Rămâi conectat

Actualitate

Vezi reacţia studenţilor la propunerea Ministerul Muncii de a introduce stagii pentru absolvenții de învățământ superior

Publicat

în

Ca măsură de reducere a ratei șomajului în rândul tinerilor absolvenți cu studii superioare, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a elaborat un proiect de lege care reglementează modalitatea de efectuare a stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Aceste stagii constau în 6 luni de formare didactică și profesională desfășurată direct la locul de muncă imediat după angajare, sub supravegherea unui îndrumător desemnat dintre angajații cu experiență din cadrul firmei, care vor contribui la dezvoltarea de competențe și abilități necesare la locul de muncă în rândul absolvenților. Stagiile ar trebui să ofere absolvenților experiență și vechime în muncă și să contribuie la adaptarea acestora la realitățile și dinamica pieței muncii, contribuind astfel la creșterea angajării tinerilor absolvenți de studii superioare din România.

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) la care este afiliată şi „Liga Studenţilor 1918” în calitate de reprezentant legitim al studenților la nivel național și internațional, consideră oportună o astfel de inițiativă legislativă, însă consideră că aceasta va fi eficientă doar în cazul asigurării unei recunoașteri relevante a stagiilor, a reglementării unor standarde și norme de calitate a stagiilor și a asigurării protecției sociale a studenților.

În acest context, după analiza proiectului de act normativ elaborat de MMFPSPV, ANOSR a transmis un document cu propuneri de amendamente către comisiile permanente din Senat și Camera Deputaților care urmează să discute proiectul de lege, în speranța că parlamentarii români vor ține cont de acestea în momentul luării unei decizii, iar inițiativa legislativă va avea la bază nevoile și interesele reale ale absolvenților. Cele mai importante propuneri se referă la:

Elit - Gustul Desăvârșit

Înlocuirea recunoașterii stagiilor de la oferirea de calificative „corespunzător” sau „necorespunzător” (forma propusă de MMFPSPV în proiectul de lege), cu recunoașterea stagiului prin eliberarea unui certificat care să precizeze durata și conținutul didactic al stagiului, sarcinile îndeplinite, precum și cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite. ANOSR consideră că forma propusă de MMFPSPV nu oferă o recunoaștere relevantă a stagiului ca formă didactică de formare profesională a stagiarilor și nu urmărește eficient gradul de îndeplinire a obiectivelor stagiului, oferind o perspectivă limitată și superficială a angajatorului, perspectivă care de multe ori poate fi subiectivă. Totodată, având în vedere posibilitatea de realizare a stagiului o singură dată după fiecare formă de învățământ superior absolvită, considerăm ca modul de evaluare și recunoaștere a stagiului prin forma propusă de MMFPSPV poate duce la abuzuri majore din partea angajatorului, afectând evoluția profesională ulterioară a stagiarului. Pe lângă aceasta, oferirea unei recunoașteri în care este prezentată detaliat experiența stagiarului și cunoștințele, abilitățile și competențele dobândite va încuraja recunoașterea stagiului de către alți angajatori atât la nivel național, cât și internațional, în conformitate cu politicile și strategiile europene.

Elaborarea unui act adițional privind normele de calitate a stagiilor, prin consultarea angajatorilor, instituțiilor de învățământ superior și partenerilor sociali, în scopul asigurării unor stagii de înaltă calitate, care să atingă obiectivele pentru care au fost create. ANOSR este de părere că existența unui astfel de document ar oferi girul formal al calității stagiului și va contribui la îndeplinirea cu brio a obiectivelor acestuia, protejând stagiarul de stagii de o calitate îndoielnică pe care trebuie să le finalizeze pentru a nu plăti costurile imputate de formarea sa (proiectul presupune că cei care doresc să renunțe la stagiu înainte de finalizarea acestuia, vor suporta toate cheltuielile datorate formării lor de până atunci). De asemenea, precizează că lipsa unui astfel de document va lăsa loc de interpretări în ceea ce privește calitatea stagiilor și va duce la situații în care vor exista diferențe majore de calitate între stagiile diferitor companii.

”Chiar dacă salutăm eforturile MMFPSPV pentru reducerea șomajului în rândul tinerilor prin reglementarea stagiilor, considerăm că fără o preocupare constantă asupra calității acestora și fără o recunoaștere relevantă pe piața muncii a stagiilor, nu va exista un impact vizibil în sensul îmbunătățirii inserției tinerilor absolvenți pe piața muncii. Totodată, susținem și recomandăm implementarea în mod corelat și coordonat a mai multor măsuri de combatere a șomajului în rândul tinerilor, Legea stagiilor fiind doar unul dintre ele. Menționăm aici, printre altele, revizuirea legii practicii pentru studenți și elevi și mecanisme care să încurajeze dezvoltarea parteneriatului universități – piața muncii.” a declarat Mihai Dragoș, președintele ANOSR


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Publicat

în

Șapte noi profesii introduse în Clasificarea Ocupațiilor din România: Care sunt acestea

Conform unui ordin al Ministerului Muncii, șapte noi profesii au fost recent incluse în Clasificarea Ocupațiilor din România (COR). Clasificarea Ocupațiilor din România cuprinde toate meseriile recunoscute din România, o listă care este permanent actualizată.

Noile ocupații sunt:

1. Creator/conceptor articole vestimentare 311944

Elit - Gustul Desăvârșit

2. Expert comunicare guvernamentală 243224

3. Expert e-guvernare 242234

4. Inspector de urmărire și administrare bunuri 261924

5. Manager comunicare guvernamentală 121311

6. Specialist marketing online 243105

7. Tehnician de radiologie și imagistică licențiat 226928

Astfel se poate observa că ocupația ”instructor de dans” se mută din grupa de baza 2653 Dansatori și coregrafi în grupa de bază 3423 Instructori și coordonatori de programe de pregătire fizică și activități recreative, la codul 342310.

