Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Vechimea în muncă 2021: Statul ar putea să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu documentele din arhive

O propunere legislativă elaborată de Violeta Alexandru, fost ministru al Muncii, a fost depusă recent la Senatul României, proiect de act normativ care, dacă parcurge cu bine întreg procesul de aprobare parlamentară ar putea rezolva, începând din 2023, una dintre marile probleme ale persoanelor care doresc să-și reconstituie vechimea de muncă în vederea pensionării.

Propunerea legislativă de modificare și completare a Legii Arhivelor Naționale nr. 16/1996 și a legii nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost prezentat de Violeta Alexandru, ce propune, în inițiativa sa, ca tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare să fie înlocuite cu unele limitate prin lege, statul urmând să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an.

CITEȘTE ȘI: Formula de CALCUL a pensiilor se va schimba. Se introduce un ”sistem de bonificare în calculul pensiilor”

Fără a indica propriu-zis niște limite, inițiatorii stabilesc în propunerea legislativă că aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA. Nu de multe ori, actualii și foștii salariați reclamă costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar. Noile măsuri ar urma să se aplice abia din 2023.

CITEȘTE ȘI: Pensii 2021: Ce schimbări sunt preconizate pentru pensionarii care sunt încă în câmpul muncii

Mai departe, aceeași propunere legislativă prevede că documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice pe care le dețin acum cei de la arhivele naționale și casele de pensii să fie predate cu prioritate firmelor autorizate să presteze servicii arhivistice. Iar costurile acestei operațiuni vor fi suportate din bugetele arhivelor și al caselor de pensii.

Prin propunerea legislativă se dorește introducerea unei obligativități pentru persoanele care predau aceste documente spre arhivare, să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare.

CITEȘTE ȘI: Adevărul despre noua FORMULĂ de CALCUL a PENSIILOR. Casa de pensii a făcut anunțul

În privința celor care dețin documentele (creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora) este prevăzută, în aceeași document, obligativitatea acestora de a elibera, la cerere, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 90 de zile lucrătoare.

Aceeași propunere legislativă mai prevede și modificarea Codului muncii, a unei prevederi care a fost introdusă chiar anul acesta, prin care firmele vor fi obligate, în cazul falimentului sau lichidării să emită în cel mult 90 de zile lucrătoare adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Sursa: dcbusiness.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea