Viața la bloc: Ce studii trebuie să aibă administratorii asociațiilor de proprietari pentru a rămâne în funcție

La mai puțin de un an de când noua lege a asociațiilor a intrat în vigoare, legea se schimbă din nou. Printre modificările propuse vizează, printre altele, contul unic al asociațiilor de proprietari, documentele care atestă pregătirea administratorilor de bloc și asociațiile de chiriași.

Una dintre modificările propuse elimină prevederile care permit primăriilor să controleze activitatea asociațiilor. Aceste asociații au ele organe proprii de control, pot solicita expertize contabile și pot fi verificate de către diverse organe de control (de exemplu, Agenția Națională de Administrare Fiscală sau Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă), ceea ce elimină necesitatea controalelor făcute de primării.

ELIT

O altă modificare ușurează procedura prin care un propietar poate deveni ulterior asociat.

Conturile asociațiilor fac și ele subiectul noilor modificări în sesnsul că acestea vor putea avea mai multe conturi și nu doar unul cum este în acest moment.

Mihail David - 2020

Totodată, este propusă eliminarea secțiunii ce vizează asociațiile de chiriași, deoarece, potrivit inițiatorilor, aceasta face obiectul unei alte reglementări. Pe de altă parte, proprietarii vor trebui să anunțe președintele asociației despre orice schimbare legată de cei ce locuiesc în apartament, inclusiv chiriași.

Noul proiect obligă proprietarii de a permite accesul imediat în apartament în situații precum inundațiile.

O altă schimbare îi privește pe cenzori care vor putea fi, după ce măsurile cuprinse de proiect se vor aplica, și cei cu studii medii de orice fel, nu numai cei ce au terminat un liceu economic sau cei cu studii în domeniul juridic.

O altă prevedere care se elimină este aceea că administratorii nu mai sunt obligați să dețină un atestat eliberat de Primări și se elimină și plafonul de 1.000 de lei pentru banii din caserie.

sursa: dcbusiness.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...