Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Vești bune pentru angajații din România: Urmează o nouă minivacanță în iunie 2025. Câte zile libere vor avea
Românii se bucură zilele acestea de minivacanța de 1 Mai 2025, însă mulți dintre salariați se întreabă deja când este următoarea minivacanță? Vestea bună este că nu va trebui să aștepte prea mult, pentru că luna iunie vine cu o nouă zi liberă legală, care poate aduce un nou weekend prelungit pentru cei mai norocoși.
Când vom avea parte de următoarea minivacanță?
Conform Codului Muncii, următoarea zi nelucrătoare la nivel național este luni, 9 iunie 2025, când se sărbătorește a doua zi de Rusalii. Prima zi de Rusalii pică într-o zi de duminică, 8 iunie.
Această minivacanță este valabilă atât pentru angajații din sectorul public, cât și pentru cei din mediul privat, cu excepția locurilor de muncă unde activitatea nu poate fi întreruptă – cum ar fi spitalele, transporturile sau unitățile cu activitate non-stop.
Ce alte zile libere mai au românii în 2025
După minivacanța de 1 Mai, românii vor mai avea parte de câteva zile libere legale până la finalul anului. Iată lista actualizată a sărbătorilor legale stabilite de Guvern:
1 iunie (duminică) – Ziua Copilului
8 iunie (duminică) – Rusalii
9 iunie (luni) – A doua zi de Rusalii
15 august (vineri) – Adormirea Maicii Domnului
30 noiembrie (duminică) – Sfântul Andrei
1 decembrie (luni) – Ziua Națională a României
25 decembrie (joi) – Crăciunul
26 decembrie (vineri) – A doua zi de Crăciun
Dintre acestea, cele mai „avantajoase” din punct de vedere al prelungirii weekendurilor sunt cele care cad lunea sau vinerea, creând oportunități de minivacanțe. De asemenea, Guvernul ar putea decide să ofere și zile-punte, mai ales în sectorul bugetar, pentru a crea vacanțe mai lungi în perioadele în care sărbătorile cad în mijlocul săptămânii.
Ce trebuie să știe angajații și angajatorii
Zilele libere legale sunt garantate prin lege, însă există și excepții. Angajatorii care își desfășoară activitatea în regim de continuitate (de exemplu în retail, alimentație publică, transporturi sau sănătate) pot solicita prezența angajaților și în aceste zile, dar sunt obligați să ofere compensații legale. Conform legislației, aceștia trebuie fie să acorde zile libere în compensație, fie să plătească sporuri salariale majorate, în funcție de contractele colective aplicabile.
„Este important ca angajații să știe că au dreptul la zile libere legale, iar în cazul în care muncesc, trebuie să fie recompensați în mod corect, fie prin zile libere plătite, fie prin bani în plus,” explică Maria Ionescu, consilier în dreptul muncii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Sociologul Alin Tomuș: “La primul tur al alegerilor prezidențiale se va înregistra un record de participare”
Sociologul Alin Tomuș: “La primul tur al alegerilor prezidențiale se va înregistra un record de participare” La primul tur al alegerilor prezidențiale, programat duminică, 4 mai 2025, se va înregistra un record de participare, afirmă sociologul albaiulian Alin Tomuș. “Ceea ce s-a întâmplat sâmbătă în diaspora este un indicator valid pentru ceea ce se va […]
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Vot masiv în diasporă și prezență de aproape trei ori mai mare la vot decât la alegerile din 2024 Peste 127.000 de români au votat la secţiile din afara ţării, în cadrul scrutinului pentru alegerea preşedintelui, până sâmbătă, 3 mai 2025, la ora 10.00. Acestora li se adaugă 4.106 votanţi […]
PENSII 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii
Pensii 2025 | Cine beneficiază de puncte de stabilitate la calculul pensiei. Precizările Casei de Pensii În situația persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare contributiv mai mare de 25 de ani, pentru stagiul de cotizare contributiv care depășește acest plafon se acordă un număr de puncte de stabilitate, precizează Casa Naționbală de Pensii. […]