Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Valoarea la bursă a Carpathian Gold s-a dublat după ce a primit licență de exploatare a aurului în Munții Apuseni

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Valoarea acțiunilor companiei canadiene Carpathian Gold Inc. (TSX:CPN) s-a dublat. Compania, listată la bursa din Toronto, a anunțat printr-un comunicat că Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România a acordat societății licența de minerit pentru aur și cupru, în partea de sud a Munților Apuseni.

Este vorba despre o licența pe 20 de ani acordată Samax România SRL, subsidiara din România a Carpathian Gold Inc, pentru proiectul “Valea Rovina”, zona de exploatare fiind situată în județul Hunedoara, la câțiva kilometri de județul Alba.

Este pentru prima dată când România acordă o licență minieră direct unei companii străine, fără implicarea unei întreprinderi de stat. În anunțul făcut, compania precizează:

 Rovina Vale

“Carpathian Gold Inc. (TSX: CPN) („Corporația” sau „Carpații”) are plăcerea să anunte ca filiala sa detinută in totalitate, Samax România SRL, a încheiat un acord cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale din România prin care, a fost acordată o licență de minerit de 20 de ani pentru Rovina Valley Project”.

La Rovina se află al doilea cel mai mare depozit aurifer al Europei, primul fiind cel de la Roşia Montană. Potrivit declarațiilor făcute de prefectul Hunedoarei – Sorin Vasilescu, în urma explorărilor făcute de firma Samax România SRL, au fost identificate cantităţi importante de aur şi cupru – peste 100 de tone de aur şi peste 100.000 de tone de cupru. Exploatarea este prevăzută a se derula pe o perioadă de 20 de ani, cu investiţii substanţiale, între 850 de milioane şi 1,2 miliarde de dolari, cu crearea a sute de locuri de muncă pentru exploatarea propriu-zisă.

Premieră în Europa: Carpathian Gold va exploata fără cianuri. Rămâne de văzut ce costuri de mediu va presupune metoda de exploatare aleasă. Există aur de trei ori mai mult ca la Roșia Montană.

romania-aur-cadrilater

Investitorii canadieni susțin că vor fi trei exploatări de suprafaţă sub formă de carieră şi încă o exploatare de subteran prin metoda prăbuşirii minereului şi extragerea sa în totalitate.

Ar fi vorba despre o metodă folosită în premieră în România pentru care nu se folosesc cianuri, tehnologia de extragere a aurului și cuprului fiind flotarea. Reprezentanţii companiei susţin că este vorba de un depozit concentrat, unde există 50-60 de grame pe tonă faţă de alte locaţii din Apuseni, care conţin 20 de grame aur pe tonă.

Valea Rovina se afla in Muntii Metalliferi, în partea de sud a Munților Apuseni, în zona cunoscută sub numele de Patrulaterul de Aur al României, unde se află cele mai importante zăcăminte de aur din Europa.

Carpathian Gold este o “companie de explorare și dezvoltare a căror activitate principală este producția de aur la ei 100% deținute Riacho Machados – Proiect de exploatare aur în Brazilia. În plus, este, de asemenea concentrat pe avansarea planurilor sale de explorare si dezvoltare pe deținută de 100% Proiectul Rovina Valley”, se arată în comunicatul companiei.

carpathian gold grafic

sursa foto: mining.com


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

VIDEO Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean, CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitness: ”O cupă în care am strâns toate speranțele, lacrimile, durerile și bucuriile a mii de ore de antrenament” Albaiulianca Mihaela Mih-Dehelean este CAMPIOANĂ BALCANICĂ la Culturism și Fitnes. Performanța remarcabilă a fost anunțată chiar de sportivă pe pagina de Facebook: ”O cupă în care am strâns […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea