municipiul Hunedoara a fost condamnat de către Judecătoria Alba Iulia la o pedeapsă de 3 ani cu executare, după ce a provocat un accident în care și-au pierdut viața două persoane, pe autostrada A1, lângă Pianu.

În actul de sesizare s-a reținut, în esență, că în data de 10 ianuarie 2019, inculpatul A. A. A., în timp ce conducea autoturismul marca Volkswagen pe autostrada Al Sibiu-Deva, lângă localitatea Pianu din județul Alba, nu a păstrat o distanta de siguranța in mers fata de ansamblul rutier ce circula regulamentar in fata sa, respectiv autoutilitara marca Scania ce tracta semiremorca marca Schmitz și a intrat in coliziune cu acesta, fiind proiectat în glisiera mediană, fapt ce a provocat decesul numiților Z. A.-C., pasager pe scaunul din dreapta fată al autoturismului și N.M.-M., pasager pe locul din dreapta spate al autoturismului.

Din raportul de expertiză tehnică rezultă că viteza maximă de deplasare a autoutilitarei a fost de circa 78 km/h. Autoturismul a intrat în coliziune cu partea din spate a semiremorcii. În urma impactului, avariile autoturismului au fost severe, condiții în care s-a reținut, cu valoare de certitudine, că viteza de deplasare a autoturismului a fost net superioară celei a autoutilitarei. S-a reținut de către expert că cel mai probabil, viteza de deplasare a autoturismului a fost de minim 100-110 km/h.

Electrica Furnizare Discount

Conform raportului de expertiză întocmit în cauză, principalele cauze ale producerii accidentului au fost generate de către inculpat care nu a fost atent la condițiile de drum, nu a adaptat viteza de deplasare la condițiile de drum, astfel încât să poată păstra o distanță în mers suficientă față de semiremorcă și nu a păstrat o distanță laterală suficientă care să îi poată permite deplasarea în siguranță la trecerea pe lângă semiremorcă.

Cu ocazia audierii în cursul urmăririi penale, inculpatul a declarat că în data de 10.01.2020, în timp ce conducea pe autostrada A1, după ce a trecut de parcarea de la km 316 a observat în fața sa, la o distanță de aproximativ 1 km, 2 tiruri care se aflau pe banda I de mers și nu își poate explica ce s-a întâmplat, a auzit doar o bubuitură puternică și s-a trezit în parapetul median, mașina fiind întoarsă cu fața spre Sibiu, nu spre Deva (acesta fiind sensul de deplasare).

Inculpatul a declarat că a coborât din mașină, a strigat la cei doi pasageri, ocazie cu care și-a dat seama că sunt decedați, a încercat să apeleze serviciul 112, însă nu a reușit, iar lângă el a venit șoferul tirului cu care a intrat în coliziune, care a apelat serviciul de urgență 112. A menționat că nu-și explică de ce nu a reușit să evite accidentul, deși cu câteva secunde înainte a observat luminile din partea din spate de la 2 tiruri.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicarea hotărârii.

Citește mai mult

Ştirea zilei

INCENDIU la o casă din Ciumbrud: Intervin pompierii pentru stingerea flăcărilor cu o autospecială cu apă și spumă

Publicat

în

INCENDIU la o casă din Ciumbrud: Intervin pompierii pentru stingerea flăcărilor cu o autospecială cu apă și spumă

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de marți, 30 noiembrie, în jurul orei 20.15, la o casă de locuit din localitatea Ciumbrud.

Detașamentul de pompieri Aiud intervine cu o autospecială cu apă și spumă și un echipaj de prim ajutor pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Ciumbrud.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o casă de locuit.

Electrica Furnizare Discount

Vom reveni cu amănunte.

Foto: arhivă

Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Reenactment militar cu torțe de Ziua Națională la Alba Iulia: „Treceți batalioane române Carpații”, cu Garda Națională

Publicat

în

Reenactment militar cu torțe de Ziua Națională la Alba Iulia: „Treceți batalioane române Carpații”, cu Garda Națională

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, în Alba Iulia , a avut loc un spectacol de reenactment militar, reconstrucție a unui eveniment istoric ori a istoriei în sine,  ce a debutat din Piața Tricolorului, ca mai apoi să ajungă la Poarta a III-a și în final la Piața Cetății a municipiului.

Prin acestă festivitate inedită a fost onorată și comemorată amintirea întaintașilor noștri, eroilor neamului, ce au contribuit decisiv la ceea ce astăzi numim România, țara noastră, iar totodată aceasta a avut scopul de a le stârni curiozitatea celor mici cu privire la trecut patriei noastre.

Electrica Furnizare Discount

Citește și: PROGRAM| PARADA MILITARĂ din Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ 2021: 550 de militari vor defila în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918

Evenimentul istoric vizează Garda Națională de la Alba Iulia, grupul de soldați care a activat în preajma Unirii de la 1 Decembrie 1918, având rolul esențial de a păzi orașul ce găzduia lucrările Marii Adunări Naționale.

CITEȘTE ȘI: PROGRAMUL FINAL pentru 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: paradă militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Ordinea exemplară în ziua de 1 Decembrie a fost menţinută, în principal, de cei 3.000 de gardişti din judeţul Alba, concentraţi la Alba Iulia. Paza ”Porţii Carol” (Poarta a III-a) a Cetăţii a revenit celor 250 de gardişti şi 2 ofiţeri de la Abrud, ajunşi la Alba Iulia în data de 30 noiembrie. Gardiştilor din Alba li s-au alăturat şi detaşamente ale unităţilor militare din judeţele vecine: un batalion din Legiune Cluj, unul din Legiunea de la Sibiu şi o jumătate de batalion al Legiunii de Hunedoara, plus alte unităţi mai mici. În total, legiunea locală a avut 12 companii de asistenţă.

Citește și: MESAJE de ZIUA NATIONALA, 1 DECEMBRIE. SMS-uri, felicitări, urări și mesaje pe care le puteți trimite prietenilor

Potrivit documentelor vremii, în ceea ce priveşte armamentul, au existat numeroase puşti, peste 30 de mitraliere, patru tunuri şi mai multe camioane blindate. Pe lângă rolul principal de a apăra oraşul şi adunarea de eventuale atacuri din afară, acestor trupe le-a revenit şi misiunea de a asigura ordinea internă a adunării şi fluenţa participanţilor. S-au făcut apeluri repetate către populaţie şi în special către participanţii la eveniment pentru a se respecta normele de disciplină, cu referire la deplasarea grupată, la însoţirea delegaţiilor până la câmpul de instrucţie (Platoul Romanilor), destinat pentru aşezarea celor peste 100.000 de participanţi. Organizarea deplasărilor grupurilor a căzut în sarcina ”ofiţerilor aranjatori”.

”Publicul are să vină la adunare grupat după comune. Nu este iertat sătenilor să umble singuratici, ci înşiruiţi în rânduri de câte patru sub conducerea fruntaşilor din comuna proprie. (…) Comunele în decursul adunării nu este iertat să se amestece. (…)În sala adunării naţionale constituante nu pot să intre de cât persoanele cari au mandat (legitimaţie) spre aceasta. Alte persoane numai cu permisiune în scris dela Consiliul Naţional Român.”, sta scris în îndrumarul privind ţinuta publicului la ”marea adunare constituantă”, conceput de comitetul aranjator sub comanda legiunii române, la data de ”29 noiemvrie 1918”. La sfârşitul adunării, fiecare comună trebuia să rămână pe loc până când primea avizul de la ofiţerii aranjatori. Acelaşi document citat mai sus prevedea:

”Plecarea cătră casă trebuie să se facă în chipul următor: a) Reîntoarcerea prin cetate este permisă numai membrilor constituantei, apoi acelor persoane, cari sunt încvartirate în oraş şi comunelor cari, spre casă, au să treacă peste podul de la Drâmbar. b) Comunele cercurilor Abrud, Aiud, Blaj, Ighiu, Teiuş, ocolesc cetatea şi se reîntorc pe drumul de ţară cătră Zlatna sau Teiuş. c) Comunele din cercurile Vinţ, Sebeş, Miercurea şi Orăştie, ocolesc cetatea şi trec deadreptul podul Murăşului la Partoş”. Se atrăgea de asemenea atenţia că, pe parcursul zilei de 1 decembrie, este interzis consumul de alcool, precum şi faptul că ”cea mai mică neobservare a îndrumărilor de mai sus, vor putea provoca învălmăşală şi nenorociri”.

Garda Naţională de la Alba Iulia a fost revitalizată printr-un proiect la Muzeului Unirii

Cântecul ce a inspirat titulatura evenimentului de astăzi a fost scris (probabil) în timpul Primului Război Mondial ca un cântec de luptă, devenind în timp și un marș. Unul dintre primele ansambluri atestate de a fi cântat cântecul, în versiunea sa originală (cu trei strofe), imediat după Primul Război Mondial, este corul Bărbătesc din Finteușul Mare, Maramureș, fondat la 1 decembrie 1918 de preotul Valer Dragoș și învățătorii Gavril Bogdan, Nistor Dragoș. Acest cor interpretează cântecul original și astăzi, neîntrerupt încă din 1918. Mențiuni care datează acest cântec în acea perioadă pot fi găsite în diferite lucrări istorice – una dintre ele atestând faptul că, în februarie 1919, voluntarii din ”Legiunea Română de Voluntari Transilvăneni – Bucovineni” deja cunoșteau o versiune a cântecului: “Ardealul, Ardealul, Ardealul ne cheamă / Visam de când eram copii / Să trecem Carpații / Ne trebuie Ardealul, / De-o fi să ne-ngroape de vii!”.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare