Veniţi de luaţi lumină: Noaptea Învierii şi Ziua Sfântă de Paşti
Sfânta Sărbătoare a Paştelui comemorează evenimentul fundamental al creştinismului, Învierea Domnului Iisus Hristos, iar Ziua de Paşti este considerată „ziua pe care a lăsat-o Domnul să vă bucuraţi şi să vă veseliţi întru ea”. Cartea Sfântă precizează cele mai importante momente pe care le-a trăit Fiul lui Dumnezeu pe Pământ şi acordă atenţie deosebită Naşterii, Botezului, Răstignirii şi Învierii.
Acum 1980 de ani, Mesia a Înviat din morţi a treia zi după Scripturi, iar prin Învierea lui ne-a dăruit viaţă veşnică. „Iar în ziua întâia a săptămânii (duminica), Maria Magdalena a venit la mormânt dis-de-dimineaţă, fiind încă întuneric, şi a văzut piatra ridicată de pe mormânt.” (Ioan 20, 1). La scurtă vreme după Înviere, Isus s-a arătat Mariei Magdalena şi ucenicilor, iar primele cuvinte spuse au fost „Pace vouă!” şi zicând acestea le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Vestea Învierii i-a bucurat pe ucenici, iar singurul care nu a crezut întru Înviere a fost Toma Necredinciosul, apelativ care a rămas şi în zilele noastre.
Paștele creștin are o durată de 40 de zile, cuprinse între sărbătoarea Învierii, Duminica de Paști și sărbătoarea Înălțării Domnului, care se celebrează la 40 de zile de la Înviere, într-o zi de joi. Până la înălţare în bisericile ortodoxe nu se îngenunchează nici la Sfânta Liturghie.
Prima zi de Paşti la Alba Iulia
Conform tradiţiei şi anul acesta la Alba Iulia în Duminica Paştelui cu începere de la ora 12.00 la Catedrala Reîntregirii Neamului se va citi Sfânta Evanghelie în 12 limbi. Această slujbă a fost o tradiţie la Alba Iulia în vremea Mitropolitului Andrei Andreicuţ, iar acum este continuată de Arhiepiscopul Irineu. Pe această cale amintim că în Duminica Paştelui singurul loc în care se oficiază slujba este Catedrala, excepţie făcând cartierul Bărăbanţ unde slujba va începe la ora 11.00.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii9 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii