Rămâi conectat

Sport

Va fi spectacol sâmbătă, pe „Cetate”! Performanţa Ighiu – ASU Poli Timişoara, meciul aşteptat cu sufletul la gură de Seria a 4-a a Ligii a 3-a

Dan HENEGAR

Publicat

în

De fiecare dată suporPoli Timisoaraterii timişoreni prezenţi în Cetatea Marii Uniri au făcut spectacol în tribunele arenei albaiuliene. Şi aşa va fi şi sâmbătă, 31 octombrie, de la ora 15.00, când în Liga a 3-a se dispută partida dintre performanţa Ighiu şi ASU Poli Timişoara, liderul Seriei a 4-a din Liga a 3-a.

Iată mai joc un material de pe site-ul www.druckeria.ro:

„ASU Politehnica va juca sâmbătă, cu Performanța Ighiu, la Alba Iulia, pe stadionul „Cetate”, o arenă importantă a Ardealului, însă pe care suporterii alb-violeți nu au vizitat-o foarte des de-a lungul anilor. De altfel, vechea Poli nu a reușit decât o victorie pe stadionul din orașul Marii Uniri în confruntările cu formația locală, Apullum. Un al doilea succes s-a consemnat într-un duel de Cupa României cu Progresul Vulcan București, în urmă cu 32 de ani.

Și vom începe chiar cu partida disputată pe „Cetate” la 27 februarie 1983, în optimile de finală ale Cupei României. Poli Timișoara a întâlnit la Alba Iulia, pe teren neutru, o divizionară secundă, Progresul Vulcan București, de care a reușit să treacă însă foarte greu, abia după prelungiri. Alb-violeții au deschis scorul în minutul 17, prin Șerbănoiu, care a transformat un penalti obținut de Păltinișanu. Gruparea din capitală a reușit să restabilească însă egalitatea în minutul 83, prin Predeanu. Alb-violeții au dat lovitura decisivă în prelungiri, prin Vlătănescu, în minutul 104, stabilind rezultatul final 2-1 pentru Poli. Să spunem că, în acel sezon, deși aveau să retrogradeze din Divizia A, timișorenii au ajuns până în finala Cupei României, pierdută în fața Universității Craiova, cu 2-1.

Iată și distribuțiile de la această partidă:

Progresul Vulcan București: Adam – Boțonea, B. Grigore, Mateescu, Gh. Ștefan – Dragu, Simionov, Apostol – Pandele, Stoichiță, Predeanu. Au mai jucat Bob și Tică.

Poli Timișoara: Moise – Șunda, Păltinișanu, Șerbănoiu, Lemnann – Manea, Vlătănescu, T. Nicolae – Anghel, Steop, Palea. Au mai jucat Ștefanovici și Truțulescu.

***

Cu formația locală, Unirea Alba Iulia, alb-violeții aveau să se întâlnească în premieră abia în ediția 1988/1989 a Diviziei B. Primul joc pe „Cetate” s-a consemnat la 19 aprilie 1989 și a fost câștigat la limită de Unirea, cu 1-0. Balanța s-a înclinat în favoarea gazdelor în minutul 18, când fundașul timișorean Vasile Ionuț a marcat în propria poartă. La finalul acelui sezon, Poli avea să revină însă pe prima scenă, după doar un an în „B”, acesta fiind, de altfel, începutul „Generației Atletico”. Iată și cele două echipe de la jocul amintit:

Unirea Alba Iulia: Toma – Lăcătuș, Ilie, Brumaru, Dumitru – Nichimiș, Țălnar, L. Moldovan, Georgescu – Mitracu, N. Popa. Au mai intrat Timar și Grozavu.

Poli Timișoara: Moise – Pascu, Ionuț, Crăciun, Varga – China, Oloșutean, Vlaicu, Bărbosu – Trăistaru, Bozeșan II. A mai jucat Andreaș.

