Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie vine cu o nouă zi liberă legală, care poate aduce un nou weekend prelungit pentru cei mai norocoși.
Când vom avea parte de următoarea minivacanță?
Conform Codului Muncii, următoarea zi nelucrătoare la nivel național este luni, 9 iunie 2025, când se sărbătorește a doua zi de Rusalii. Prima zi de Rusalii pică într-o zi de duminică, 8 iunie.
Această minivacanță este valabilă atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din mediul privat, cu excepția locurilor de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă – cum ar fi spitalele, transporturile sau unitățile cu activitate non-stop.
Ce alte zile libere mai au românii în 2025
După minivacanța de 1 Mai, românii vor mai avea parte de câteva zile libere legale până la finalul anului. Iată lista actualizată a sărbătorilor legale stabilite de Guvern:
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusalii
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Crăciunul
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun
Dintre acestea, cele mai „avantajoase” din punct de vedere al prelungirii weekendurilor sunt cele care cad lunea sau vinerea, creând oportunități de minivacanțe. De asemenea, Guvernul ar putea decide să ofere și zile-punte, mai ales în sectorul bugetar, pentru a crea vacanțe mai lungi în perioadele în care sărbătorile cad în mijlocul săptămânii.
Ce trebuie să știe angajații și angajatorii
Zilele libere legale sunt garantate prin lege, însă există și excepții. Angajatorii care își desfășoară activitatea în regim de continuitate (de exemplu în retail, alimentație publică, transporturi sau sănătate) pot solicita prezența angajaților și în aceste zile, dar sunt obligați să ofere compensații legale. Conform legislației, aceștia trebuie fie să acorde zile libere în compensație, fie să plătească sporuri salariale majorate, în funcție de contractele colective aplicabile.
„Este important ca angajații să știe că au dreptul la zile libere legale, iar în cazul în care muncesc, trebuie să fie recompensați în mod corect, fie prin zile libere plătite, fie prin bani în plus,” explică Maria Ionescu, consilier în dreptul muncii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil
Ce produse și servicii vor fi afectate cel mai mult de valul de SCUMPIRI de la 1 august 2025. Devalorizarea monedei naționale, un scenariu posibil De la 1 august 2025, vor avea loc noi creșteri de prețuri la toate produsele și serviciile, odată cu intrarea în vigoare a noilor măsuri fiscale adoptate de Guvern. TVA-ul […]
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]