Vedetele pierd o importantă sursă de venit. Schimbare majoră pentru TV, radio și online venită din partea CNA
Vedetele pierd o importantă sursă de venit. Schimbare majoră pentru TV, radio și online venită din partea CNA
Vedetele nu vor mai putea apărea în reclamele la jocuri de noroc difuzate la televizor, radio sau online, potrivit unei decizii adoptate miercuri, 25 iunie, de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Măsura face parte dintr-un pachet de modificări aduse Codului de Reglementare în Audiovizual, legislația secundară care reglementează conținutul media audiovizual din România, notează Pagina de Media.
Citește și: Sălile de jocuri de noroc, INTERZISE total la parterul blocurilor: Proiect aflat în Parlament
Noua regulă interzice explicit folosirea personalităților publice – fie ele din viața culturală, științifică, sportivă sau influenceri cunoscuți în mediul online – în publicitatea pentru jocuri de noroc. „Este interzisă difuzarea de publicitate pentru jocuri de noroc în care sunt prezente personalităţi ale vieţii publice, culturale, ştiinţifice, sportive sau de alte persoane, care, datorită notorietăţii în mediul online, pot încuraja participarea la astfel de jocuri”, prevede articolul 110, alineatul 7 din Codul revizuit.
Contestări respinse pe linie
Decizia CNA a fost precedată de o serie de încercări de modificare sau eliminare a articolului de către reprezentanți ai industriei jocurilor de noroc și parteneri instituționali. Printre contestatari s-au numărat:
– Federația Română de Fotbal, care a susținut o propunere similară privind campaniile de conștientizare;
– Kaizergaming, Federația Organizatorilor Jocurilor de Noroc și Biroul Român de Audit Transmedia, care au cerut eliminarea completă a articolului.
Toate amendamentele au fost respinse în unanimitate de membrii CNA.
Protejarea minorilor, extinsă și în mediul online
Un alt articol important introdus în Codul Audiovizual extinde obligațiile privind protecția minorilor și în cazul serviciilor media la cerere – cum ar fi platformele de streaming. Potrivit noului alineat din articolul 110, „în cazul serviciilor media audiovizuale la cerere, furnizate prin orice mijloc, programele audiovizuale care conţin jocuri de noroc, precum şi spoturile publicitare care promovează astfel de jocuri, trebuie să se difuzeze cu respectarea protecţiei minorilor”.
Noile prevederi nu se aplică imediat. Codul Audiovizual actualizat va intra în vigoare după publicarea oficială, iar prevederile referitoare la publicitatea cu vedete vor deveni obligatorii la 90 de zile după această dată.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă
Fraudă în sistemul de sănătate! Certificate de handicap false pentru persoane apte de muncă În România, persoane cu boli minore, dar apte de muncă, beneficiază de certificat de handicap, astfel este fraudat sistemul de sănătate. Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății lucrează la gestionarea listei criteriilor pentru acordarea certificatelor de handicap. „România are niște boli care, […]
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor
Reducerea burselor obligă tot mai mulți elevi și studenți să lucreze pe durata studiilor Micșorarea drastică a bugetului pentru burse, a deteminat tot mai mulți tineri să își caute un loc de muncă. Platformele de joburi au fost luate cu asalt de liceeni și studenți, dar și de tineri fără calificare. În doar 14 zile, […]
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu
RABLA 2025: Cum va funcționa noul program și ce valoare vor avea voucherele. Anunțul ministrului Diana Buzoianu Programul Rabla va continua și în acest an, însă vine cu schimbări pentru șoferi, după luni întregi de amânări: va fi disponibil doar pentru persoanele fizice, iar valoarea unora dintre vouchere ar urma să fie mai mică. Programul […]