Vârsta medie de pensionare va creşte cu 2,1 ani pentru femei și 1,5 ani pentru bărbaţi
Vârsta viitoare de pensionare va varia de la 60 de ani în Luxemburg, Slovenia şi Turcia la 74 în Danemarca, conform ultimelor estimări. Potrivit raportului OECD, creşterea prognozată a vârstei de pensionare „va fi însă depăşită de progresele preconizate ale longevităţii”.
Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, până în 2060, vârsta normală de pensionare va creşte în aproximativ jumătate din ţările OECD, în medie cu 1,5 ani pentru bărbaţi şi 2,1 ani pentru femei, ajungând până la 66 de ani. „Vârsta de pensionare viitoare va varia de la 60 de ani în Luxemburg, Slovenia şi Turcia la 74 în Danemarca, potrivit ultimelor estimări. (…) Creşterea prognozată a vârstei de pensionare va fi însă depăşită de progresele preconizate ale longevităţii, ceea ce înseamnă că timpul petrecut de pensionari va creşte în raport cu viaţa profesională a oamenilor.
Ocuparea forţei de muncă la vârste mai înaintate va trebui să crească în continuare pentru a asigura pensiile adecvate pentru multe persoane”, se arată în raport. Doar 10% din pensionarii europeni muncesc Raportul analizează, de asemenea, modurile în care ţările pot satisface cererile pentru opţiuni mai flexibile de pensionare.
Vârstele fixe de pensionare ar putea să nu fie benefice pentru societate în ansamblu, consideră OECD, arătând că, în prezent, doar aproximativ 10% dintre europeni în vârstă de 60-69 combină munca cu pensia. „Dintre cei care lucrează dincolo de vârsta de 65 de ani, jumătate lucrează cu jumătate de normă – o cotă care a fost stabilă încă din anii 1990. Mai multe ţări, inclusiv Australia, Republica Cehă, Franţa şi Ţările de Jos, permit scheme de pensionare parţială anticipată”, susţine OECD.
Obstacolele de combinare a muncii şi a pensiilor după vârsta de pensionare oficială există, de exemplu, prin limitele câştigurilor salariale din Australia, Danemarca, Grecia, Israel, Japonia, Coreea şi Spania. Barierele în calea continuării activităţii dincolo de vârsta de pensionare există, de asemenea, în afara sistemului de pensii, în special prin discriminarea pe motive de vârstă din partea angajatorilor sau prin acceptarea culturală a muncii cu fracţiune de normă.
Per ansamblu, pentru persoanele cu carieră completă, pensionarea este mai flexibilă în jurul vârstei de pensionare în Chile, Republica Cehă, Estonia, Italia, Mexic, Norvegia, Portugalia, Republica Slovacă şi Suedia.
Sursa Adevărul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii