Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Vești bune pentru iubitorii de animale: Adopția la distanță prevăzută în normele metodologice din Legea câinilor fără stăpân

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a lansat, vineri, în dezbatere publică, Proiectul de Norme metodologice de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 155/2001 privind aprobarea programului de Gestionare a câinilor fără stăpân, modificată recent prin Legea nr. 258/2013.

Proiectul aduce vești bune pentru cei care se luptă în aceste zile să salveze cât mai mulți câini de la moarte și prevede reguli clare privind Adopția la distanță a câinilor fără stăpân și prelungirea perioadei de staționare în adăpost a câinilor nerevendicați, neadoptați direct și neadoptați la distanță.

Astfel, la Art. 26. – (1) actul normativ prevede că ”Începând cu a 8-a zi de staționare a câinilor fără stăpân în adăpostul public, aceștia pot fi adoptați la distanță de către persoane fizice și juridice din țară și din străinatate” cu următoarele precizări:.

– Adopția la distanță se realizează prin completarea unui formular.

– Câinii adoptați la distanță trebuie identificați, înregistrați în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, deparazitați, vaccinați, sterilizați și relocați în alte cuști special destinate.

– După completarea formularului de adopție la distanță și identificarea câinilor adoptați prin această procedură, serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să prelungească termenul de adăpostire al câinilor adoptați pe durata respectării de către adoptator a obligațiilor materiale asumate prin declarația de adopție la distanță.

De asemenea, Art. 27 prevede că ”Persoanele care adoptă la distanță câini fără stăpân suportă toate cheltuielile necesare pentru menținerea câinilor în adăpost. Cheltuielile de întreținere în adăposturile publice a câinilor fără stăpân adoptați la distanță sunt stabilite prin hotărâre a consiliului local”, iar numărul câinilor adoptați la distanță de o persoană nu este limitat.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să utilizeze donațiile efectuate de persoanele care adoptă la distanță numai pentru întreținerea câinilor adoptați prin această procedură.

Adopţia la distanţă poate fi încetată de serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv de operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, dacă adoptatorul nu respectă pentru o perioadă de două săptămâni consecutive, obligațiile asumate prin declarația de adopție la distanță.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân au obligaţia să dea curs cererilor de adopție la distanță în limita capacității de adăpostire fără a perturba acțiunile de gestionare a populației de câini fără stăpân. Pe perioada staționării în adăposturile publice, câinii adoptați la distanță pot fi preluați oricând de către adoptatori sau pot fi adoptați cu acordul adoptatorului la distanta.

Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân, respectiv operatorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot prelungi cazarea peste perioada de 14 zile lucrătoare, pentru câinii care nu au fost revendicați, adoptați direct sau adoptați la distanță, dacă există spații suficiente de cazare și resurse financiare pentru întreținerea lor.

Reamintim că în Alba Iulia adăpostul pentru câinii fără stăpân administrat de primărie se află în cartierul Partoș, pe str. Rogozului și este deschis zilnic, de luni până vineri, între orele 10.00 – 14.00.

În acest moment aici se află aproximativ 50 de câini care, până la publicarea normelor metodologice în Monitorul Oficial, nu pot fi adoptați ”la distanță”, însă pot fi luați acasă  printr-o procedură simplă.

Chiar dacă Legea câinilor fără stăpân a fost promulgată de președintele Traian Băsescu în data de 25 octombrie, aceasta nu poate fi aplicată decât după adoptarea normelor metodologice, deci câinii nu pot fi eutanasiați decât dacă sunt foarte bătrâni, bolnavi sau agresivi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea