Vârsta medie de pensionare va creşte cu 2,1 ani pentru femei și 1,5 ani pentru bărbaţi

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Vârsta viitoare de pensionare va varia de la 60 de ani în Luxemburg, Slovenia şi Turcia la 74 în Danemarca, conform ultimelor estimări. Potrivit raportului OECD, creşterea prognozată a vârstei de pensionare „va fi însă depăşită de progresele preconizate ale longevităţii”.

Un raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică arată că, până în 2060, vârsta normală de pensionare va creşte în aproximativ jumătate din ţările OECD, în medie cu 1,5 ani pentru bărbaţi şi 2,1 ani pentru femei, ajungând până la 66 de ani. „Vârsta de pensionare viitoare va varia de la 60 de ani în Luxemburg, Slovenia şi Turcia la 74 în Danemarca, potrivit ultimelor estimări. (…) Creşterea prognozată a vârstei de pensionare va fi însă depăşită de progresele preconizate ale longevităţii, ceea ce înseamnă că timpul petrecut de pensionari va creşte în raport cu viaţa profesională a oamenilor.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Ocuparea forţei de muncă la vârste mai înaintate va trebui să crească în continuare pentru a asigura pensiile adecvate pentru multe persoane”, se arată în raport. Doar 10% din pensionarii europeni muncesc Raportul analizează, de asemenea, modurile în care ţările pot satisface cererile pentru opţiuni mai flexibile de pensionare.

PMP - Alegeri parlamentare 2020

Vârstele fixe de pensionare ar putea să nu fie benefice pentru societate în ansamblu, consideră OECD, arătând că, în prezent, doar aproximativ 10% dintre europeni în vârstă de 60-69 combină munca cu pensia. „Dintre cei care lucrează dincolo de vârsta de 65 de ani, jumătate lucrează cu jumătate de normă – o cotă care a fost stabilă încă din anii 1990. Mai multe ţări, inclusiv Australia, Republica Cehă, Franţa şi Ţările de Jos, permit scheme de pensionare parţială anticipată”, susţine OECD.

Obstacolele de combinare a muncii şi a pensiilor după vârsta de pensionare oficială există, de exemplu, prin limitele câştigurilor salariale din Australia, Danemarca, Grecia, Israel, Japonia, Coreea şi Spania. Barierele în calea continuării activităţii dincolo de vârsta de pensionare există, de asemenea, în afara sistemului de pensii, în special prin discriminarea pe motive de vârstă din partea angajatorilor sau prin acceptarea culturală a muncii cu fracţiune de normă.

Per ansamblu, pentru persoanele cu carieră completă, pensionarea este mai flexibilă în jurul vârstei de pensionare în Chile, Republica Cehă, Estonia, Italia, Mexic, Norvegia, Portugalia, Republica Slovacă şi Suedia.

Sursa Adevărul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419