Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Vaccinarea antigripală 2022-2023, în Alba: Câte doze de vaccin vor ajunge la medicii de familie din județ

Culda Ionică

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Vaccinarea antigripală 2022-2023, în Alba: Câte doze de vaccin vor ajunge la medicii de familie din județ

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În total, județului Alba i-au fost repartizate 32.021de doze de vaccin împotriva gripei, din care au fost distribuite deocamdată medicilor de familie un numar de 16.373 doze.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Ministerul Sănătăţii a achiziționat un număr de 1,5 milioane de doze de vaccin gripal sezonier.

2022 este primul an în care întreaga cantitate de vaccin comandată de Ministerul Sănătății ajunge la direcțiile de sănătate publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie.

În acest sezon este utilizat vaccinul Influvac Tetra, suspensie injectabilă în seringă preumplută care, un vaccin gripal tetravalent care conține antigene de suprafață (inactivate) de virus gripal (hemaglutinină și neuroaminidază) din următoarele tulpini:

*A/Victoria/2570/2019 (H1N1)pdm09-tulpină similară (A/Victoria/2570/2019, IVR-215),

*A/Cambodgia/e0826360/2020 (H3N2)-tulpină similară (A/Cambodgia/e0826360/2020, IVR-224),

*B/Washington/02/2019-tulpină similară (B/Washington/02/2019, tip sălbatic),

*B/Phuket/3073/2013-tulpină similară (B/Phuket/3073/2013, tip sălbatic).

Acest vaccin corespunde recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (pentru emisfera de nord) și deciziei Uniunii Europene pentru sezonul 2022/2023.

Campania de vaccinare antigripală gratuită se derulează prin cabinetele medicilor de familie şi unitățile sanitare cu paturi și urmărește reducerea îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Repartizarea vaccinului gripal se va realiza cu prioritate pentru cabinetele medicilor de familie, personalul din unităţile sanitare, personalul din unităţile sanitare ambulatorii şi serviciile de ambulanţă, inclusiv pentru salariaţi ai instituţiilor de ocrotire (copii sau bătrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, pentru persoanele, adulţii şi copiii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt.

Vaccinarea antigripală în fiecare an este cea mai eficientă măsură de prevenire împotriva gripei sezoniere.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an înainte ca virusul gripal să se răspândească în comunitatea în care locuiți. Lunile septembrie și octombrie sunt, în general, perioade bune pentru a fi vaccinat împotriva gripei. În mod ideal, toată lumea ar trebui să fie vaccinată până la sfârșitul lunii octombrie. Cu toate acestea, chiar dacă nu vă puteți vaccina până în luna noiembrie sau mai târziu, vaccinarea este totuși recomandată, deoarece gripa atinge vârful cel mai frecvent în luna februarie și poate continua până în luna mai.

Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale. În rândul adulților sănătoși, vaccinul antigripal oferă protecție, chiar și atunci când virusurile circulante nu se potrivesc exact cu virusurile vaccinate. În rândul vârstnicilor, vaccinarea antigripală poate fi mai puțin eficientă în prevenirea bolilor, dar reduce severitatea bolii și incidența complicațiilor și a deceselor. Vaccinarea este importantă în special pentru persoanele cu risc crescut de complicații ale gripei și pentru persoanele care locuiesc cu persoane cu risc crescut sau care au grijă de acestea.

Vaccinul antigripal ajută sistemul imunitar să producă anticorpi (proteine care combat infecția). Dacă vi s-a administrat vaccinul antigripal și intrați în contact cu virusul gripal, vaccinul vă poate feri de îmbolnăvire.

Grupele populaţionale considerate de risc şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală, sezon 2022-2023:

1. Persoane cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 64 ani în evidenţă cu afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficienţei umane;

2. Copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 59 luni;

3. Gravide;

4. Medici, cadre sanitare medii şi personal auxiliar, atât din spitale, cât şi din unităţile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai instituţiilor de ocrotire (copii sau batrâni) şi ai unităţilor de bolnavi cronici, care prin natura activităţii vin în contact respirator cu pacienţii sau asistaţii;

5. Persoane, adulti şi copii, rezidente în instituţii de ocrotire socială, precum şi persoane care acordă asistenţă medicală, socială şi îngrijiri la domiciliul persoanelor la risc înalt;

6. Persoane cu vârsta peste 65 de ani.

În cazul simptomelor de răceală, trebuie evitată automedicația și este recomandată consultarea medicului. Persoanele care prezintă infecții respiratorii trebuie să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și instituirea unui tratament corect.

Medicii informează că simptomele gripei sunt asemănătoare cu cele ale altor infecții virale respiratorii. Spre deosebire de o răceală obișnuită, gripa este produsă de virusurile gripale și prezintă un risc crescut de complicații și chiar decese, la persoane cu vârsta de peste 65 de ani, cu afecțiuni medicale cronice, precum diabet, boli cardiovasculare, boli respiratorii, obezitate, la copii cu vârste fragede și femei gravide.

Pentru a preveni contactul cu virusul gripal se recomandă a se evita persoanele cu simptomatologie gripală, evitarea aglomerațiilor, spălarea și dezinfectarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun. De asemenea, măsurile de igienă personală, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi în special prin gripă.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș

Ziarul Unirea

Published

on

LOCURI de MUNCĂ în județul Alba, la data de 19 NOIEMBRIE 2024: 488 posturi sunt disponibile în Alba Iulia, Aiud, Blaj, Câmpeni, Cugir, Ocna Mureș și Sebeș Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona ofertele accesând www.anofm.ro, selectați AJOFM Alba, secțiunea Persoane fizice – Locuri de muncă vacante sau se pot prezenta […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea