Rămâi conectat

Actualitate

Venituri din chirii 2023: Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc devine obligatorie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Venituri din chirii 2023: Înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc devine obligatorie

Cetățenii români, persoane fizice, care obțin venituri din chirii trebuie să știe că sunt două elemente esențiale de care trebuie să țină cont.

În primul rând este vorba înregistrarea contractelor de închiriere la Fisc, operațiune care, dacă până acum a fost opțională, din 2023 a devenit obligatorie. Există și un termen.

Mai precis, până la sfârșitul lunii martie, toate contractele de închiriere pe termen lung încheiate de persoanele fizice trebuie înregistrate la Fisc. Trebuie subliniat că, pentru veniturile obținute anul trecut, termenul-limită de plată a impozitului este 25 mai, iar pentru veniturile acestui an trebuie știut că impozitarea s-a schimbat și va fi, în toate cazurile, mai oneroasă ca până acum.

Obligativitatea înregistrării la Fisc se regăsește în OG nr. 16/2022. „În cazul contractelor de închiriere aflate în derulare la data de 1 ianuarie 2023, înregistrarea, la organul fiscal competent, a contractului încheiat între părţi şi a modificărilor survenite se efectuează în termen de cel mult 90 de zile de la data la care a intervenit obligaţia înregistrării acestora”, se arată în respectivul document.

Cum se face înregistrarea?

În acest scop se folosește contul propriu de SPV. Pentru descărcare declarației trebuie accesat site-ul ANAF, secţiunea Servicii Online – „Declaraţii electronice” – „Descărcare declaraţii” – şi selectat apoi formularul 168, denumit „Cerere de înregistrare a contractelor de locaţiune”. Conținutul acestuia a fost actualizat în luna decembrie.

Noutăți pe partea de taxare

În al doilea rând, persoanele care realizează venituri din chirii trebuie să știe că anul 2023 este mai dezavantajos din perspectiva taxării, chiar dacă sumele vor trebui virate statului până în primăvara anului viitor. Cea mai dură suplimentare a taxării este la impozit, unde, deși cota nu s-a modificat, s-a modificat baza la care se aplică. Noutăți avem și la partea de contribuții la sănătate.

Până acum, contribuabilii cu venituri din chirii puteau aplica fie regimul normelor de venit, fie sistemul real pentru impozitare. Guvernul nu a eliminat niciunul dintre aceste regimuri de impozitare, dar „a umblat” la primul, astfel încât impozitul să se aplice la venitul brut, adică la contravaloarea chiriilor, fără posibilitatea de a mai scădea acel procent de 40%, explică Avocatnet.

Cea mai bună opțiune

Fiscaliștii spun că, în actualul context, de la 1 ianuarie cea mai bună opțiune pentru cei care închiriază este sistemul real de impozitare, dar pentru mulți asta e deja o bătaie de cap în sine – cineva trebuie să le țină contabilitatea. La acest sistem de impozitare, venitul net anual se determină pe baza datelor din contabilitate ca diferență între venitul brut și cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri, în conformitate cu evidența contabilă. Dar, mai spune ghidul pe venituri al Fiscului, în cazul aplicării acestui regim de impozitare contribuabilii au obligația completării Registrului de evidență fiscală și pe cea de conducere a evidenței contabile.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor

Unirea Ziarul

Publicat

în

Recalculare pensii 2024: Exemple de calcul pe noua lege a pensiilor Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea