Venituri din chirii 2025: Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile la ANAF
Venituri din chirii 2025: Ce riscă persoanele care nu își declară veniturile la ANAF
Românii care își închiriază apartamentele în regim hotelier prin platforme precum Airbnb sau Booking trebuie să știe că ANAF a început un val amplu de controale și anunță sancțiuni dure pentru cei care nu și-au declarat veniturile.
Citește și: Venituri din chirii 2025: ANAF impune noi obligații pentru proprietarii care închiriază imobile. Care sunt modificările fiscale
Inspectorii antifraudă spun că doar în ultimii doi ani au fost identificate venituri nedeclarate de peste 260 de milioane de lei.
Persoanele fizice care nu și-au declarat încasările din închirieri riscă amenzi de până la 500 de lei, la care se adaugă dobânzi și penalități pentru neplata impozitului pe venit și a contribuției de sănătate. În cazul firmelor care oferă astfel de servicii fără a-și declara veniturile, amenzile pot urca la zeci de mii de lei.
ANAF a transmis notificări și a început verificările pentru aproximativ 200 de persoane fizice care, în 2023, au încasat circa 80 de milioane de lei din închirieri în regim hotelier. Alte 5.000 de persoane sunt vizate pentru venituri totale de aproximativ 150 de milioane de lei, cu suspiciunea că o parte semnificativă din aceste sume nu a fost declarată.
Publicat în Monitorul Oficial nr. 109, pe data de 6 februarie 2025, Ordinul Președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 161/2025 vine să reitereze prevederile existente și aduce noi reguli privind înregistrarea contractelor de închiriere în România.
Conform noilor reglementări, contribuabilii care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor personale sunt obligați să înregistreze contractul de închiriere la organul fiscal competent în cel mult 30 de zile de la semnare sau de la modificarea acestuia.
Totodată, în cazul bunurilor deținute în comun, devine obligatorie desemnarea responsabilului pentru înregistrarea contractului de închiriere. Mai exact, dacă bunul închiriat este deținut în comun, prin contractul de închiriere sau prin actul de modificare a acestuia, trebuie desemnat proprietarul, uzufructuarul sau alt deținător legal care va îndeplini obligația înregistrării contractului la ANAF.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Florin Roman, discurs extrem de critic la adresa „șefilor” PNL: „Șefii stau la etaj. Au început vremurile grele, războaie, crize, s-a spart acoperișul”
Florin Roman, discurs extrem de critic la adresa „șefilor” PNL: „Șefii stau la etaj. Au început vremurile grele, războaie, crize, s-a spart acoperișul” Congresul extraordinar al Partidului Național Liberal (PNL), desfășurat sâmbătă, 12 iulie 2025, la Palatul Parlamentului, a avut parte de momente tensionate. Citește și: Florin Roman, deputat PNL de Alba: Contractele de consultanță […]
Audit extern independent al cheltuielilor spitalicești: Ce alte propuneri au fost înaintate premierului Bolojan de Sindicatul Național „Forța Legii”
Audit extern independent al cheltuielilor spitalicești: Ce alte propuneri au fost înaintate premierului Bolojan de Sindicatul Național „Forța Legii” Sindicatul Național „Forța Legii” a înaintat, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ilie Bolojan, mai multe propuneri pentru reducerea risipei și optimizarea cheltuielilor din sănătatea publică. Citește și: Ministrul Sănătății a decis: Evaluarea managerilor de spitale se […]
Președintele Nicușor Dan, la Congresul PNL: Românii în 2028 nu ne vor mai ierta „Românii în 2028 nu ne vor mai ierta”, a subliniat președintele Nicușor Dan într-un discurs susținut, sâmbătă, 12 iulie 2025, în deschiderea Congresului extraordinar al PNL. Citește și: România, în prezent, aproape de situația economică din 2023, a Argentinei. Guvernul Bolojan […]