Rămâi conectat

Societate

Valentine’s Day, o sărbătoare a iubirii

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ziua de 14 februarie este sărbătorită în fiecare an ca fiind ziua îndrăgostiţilor din toată lumea. Valentine’s Day îşi are originea în numele unui preot creştin roman, care a fost martirizat în timpul împăratului Claudius al Romei. Acesta a interzis căsătoriile în speranţa că astfel mai mulţi bărbaţi vor fi dispuşi să-i întregească armata. Cu toate acestea, Valentin a continuat să oficieze căsătorii, dar în secret. Asta până în momentul în care a fost prins de către soldaţii împăratului şi aruncat în închisoare pentru a fi mai apoi omorât. În timpul petrecut în închisoare, tinerii aruncau în celula lui bileţele şi flori, mulţumindu-i pentru ceremoniile înfăptuite cu riscul de a-şi pierde viaţa. Legenda spune că Sf. Valentin a trimis chiar prima scrisoare de ziua îndrăgostiţilor. El a lăsat un bilet de adio fiicei temnicerului, care devenise prietena sa, şi a semnat „From your Valentine”. 14 februarie este data morţii sale şi a devenit astfel ziua în care îndrăgostiţii îşi mărturisesc şi îşi sărbătoresc iubirea.
Treptat, 14 februarie a devenit ziua în care se trimit mesaje de dragoste, iar Sf. Valentin este considerat apărătorul iubirii şi al îndrăgostiţilor. Această zi este marcată în fiecare an prin trimiterea scrisorilor de dragoste sau a cadourilor simbolice, fie ele bomboane, flori sau orice altceva care să simbolizeze iubirea. În unele locuri se organizează chiar baluri pentru sărbătorirea acestei zile. Sărbătoarea a creat de-a lungul timpului mai multe tradiţii. Cu sute de ani în urmă, în Anglia, copiii se costumau astfel încât să arate a adulţi şi mergeau din uşă în uşă cântând. În Scotia, pe lingurile din lemn se făceau sculpturi în formă de chei şi inimi care apoi erau oferite cadou. Simbolul acestora ar fi „tu eşti cheia spre inima mea”. Mijlocul lunii februarie a fost mereu asociat cu sărbătorirea dragostei sau a fertilităţii. În Grecia Antică, în această perioadă se serba căsătoria zeilor greci, Zeus şi Hera (zeiţa protectoare a femeilor, căsătoriei şi naşterilor). În Roma Antică se sărbătorea Lupercalia, un omagiu adus zeilor romani ai fertilităţii, Lupercus şi Faunus.
Obiceiul de a dărui flori în această zi provine probabil de pe la 1700, când Charles al II-lea al Suediei a adus în Europa conceptul de „limbaj” al florilor. Astfel, trandafirul, simbol al dragostei, este probabil singura însemnătate universal cunoscută. Alte flori preferate de femei pentru Valentine’s Day sunt lalelele, liliacul, margaretele şi garoafele.
Printre cele mai oferite cadouri în această zi se numără bomboanele de ciocolată care au o mare popularitate. Companiile producătoare de ciocolată creează forme şi ambalaje potrivite cu tema acestei zile. Dar Valentine’s Day în secolul al XXI-lea nu mai înseamnă doar mici cadouri simbolice oferite partenerului. Această zi este sărbătorită prin excursii cu destinaţii romantice, iar cele mai iubite destinaţii rămân cu siguranţă Paris, Veneţia sau Viena.
În timp ce mulţi îndrăgostiţi, în special tineri, se bucură de această zi, există şi voci care sunt împotriva acestei sărbători. Dragostea trebuie sărbătorită în fiecare zi, şi de aceea, ei nu văd rostul unei astfel de sărbători. Valentine’s Day este în opinia lor doar o ocazie în plus pentru comercianţi de a-şi mări veniturile pe seama naivilor îndrăgostiţi. (L.I.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

9 noiembrie: Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului

Ziarul Unirea

Publicat

în

La data de 9 noiembrie, în fiecare an, este marcată Ziua internaţională de luptă împotriva fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua europeană UNITED, care luptă împotriva naţionalismului, rasismului, fascismului şi susţine migranţii şi refugiaţii, organizează o campanie la nivelul Europei pentru comemorarea trecutului şi pentru a protesta faţă de formele contemporane de fascism şi antisemitism, potrivit http://www.unitedagainstracism.org. Numeroase organizaţii pot participa la organizarea de concerte sau conferinţe, la trimiterea de scrisori de protest către strategii politici sau la găsirea unor modalităţi de exprimare a opiniilor cetăţenilor pentru combaterea fascismului şi antisemitismului.

Reţeaua UNITED este susţinută de peste 560 de organizaţii din 48 de state europene, conform https://afvn.nl.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma preluării puterii de către nazişti în Germania, în 1933, evreii au fost supuşi unui tratament discriminatoriu, însoţit de acte de violenţă. În data de 9 noiembrie 1938, a fost declanşat un pogrom împotriva evreilor pe tot cuprinsul Germaniei naziste, moment care a intrat în istorie sub denumirea de „Kristallnacht” („Noaptea de cristal”). Declanşat la Berlin, pogromul a fost organizat de trupele de intervenţie rapidă ale liderului nazist Adolf Hitler. Pe teritoriul Germaniei naziste au fost incendiate sinagogi, au fost sparte geamurile magazinelor evreieşti, cioburile de cristal fiind împrăştiate pe străzi. Numeroşi evrei au fost agresaţi fizic, alţii ucişi, iar peste 30.000 au fost trimişi în lagărele de concentrare de la Dachau, Sachsenhausen, Buchenwald, Birkenau sau Auschwitz. ”Noaptea de cristal” a rămas în istorie drept debutul simbolic al Holocaustului. Peste 7.000 de magazine au fost distruse şi 200 de sinagogi au fost arse în Germania nazistă şi Austria de către grupurile de nazişti. Circa peste 200.000 de evrei au părăsit Germania, până în septembrie 1939, iar proprietăţile lor au fost confiscate de guvernul nazist, conform http://dayagainstfascism.eu şi www.unitedagainstracism.org.

În Germania şi în ţările europene care s-au aflat sub ocupaţie nazistă, rămăşiţele multor lagăre de concentrare şi centre de execuţie au fost transformate în muzee şi monumente pentru a reaminti generaţiilor următoare despre ororile create de regimul nazist. Chiar şi în ţările care nu au fost implicate în Holocaust, guvernele şi organizaţiile supravieţuitorilor au construit, de asemenea, monumente şi muzee. Printre aceste organizaţii se numără Yad Yashem, Autoritatea pentru Comemorarea Martirilor şi Eroilor Holocaustului, care a fost înfiinţată în 1953 la Ierusalim, printr-un act al Parlamentului israelian pentru comemorarea evreilor ucişi de nazişti.

La 10 octombrie 2005, a fost inaugurat, la Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel”. Principalul obiect de activitate al institutului îl constituie cercetarea şi analizarea fenomenului Holocaustului, prin identificarea şi conservarea documentelor, publicaţiilor, din ţară şi din străinătate, privind Holocaustul şi constituirea unui depozit pentru păstrarea acestora, ca mărturii ale memoriei istorice a secolului al XX-lea. La 8 octombrie 2009, a fost inaugurat în capitală Memorialul Victimelor Holocaustului în România, un ansamblu aflat la intersecţia străzilor Anghel Saligny, Mihai Vodă, Ion Brezoianu şi Lipscani din Capitală. Ansamblul cuprinde o incintă memorială, două instalaţii cu pietre de mormânt desacralizate din cimitirele din Odessa şi Bucureşti, precum şi cinci sculpturi amplasate în jurul incintei centrale.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Alba Iulia, ”raiul” șmecherilor pe 4 roți, după lăsarea serii. Demaraj în trombă și zgomote pe măsură, pe Bulevardul 1 Decembrie

Locuitorii de pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 din municipiul Alba Iulia sunt exasperați de zgomotele, ca niște explozii, provocate de un șoferii teribiliști care sunt lăsați netulburați de nimeni după lăsarea serii.

Un citior al ziarulunirea.ro ne-a trimis o filmare cu un astfel de șofer care demarează în trombă de la semafoarele din zona Facultății de Teologie.

Elit - Gustul Desăvârșit

Omul spune că aceste întâmplări se petrec seară de seară și deranjează oamenii care locuiesc în zonă.

Această problemă nu este singulară, și în alte cartiere locuitorii plângându-se de zgomotele teribiliștilor cu mașini tunate.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea Ta

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Ziarul Unirea

Publicat

în

VIDEO ȘTIREA TA| Vandalism în pasajul subteran din Cetate: Mai mulți tineri se „distrează” distrugând panourile din tavan

Mai mulți tineri au fost filmați în cursul lunilor septembrie și noiembrie 2022, în pasajul subteran care face legătura dintre Parcul Unirii și Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia, în timp ce lovesc panourile care compun tavanul.

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției filmarea din care se pot observa scenele de vandalism.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aceștia nu au părut deranjați de stricăciunea pe care au produs-o și au plecat mai departe lăsând panourile pe jos. Asemenea scene care relevă lipsa de educație de acasă și o nesimțire crasă sunt tot mai dese în Alba Iulia și în țară.

„Oare decât să distrugem, nu mai bine ne consumăm energia pentru lucruri folositoare?”, se întreabă albaiulianul care ne-a trimis imaginile


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea