Verificări la Parchetele din Alba pentru dosare penale nesoluționate, vechi de peste 5 ani
Inspecţia Judiciară a prezentat, recent, raportul ce are ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”. Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie și au fost realizate după ce, din analiza datelor statistice, a rezultat că la sfârşitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării.
Conform datelor transmise Inspecţiei Judiciare, Parchetele din Alba înregistrau, la data declanşării controlului, un număr total de 17 cauze mai vechi de 5 ani de la data sesizării, distribuite astfel: Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba – o cauză; Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia – 8 cauze; Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud – 3 cauze; Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj – o cauză; Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni – 2 cauze; Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş – 2 cauze.
În cursul controlului s-a stabilit că Parchetul de pe lângă Judecătoria Aiud, Parchetul de pe lângă Judecătoria Blaj, Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpeni și Parchetul de pe lângă Judecătoria Sebeş au soluţionat toate cauzele de acest gen care se aflau în lucru.
În urma verificărilor s-a stabilit că prelungirea în timp a soluţionării dosarelor penale este cauzată de complexitatea dosarelor; sustragerea de la cercetări sau plecarea în străinătate a unor suspecţi ori inculpaţi; tergiversarea cercetărilor de către organele de poliţie judiciară, în pofida măsurilor dispuse de către procurori; volum mare de activitate înregistrat atât la procurori, cât şi la lucrătorii de poliţie judiciară; fluctuaţii de personal atât în ce priveşte posturile de procurori, cât şi în rândul lucrătorilor de poliţie judiciară; redistribuirea repetată a unor dosare de la un procuror la altul, cu consecinţe asupra continuităţii activităţii de supraveghere a cercetărilor; exercitarea necorespunzătoare de către procurori a supravegherii cercetărilor.
*Parchetele care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani, trase la răspundere
După analizarea rezultatelor verificării efectuate la nivel național, CSM a hotărât că unitățile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani, într-un termen rezonabil, vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile.
De asemenea, s-a decis exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcţii de execuţie, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.
O altă măsură propusă de inspectorii judiciari şi aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]