Valoarea la bursă a Carpathian Gold s-a dublat după ce a primit licență de exploatare a aurului în Munții Apuseni
Valoarea acțiunilor companiei canadiene Carpathian Gold Inc. (TSX:CPN) s-a dublat. Compania, listată la bursa din Toronto, a anunțat printr-un comunicat că Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România a acordat societății licența de minerit pentru aur și cupru, în partea de sud a Munților Apuseni.
Este vorba despre o licența pe 20 de ani acordată Samax România SRL, subsidiara din România a Carpathian Gold Inc, pentru proiectul “Valea Rovina”, zona de exploatare fiind situată în județul Hunedoara, la câțiva kilometri de județul Alba.
Este pentru prima dată când România acordă o licență minieră direct unei companii străine, fără implicarea unei întreprinderi de stat. În anunțul făcut, compania precizează:
“Carpathian Gold Inc. (TSX: CPN) („Corporația” sau „Carpații”) are plăcerea să anunte ca filiala sa detinută in totalitate, Samax România SRL, a încheiat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România prin care, a fost acordată o licență de minerit de 20 de ani pentru Rovina Valley Project”.
La Rovina se află al doilea cel mai mare depozit aurifer al Europei, primul fiind cel de la Roşia Montană. Potrivit declarațiilor făcute de prefectul Hunedoarei – Sorin Vasilescu, în urma explorărilor făcute de firma Samax România SRL, au fost identificate cantităţi importante de aur şi cupru – peste 100 de tone de aur şi peste 100.000 de tone de cupru. Exploatarea este prevăzută a se derula pe o perioadă de 20 de ani, cu investiţii substanţiale, între 850 de milioane şi 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a sute de locuri de muncă pentru exploatarea propriu-zisă.
Premieră în Europa: Carpathian Gold va exploata fără cianuri. Rămâne de văzut ce costuri de mediu va presupune metoda de exploatare aleasă. Există aur de trei ori mai mult ca la Roșia Montană.
Investitorii canadieni susțin că vor fi trei exploatări de suprafaţă sub formă de carieră şi încă o exploatare de subteran prin metoda prăbuşirii minereului şi extragerea sa în totalitate.
Ar fi vorba despre o metodă folosită în premieră în România pentru care nu se folosesc cianuri, tehnologia de extragere a aurului și cuprului fiind flotarea. Reprezentanţii companiei susţin că este vorba de un depozit concentrat, unde există 50-60 de grame pe tonă faţă de alte locaţii din Apuseni, care conţin 20 de grame aur pe tonă.
Valea Rovina se afla in Muntii Metalliferi, în partea de sud a Munților Apuseni, în zona cunoscută sub numele de Patrulaterul de Aur al României, unde se află cele mai importante zăcăminte de aur din Europa.
Carpathian Gold este o “companie de explorare și dezvoltare a căror activitate principală este producția de aur la ei 100% deținute Riacho Machados – Proiect de exploatare aur în Brazilia. În plus, este, de asemenea concentrat pe avansarea planurilor sale de explorare si dezvoltare pe deținută de 100% Proiectul Rovina Valley”, se arată în comunicatul companiei.
sursa foto: mining.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: PROGRAMUL final al manifestărilor Programul de Ziua Națională a României – 1 Decembrie 2024, la Alba Iulia, a fost actualizat și cuprinde parada militară, concert Andra și F-Charm, spectacol de muzică populară, focuri de artificii și multe altele. Citește și: Parada militară de 1 Decembrie 2024, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan