Rămâi conectat

Ştirea zilei

Viața bate filmul: Cum a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru șantaj o femeie, într-un scenariu cu clarvăzători, amenințări și sume imense de bani

Ziarul Unirea

Publicat

în

Viața bate filmul: Cum a fost condamnată la 3 ani de închisoare pentru șantaj o femeie, într-un scenariu cu clarvăzători, amenințări și sume imense de bani

Judecătoria Alba Iulia a condamnat la 3 ani de închisoare cu executare pentru şantaj în formă continuată, o femeie în vârstă de 43 de ani, de profesie producător şi regizor de film.

E. Magdolna, cu domiciliul la Târgu Mureş, în România, respectiv la Debrecen, în Ungaria, a mai fost obligată să îi achite părţii vătămate, o altă femeie care a fost şantajată, suma de 37.805 lei şi 29.500 euro (echivalentul în lei) reprezentând daune materiale produse prin săvârşirea infracţiunii.

Povestea care poate sta la baza unui film a început în anul 2012. Astfel, în perioada decembrie 2012 – iunie 2013, persoana vătămată a corespondendat cu un bărbat care susţinea că este clarvăzător şi care i-a sugerat femeii să depună bani la două biserici, pentru copilul ei, pentru a fi ferit de suferinţele ce ar urma în eventualitatea unui divorţ al mamei femeii. Bărbatul i-a comunicat date despre divorţul părinţilor ei, despre care nu s-a purtat anterior nicio conversaţie, fapt ce a întărit convingerea acesteia despre calităţile lui de clarvăzător.

În ianuarie 2013, bărbatul ar fi suferit un accident de circulaţie, iar ulterior ar fi fost internat într-o clinică de ortopedie din Viena, de unde urma să se externeze la sfârşitul lunii mai. Victima şantajului i-a trimis acestuia, cu titlu de împrumut, suma de 2.000 euro necesară intervenţiilor chirurgicale. Astfel, în martie 2013, persoana vătămată a trimis prin Western Union suma de 1.700 euro pe numele E. Magdolna, indicată ca fiind asistenta acestuia, ce urma a fi depusă la Biserica Sfântul Ştefan din Budapesta şi la o biserică din Viena. În luna iunie 2013, aşa-zisul clarvăzător a comunicat că va veni în Sibiu cu o maşină împrumutată din Polonia, ocazie cu care urma să-i restituie suma de 2.000 euro, însă, deşi la la un moment dat femeia i-a trimis poze cu una dintre pensiunile din Parcul Subarini, Sibiu, acesta nu a venit, şi nici nu şi-a justificat absenţa.

Scenarii cu copii pentru convingerea victimei

”În perioada octombrie – noiembrie 2014, profitând de credulitatea şi starea emoţională deosebită a persoanei vătămate, inculpata E. M. C. i-a prezentat acesteia, prin intermediul email-urilor, diverse scenarii implicând copiii lor, în sensul producerii unor consecinţe grave pentru aceştia, cu referire chiar la decesul lor, fapt ce a condus la remiterea în mai multe tranşe a sumei de 38.000 euro, pentru a nu se produce cele prezise. Astfel, în luna octombrie 2014, persoana vătămată a primit un e-mail semnat, în care i se comunica că au expirat cele 90 de zile de la primul e-mail transmis şi va începe războiul împotriva sa şi a fiului ei. Inculpata s-a declarat ,«asistenta domnului I. până la moartea sa», moarte care a survenit în timpul călătoriei acestuia spre Sibiu”, se precizează în hotărârea de la Judecătoria Alba Iulia.

Într-un mail transmis în 2014, femeia judecată pentru şantaj a susţinut că bărbatul clarvăzător a fost implicat într-un accident mortal în România şi că pentru distrugerea maşinii împrumutată din Polonia, care nu era asigurată, este nevoită să achite suma de 38.000 euro, sumă pe care, în opinia ei, trebuia să o plătească femeia din Sibiu, cea pentru care bărbatul a plecat în călătorie.

”Suma de 38.000 euro a fost pretinsă de inculpată sub ameninţarea că în caz contrar «pierderea ei va fi mai mare decât 38.000 euro, iar fiul său va fi primul care va suferi».

Întrucât inculpata a continuat să profereze ameninţări, prin e-mail, la adresa sa şi a fiului său, persoana vătămată s-a decis să-i remită acesteia suma de 10.000 euro, pe care a trimis-o în trei tranşe, în luna octombrie 2014, prin Money Gram şi Western Union. Pentru a obţine suma de 10.000 euro persoana vătămată a realizat un împrumut bancar în valoare de 40.000 lei. După virarea sumei de 10.000 euro, E. M. C. a comunicat persoanei vătămate că executorul a fixat noi termene pentru recuperarea sumei de 38.000 euro, respectiv 29.10.2014 (când ar fi trebuit achitată suma de 14.000 euro) şi 10.11.2014 (când ar fi trebuit achitată ultima tranşă de 14.000 euro).

Pentru realizarea transferurilor bancare ce urmau a se realiza, inculpata a deschis un cont în euro în Slovacia, în care să-i fie trimisă suma de 28.000 euro reprezentând diferenţa până la 38.000 euro. Vulnerabilitatea persoanei vătămate, reliefată şi în e-mail-ul din 25.10.2014 trimis de aceasta, a încurajat-o pe inculpată în demersul său. Astfel, aceasta i-a trimis persoanei vătămate mai multe e-mail-ur în care scria că, dacă îi va da întreaga sumă de bani, îi va trimite un crucifix confecţionat de T. I. cu rol de apărare pentru copilul său”, se mai susţine în document. În final, victima a cedat şi, în noiembrie 2015, a trimis femeii suma de 29.500 euro.

Şantaj şi după achitarea banilor

În 12 noiembrie 2014, prin intermediul unei firme de curierat, femeia şantajată a primit un colet care conţinea crucifixul presupus a fi confecţionat de „clarvăzător“ Activitatea de şantaj nu s-a oprit, însă, aici. La începutul lunii aprilie 2015 femeia din Sibiu a primit un email de la o persoană intitulată «Sarah Johnson» care s-a prezentat a fi avocata familiei Davirrossen şi a lui E. Magdolna, despre care a afirmat că se afla în custodia acestora ca urmare a unui accident vascular. Era informată că aceştia au introdus acţiune civilă împotriva sa în Statele Unite şi a avut deja şi prim termen, urmând ca persoana vătămată să primească de la avocat actele prin poştă.

Aceasta a verificat lista avocaţilor din barourile din SUA, fără a identifica vreo persoană Sarah Johnson, motiv pentru care, convinsă fiind că cea care scrie email-urile era femeia care o şantaja, a transmis un email prin care o informa pe inculpată că-i cunoaşte identitatea şi că se va adresa poliţiei.

Ulterior, victima nu a mai răspuns niciunui email transmis de inculpată, adresându-se autorităţilor judiciare. În aprilie 2017, procurorii au propus instanţei de judecată arestarea preventivă a inculpatei E. Magdolna Cecilia, însă Judecătoria Alba Iulia a refuzat propunerea şi a dispus cercetarea acesteia în libertate. În final, a fost trimisă în judecată în decembrie 2017, iar după 2 ani instanţa a pronunţat prima sentinţă. Soluţia instanţei de fond nu a fost contestată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea