Vaccinul nazal pentru Covid-19, testat pe oameni: Cum va fi administrat
Vaccinul nazal pentru Covid-19, testat pe oameni: Cum va fi administrat
Vaccinul nazal pentru Covid-19 intră în studiile clinice de fază I în Statele Unite, după ce a primit autorizarea din partea Administraţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA).
Studiul va evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului de nouă generaţie administrat prin pulverizare nazală şi inhalare.
Studiul va fi sponsorizat şi efectuat de Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase (NIAID), din cadrul Institutelor Naţionale americane de Sănătate.
Autorizarea FDA pentru investigarea noului medicament experimental este un prim pas esenţial spre iniţierea studiului de fază 1, planificat pentru primăvara acestui an.
Citește și: Problemele vaccinurilor anti-COVID cu ARNm: Efecte nocive asupra inimii confirmate de un nou studiu
Deşi cazurile de Covid-19 au scăzut substanţial faţă de primii ani ai pandemiei, virusul continuă să circule şi încă provoacă îmbolnăviri şi decese semnificative.
Tehnologia vaccinului nazal este concepută pentru a induce o imunitate puternică la nivelul nasului şi al tractului respirator superior, chiar acolo unde virusul pătrunde în organism, oprind astfel posibila transmitere, în plus faţă de reducerea îmbolnăvirilor grave şi a deceselor.
Majoritatea vaccinurilor împotriva Covid-19 sunt administrate prin injectare în braţ sau în picior şi, deşi sunt eficiente în reducerea îmbolnăvirilor şi a deceselor, acestea nu opresc transmiterea.
Noul studiu va evalua siguranţa şi eficacitatea vaccinului administrat prin două căi: inhalat în plămâni şi pulverizat în nas.
Vaccinul nazal experimental a fost co-dezvoltat de oamenii de ştiinţă de la Spitalul universitar WashU. Ocugen, o companie de biotehnologie cu sediul în Statele Unite, a obţinut licenţa pentru tehnologia inovatoare de la WashU în 2022.
„Această tehnologie puternică are potenţialul nu numai de a ajuta la controlul Covid-19, ci şi de a reduce povara infecţiilor respiratorii la nivel mondial, afirmă într-un comunicat Doug E. Frantz VP pentru inovare şi comercializare la WashU.
Tehnologia ar putea fi adaptată şi pentru alte virusuri respiratorii comune, cum ar fi gripa sezonieră, gripa aviară şi virusul sinciţial respirator (RSV), care provoacă îmbolnăviri şi decese în număr foarte mare.
O versiune a vaccinului este disponibilă în India din 2022 printr-un acord de licenţă între WashU şi compania indiană de biotehnologie Bharat Biotech.
Studiul de fază 1 este finanţat prin Project NextGen, o iniţiativă a agenţiei guvernamentale americane de a dezvolta următoarea generaţie de vaccinuri şi terapii împotriva Covid-19 prin parteneriate public-privat.
Studiul va înrola 80 de adulţi cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani. Participanţii vor fi repartizaţi aleatoriu într-unul dintre cele patru grupuri: doză mică intranazală, doză mare intranazală, doză mică inhalată şi doză mare inhalată.
Scopul principal al studiului este de a determina siguranţa, dar cercetătorii vor evalua, de asemenea, imunogenitatea prin măsurarea producţiei de anticorpi şi eficacitatea prin determinarea numărului de cazuri de reinfectare.
Laboratorul WashU a inserat o genă din SARS-CoV-2, virusul care provoacă Covid-19, într-un virus inofensiv cunoscut sub numele de adenovirus. Adenovirusul transportă proteina SARS-CoV-2 în nas, permiţând organismului să lanseze o apărare imunitară împotriva virusului fără a se îmbolnăvi.
Studiile iniţiale au arătat că administrarea nazală a vaccinului creează un răspuns imun puternic în întregul organism, în special în nas şi în tractul respirator.
În studiile pe animale efectuate în 2020 şi 2021, vaccinul nazal a împiedicat în întregime infecţia să se instaleze în nas şi în plămâni – ceea ce sugerează că persoanele vaccinate ar fi capabile să respingă virusul înainte ca acesta să se poată multiplica şi să provoace o infecţie.
Anul trecut, o echipă de la WashU Medicine (departamentul de medicină şi microbiologie moleculară şi de patologie şi imunologie), a arătat că hamsterii imunizaţi cu vaccinul nazal Covid-19 şi infectaţi ulterior nu au transmis virusul altora, rupând ciclul de transmitere.
„Toate vaccinurile eficiente reduc îmbolnăvirea şi numărul deceselor, dar vaccinarea anti-Covid-19 prin nas şi gură pare să reducă, de asemenea, transmiterea”, a indicat dr. David T. Curiel, profesor emerit de radio-oncologie şi profesor de medicină şi de obstetrică şi ginecologie la WashU.
Potrivit medicului, această capacitate este esenţială în încetinirea răspândirii infecţiilor respiratorii precum Covid-19 într-o populaţie, iar aceeaşi tehnologie de vaccinare poate fi concepută pentru a viza şi alte tulpini ale virusului, precum şi pe cele de gripă şi alte virusuri respiratorii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
BANI pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025
Bani pentru tineri și studenți: 3 milioane de lei alocați concursului național de proiecte 2025 Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale organizează, în perioada 15 aprilie – 14 mai 2025, Concursul naţional de proiecte de tineret și studenți 2025. Bugetul total alocat Concursului naţional de proiecte de tineret și studenți este de 3.000.000 lei, […]
Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!”
Părintele Constantin Necula, de Paște 2025: „Când spunem Adevărat a Înviat avem nevoie să ne aducem aminte de toate ale zorilor de zi în ziua cea dintâi a săptămânii. Pentru că de atunci toate zilele noastre sunt Duminică!” „Hristos-Domnul Cel Înviat. Este „personajul” deseori uitat de exegeți. El Este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat. Nu […]
Ce este INTERZIS să faci DUMINICA – Este cel mai mare PĂCAT! Deși nu scrie nicăieri în Sfânta Scriptură în mod clar ce ai voie să faci şi ce nu, duminica, următorul text poate fi interpretat în acest sens: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici […]
Patriarhul Daniel: „Consumul de droguri este o mare primejdie pentru sănătatea oamenilor”
Patriarhul Daniel: „Consumul de droguri este o mare primejdie pentru sănătatea oamenilor” Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a afirmat că Învierea lui Hristos este izvor de pace și bucurie și a atras atenția asupra consumului de droguri – ‘o mare primejdie pentru viața oamenilor’. „Cuvintele „Nu vă temeți!” adresate femeilor venite la mormânt, mai întâi […]
Câți câini ai voie să crești conform legii în 2025? Care sunt criteriile de creștere a animalelor și ce amenzi riști?
Câți câini ai voie să crești conform legii în 2025? Care sunt criteriile de creștere a animalelor și ce amenzi riști? Din 2025 legea impune noi reguli pentru creșterea animalelor de companie, introducând amenzi usturătoare, dacă condițiile impuse nu sunt respectate. Citește și: FOTO | Tina și Bruno, vedete la o activitate educativ-preventivă la Școala […]