În februarie au fost introduse 69 de noi ocupații, ca urmare a preluării unor ocupații din Clasificarea Europeană a Aptitudinilor, Competențelor, Calificărilor și Ocupațiilor, care se regăsesc în Registrul Național al Calificărilor din Învățământul Superior.

În anul 2022, până la această oră au fost adăugate aproape 30 de noi profesii.

Noile ocupații adăugate în COR de la începutul lui 2022

1. administrator de securitate în domeniul TIC – 252908

2. analist comportamental – 226927

3. analist de afaceri – 242120

4. analist de afaceri în domeniul TIC – 251102

5. analist în servicii și politici de sănătate – 242233

6. analist testare software- 351108

7. aranjor muzică – 265245

8. arhitect de interior – 216111

9. arhitect de sistem în domeniul TIC – 251104

10. artist multimedia – 265111

11. asistent medical specializat – 222102

12. auditor de securitate cibernetică – 252906

13. barman preparator de cafea (barista) – 513203

14. chimist analist – 211312

15. compozitor muzică de film/teatru – 265240

16. compozitor muzică electronică – 265241

17. compozitor muzică publicitară – 265243

18. compozitor muzică sacră – 265242

19.compozitor muzică usoară/pop – 265239

20. conducător formație muzicală – 265248

21. consilier de stat – 111241

22. consilier filosofic – 263311

23. consultant de securitate cibernetica – 252907

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Publicat

în

Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi: Proces cu SPP la Curtea de Apel București. Ce reclamă fostul președinte al României

Fostul președinte Traian Băsescu își vrea privilegiile înapoi și cere acest lucru în instanță, unde a deschis un proces împotriva Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Părțile, chemate joi în fața magistraților Curții de Apel București, informează Mediafax.

Traian Băsescu are calitatea de reclamant în procesul de la Curtea de Apel București, iar SPP este pârât. Fostul președinte cere instanței de contencios administrativ şi fiscal suspendarea executării actului administrativ nr. 1029/28.03.2022.

Elit - Gustul Desăvârșit

Dosarul a fost înregistrat în 28 aprilie, la o lună după ce fostul președinte al României a rămas fără privilegiile pe care le-a avut ca șef al statului, ca urmare a deciziei definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție care a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al fostei securități.

Fostul președinte Traian Băsescu ar putea fi evacuat din vila de protocol și s-a cerut ajutorul unui executor judecătoresc. RA-APPS a anunțat miercuri că Băsescu nu a respectat termenul legal pentru eliberarea imobilului.

„Prin notificarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (R.A.-A.P.P.S.) din data de 28.03.2022, Dlui. Traian Băsescu, beneficiarul contractului nr. 1.905/19.02.2015 având ca obiect folosința gratuită a imobilului- reședință oficială situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1, i s-a comunicat faptul că în termenul prevăzut de lege de 60 de zile de la încetarea contractului, atât Dumnealui, cât și membrii familiei au obligația de a elibera și de a preda reședința oficială. În data de 23.05.2022 s-a împlinit termenul legal de 60 de zile în care Dl. Traian Băsescu avea obligația de a elibera și preda imobilul situat în București, Str. Gogol nr. 2, sector 1″, au anunțat reprezentanții RA-APPS.

Ca urmare, fostul președinte ar putea fi evacuat.

„Întrucât imobilul menționat nu a fost eliberat și predat către R.A.-A.P.P.S., fostul Președinte al României a fost notificat, în acest sens, prin executor judecătoresc. Precizăm faptul că, în condițiile în care nu se va da curs notificării în sensul eliberării reședinței oficiale, vom demara procedurile de evacuare”, au precizat reprezentanții RA-APPS.

Fostul președinte al României a pierdut dreptul de a folosi locuința de protocol, după ce instanța supremă a decis că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității. Ulterior, Traian Băsescu a anunțat că își cumpără un apartament în București pentru a elibera vila RA-APPS.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Publicat

în

Ministerul Transporturilor mai face o încercare pentru a salva CFR Marfă: Soarta companiei ar putea fi decisă la Bruxelles

Ministerul Transporturilor încearcă să salveze CFR Marfă, o companie-cheie a statului, mai ales în contextul crizei din Ucraina, când este nevoie de soluţii rapide pentru transportul volumelor mari, în special cereale.

CFR Marfă are pierderi şi datorii uriaşe, iar variantele pe care le va propune guvernul trebuie să respecte regulile de concurenţă pe care le-a stabilit Comisia Europeană.

Elit - Gustul Desăvârșit

Soarta companiei CFR Marfă ar putea fi decisă în luna iunie, la Bruxelles, când ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, urmează să propună Comisiei Europene variantele statului român, notează RRA.

Cu o cotă de piaţă de 20%, CFR Marfă trebuie să returneze Ministerului Finanţelor peste 500 de milioane de euro, reprezentând ajutorul de stat acordat ilegal în 2013, o variantă fiind procedura de dare în plată, adică transferul de active, clădiri şi mai ales materialul rulant, vagoane şi locomotive.

CFR Marfă are peste 27.000 de vagoane, însă funcţionale sunt 8.500. În portul Constanţa, luna trecută, au fost mutate aproape 400 de vagoane, iar alte 300 de vagoane, nemişcate de ani buni, blochează liniile de tren care trebuie eliberate urgent pentru a ajuta la descărcarea mărfurilor.

Corneliu Vişoianu, director în Ministerul Transporturilor: „Organizăm o vizită la Bruxelles, unde domnul ministru va purta aceste discuţii direct cu Comisia, încercând să rezolvăm problemele de legalitate.”

sursa: forbes.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare