Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive
Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive
O propunere legislativă elaborată de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a fost depusă recent la Senatul României, proiect de act normativ care, dacă parcurge cu bine întreg procesul de aprobare parlamentară ar putea rezolva, începând din 2023, una dintre marile probleme ale persoanelor care doresc să-și reconstituie vechimea de muncă în vederea pensionării.
Propunerea legislativă de modificare și completare a Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost prezentat de Violeta Alexandru, ce propune, în inițiativa sa, ca tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare să fie înlocuite cu unele limitate prin lege, statul urmând să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an.
CITEȘTE ȘI: Formula de CALCUL a pensiilor se va schimba. Se introduce un ”sistem de bonificare în calculul pensiilor”
Fără a indica propriu-zis niște limite, inițiatorii stabilesc în propunerea legislativă că aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA. Nu de multe ori, actualii și foștii salariați reclamă costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar. Noile măsuri ar urma să se aplice abia din 2023.
CITEȘTE ȘI: Pensii 2021: Ce schimbări sunt preconizate pentru pensionarii care sunt încă în câmpul muncii
Mai departe, aceeași propunere legislativă prevede că documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice pe care le dețin acum cei de la arhivele naționale și casele de pensii să fie predate cu prioritate firmelor autorizate să presteze servicii arhivistice. Iar costurile acestei operațiuni vor fi suportate din bugetele arhivelor și al caselor de pensii.
Prin propunerea legislativă se dorește introducerea unei obligativități pentru persoanele care predau aceste documente spre arhivare, să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare.
CITEȘTE ȘI: Adevărul despre noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR. Casa de pensii a făcut anunțul
În privința celor care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) este prevăzută, în aceeași document, obligativitatea acestora de a elibera, la cerere, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 90 de zile lucrătoare.
Aceeași propunere legislativă mai prevede și modificarea Codului muncii, a unei prevederi care a fost introdusă chiar anul acesta, prin care firmele vor fi obligate, în cazul falimentului sau lichidării să emită în cel mult 90 de zile lucrătoare adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum 2 zile
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan