Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Val de angajări la stat: Mii de posturi vor fi scoase la concurs, în plină reformă fiscală

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Val de angajări la stat: Mii de posturi vor fi scoase la concurs, în plină reformă fiscală

Românii care vor să se angajeze la stat au acum o nouă șansă, chiar dacă potrivit măsurilor fiscal-bugetare, toate angajările la stat au fost înghețate. În mijlocul unei reforme fiscale, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat un nou val de angajări în ministerele României.

Modificarea deciziei Executivului vine după ce angajații din sănătate au anunțat un protest din cauza lipsei de personal necesar în unitățile medicale și din cauza salariilor mici. Potrivit ministrului Finanțelor, problema legată de personal din domeniul sanitar ar urma să se rezolve în cursul acestei săptămâni.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

„Încă de anul trecut am făcut aceste demersuri pentru sistemul de sănătate, aprobând, din câte îmi aduc aminte, 4.000 de posturi pentru Ministerul Sănătăţii şi 1.000 de posturi pentru autorităţile publice locale. Acum, la nivelul Ministerului Finanţelor, memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale, care răspunde de reţeaua de unităţi sanitare, este elaborat. Sunt 5.000 de posturi care sunt solicitate pentru a fi scoase la concurs. Aşteptăm şi memorandumul de la Ministerul Sănătăţii şi domnul prim-ministru va decide în şedinţa de Guvern demersurile care trebuie făcute mai departe şi sigur problema aceasta, probabil, se va rezolva în cursul acestei săptămâni”, a precizat Boloş.

Ministrul Finanțelor a explicat că de la intrarea în vigoare a Ordonanței 115, principiul „un post eliberat un post scos la concurs” este valabil pentru tot sectorul public fără memorandum. În acest an, se va utiliza acelaşi mecanism pentru a elibera posturi suplimentare cu justificare adecvată, potrivit adevarul.ro.

„Vom încerca să soluţionăm toate solicitările care vor veni de la ministere. Este un an, cum am spus, greu, cu o ţintă de deficit bugetar pe care ne-am asumat-o şi cu angajamente pe care le avem faţă de Comisia Europeană prin programul de convergenţă. Sigur, marele lucru care este benefic pentru investiţii, mai ales cele din fonduri europene, este că cel puţin la nivelul angajamentelor informale pe care le-am avut cu Comisia Europeană am reuşit să păstrăm ţinta de deficit bugetar în parametrii asumaţi”, a adăugat şeful de la Finanţe.

Citește și: SANITAS pregătește cea mai mare grevă din ultimele două decenii în sistemul de sănătate: Când se preconizează că va avea loc

Marcel Boloş a declarat că au fost trimise 33.000 de cereri de posturi din partea tuturor ministerelor, dar sistemul de sănătate va beneficia de prioritate.

„Celelalte fac obiectul analizelor noastre, pentru că, după cum aţi văzut, ca să ajungi cu ritmul de cheltuială şi să-l putem gestiona în mod corespunzător pentru oameni şi pentru ca fondurile să fie cheltuite cu folos pentru serviciile publice va trebui să facem analiză separată pentru celelalte ministere în parte. (…) La Ministerul Dezvoltării Regionale, care a adunat de la toate primăriile din ţară, va trebui să vedem ce tipuri de posturi se cer ca să fie scoase la concurs. (…) Sunt 5.000, din câte ştiu, în memorandumul de la Ministerul Dezvoltării Regionale (…)

În cursul acestei săptămâni, în şedinţa de Guvern, va fi analizat memorandumul care vine cu aceste solicitări. Deci, noi avem cele două solicitări de la Ministerul Dezvoltării Regionale: unul pentru reţeaua de unităţi sanitare aflate în coordonarea autorităţilor publice locale şi un al doilea memorandum care este din partea Ministerului Sănătăţii pentru reţeaua de unităţi sanitare. În şedinţa de Guvern din această săptămână se va lua în discuţie şi aici dl. prim-ministru decide”, a explicat ministrul Finanţelor.

Acesta spune că bugetul pentru cheltuielile de personal din 2024 va depăși 120 de miliarde de lei, iar fiecare minister de linie va trebui să-și respecte bugetul.

„Legea responsabilităţii fiscal-bugetare aşa spune, cu subiect şi predicat: că respectarea încadrării în cheltuiala de personal este în răspunderea ordonatorului de credite”, a mai transmis Boloş.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2024: Ce categorie de pensionari nu primește banii înainte de Paște Anul acesta, în luna mai, pensiile vor fi virate pe card în intervalul 2-3 mai. De data aceasta, pensionarii au primit banii mai devreme, dat fiind că Paștele cade în această perioadă și bugetarii sunt în concediu între 1 și 6 mai. Cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea