Veste bună pentru șoferi: Au început să scadă prețurile la carburanți. Cu cât s-a ieftinit benzina și motorina în ultima săptămână
După majorări constante de preţuri, de la începutul anului, şoferii români au parte şi de o veste bună: carburanţii s-au ieftinit semnificativ în ultima săptămână.
Preţul mediu al motorinei vândută în România a scăzut cu 8 bani pe litru în ultima săptămână, iar cel al benzinei cu 9 bani pe litru, potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monizorizare al pieţei carburanţilor din Uniunea Europeană.
Potrivit economica.net, la 12 februarie, preţul mediu al benzinei era, în România, de 5,26 lei pe litru, iar al motorinei de 5,35 lei pe litru. Cu o săptămână în urmă, preţul mediu al benzinei era de 5,35 lei, iar cel al motorinei de 5,43 lei.
Această ieftinire vine după o creştere susţinută a preţurilor la pompele din România. De la începutul anului şi până la finalul lunii ianuarie, preţurile din România au crescut cu 3,8%, în lei, iar în euro creşterea a fost de 4% pentru benzină şi 3,8% pentru motorină, mai mari decât media europeană.
După ieftinirile din ultimul timp, cea mai ieftină benzină la staţiile OMV Petrom, liderul pieţei de distribuţie a carburanţilor în România este la Oneşti: 5,07 lei pentru un litru, iar cea mai ieftină motorină comercializată de OMV Petrom, la Odorheiu Secuiesc: 5,15 lei. În Bucureşti, la cea mai ieftină staţie, de pe Şoseaua Alexandriei, OMV Petrom vinde motorina cu 5,22 lei litrul şi motorina cu 5,14 lei litrul.
Preţul carburanţilor are două mari componente: preţul propriu zis al mărfii, care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale produselor petroliere, şi taxele. În România, după majorarea în două trepte a accizei, care a avut loc toamna trecută, ponderea taxelor în preţ a crescut. Luând drept referinţă preţurile din 12 februarie, taxele reprezintă, la noi, 54% din preţul unui litru de benzină şi 50% din preţul unui litru de motorină.Ieftinirea de acum este generată de scăderea cotaţiilor internaţionale.
Comparativ cu preţurile medii din Europa, România are preţuri mai mici: cu 1,13 euro la benzină şi 1,15 euro la motorină, preţurile sunt semnificativ sub media europeană: 1,37 euro la benzină şi 1,27 euro la motorină. Totuşi, nu mai suntem ţara cu cele mai mici preţuri de pe continent, mai ales în cazul motorinei, carburantul preferat al românilor. Benzină mai ieftină decât în România este în Bulgaria şi în Polonia, iar motorină mai ieftină decât la noi în Bulgaria, Letonia, Lituania, Luxemburg, Polonia şi chiar Austria.
În România se consumă anual circa 7 miliarde de litri de carburanţi, iar principalii jucători pe această piaţă sunt, în ordine, OMV Petrom, Rompetrol, Lukoil şi Mol.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte”
Amenzi drastice pentru cei care hrănesc animale sălbatice: În zonele cu risc crescut de producere a unor incidente ar putea fi montate sisteme video cu circuit închis. „Dacă dai o singură dată mâncare unui urs, l-ai condamnat la moarte” Ministerul Mediului va crește semnificativ amenzile pentru cei care hrănesc animalele sălbatice, unul din principalele motive […]
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat
Pentru combaterea evaziunii fiscale, ANAF plătește „turnatori” voluntari pentru a „pârî” românii datori la stat Statul pregătește o măsură inedită de colectare a datoriilor de la cetățeni. Oricine cunoaște persoane rău platnice, poate „pârî” la ANAF în schimbul unei recompense financiare. Planul de guvernare are trei direcții esențiale Potrivit economistului Iancu Guda, planul de guvernare […]
Bogdan Glăvan: În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști
Bogdan Glăvan: În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști „În principalele funcții de decizie din guvern se află persoane care nu stăpânesc economia. Reformele fiscale și economice sunt realizate de non-economiști”, atrage atenția profesorul de economie Bogdan Glăvan. Citește și: […]