De-a lungul anilor, Poli a evoluat de zece ori pe „Cetate” împotriva echipei locale, Unirea (sau Apullum, într-o perioadă), reușind să se impună o singură dată. S-a întâmplat la 30 aprilie 1995, în liga secundă, spre finalul unui sezon în care alb-violeții au revenit în prima divizie. Timișorenii au câștigat la limită, cu 1-0, printr-un gol marcat de Mugur Gușatu, în minutul 65. Iată cele două distrubuții:

Unirea Alba Iulia: Filip – Șipoș, Lungu, Ștef, Rusu – Bran, Tarcea, Preda, Cr. Stoica – Uleșan, S. Mărginean. Au mai intrat Gh. Mărginean și Mândroc.

Poli Timișoara: Țurcaș – R. Ivan, Pelici, Macavei, Stoicov – Trandu, Fl. Călin, Vlaicu – Gușatu, Băban, Kovacs. Au mai intrat Contescu și Contra.

Trei dintre cele zece dueluri de pe „Cetate” s-au consumat în prima ligă, toate în deceniul trecut. A fost mai întâi un 0-0 la debutul echipei Unirea în elită, pe 9 august 2003. Apoi, la 24 septembrie 2004, gazdele s-au impus cu 2-1. Pentru ca la 30 august 2009, după un meci de infarct, Unirea și Poli să încheie la egalitate, 3-3.

2011_09_17-unirea_alba_iulia-poli1-1e05-02Ultima descindere a suporterilor alb-violeți pe „Cetate” s-a consemnat la 17 septembrie 2011, pentru un duel în liga secundă cu Unirea. S-a încheiat și de această dată nedecis, 1-1, după ce Tameș deschisese scorul pentru alb-violeți, printr-un penalti transformat în minutul 81, dar gazdele au reușit să restabilească egalitatea în minutul 87, prin Bumbac. Iată cele două distribuții ultimizate în această partidă:

Unirea Alba Iulia (antrenor Stelian Gherman): Pascal – Schuller, Bumbac, Camara, Giurgiu – Bâlu, Petcuț, Pleniceanu, Cornea – Sg. Costea, Pecarov. Au mai intrat Bucurică, Tănasă și Potopea.

Poli Timișoara (antrenor Valentin Velcea): Lepmets – Dăruială, Fl. Ilie, Scutaru, Fl. Sandu – Pătraș, Popovici, Poparadu, Tameș – Goga, Axente. Au mai intrat Ricketts, Curtean și Gorobsov.

Interesant e că singurul jucător ce a evoluat în această partidă și o va face și sâmbătă, în duelul Performanța Ighiu – ASU Politehnica, e fundașul Adrian Potopea. În 2011, intra în minutul 85, în locul lui Schuller. În acest moment, e om de bază în dispozitivul defensiv al lui Adorian Himcinschi la Ighiu.

Iată rezultatele înregistrate de-a lungul anilor de Poli pe stadionul „Cetate” din Alba Iulia:

27 februarie 1983 (optimi Cupa României): Progresul Vulcan București – Poli Timișoara 1-2 (după prelungiri) (Predeanu 83 – Șerbănoiu 17, Vlătănescu 104)
19 aprilie 1989 (L2): Unirea – Poli 1-0 (Ionuț – ag. 18)
30 aprilie 1995 (L2): Unirea – Poli 0-1 (Gușatu 65)
15 aprilie 1998 (L2): Apullum – Poli 2-1 (Bran 3, Grad 90 – Vlaicu 14)
26 mai 1999 (L2): Apullum – Poli 2-1 (Decu 7, 74 – Bota 33)
22 martie 2000 (L2): Apullum – Poli 6-2 (Scarlat 21, 59, 85, Dogaru 64, Marina 68, Vlăduleasa 70 – S. Mihai 44, 66)
17 noiembrie 2001 (L2): Apullum – Poli 1-0 (Kirilov 41)
9 august 2003 (L1): Apullum – Poli 0-0
25 septembrie 2004 (L1): Apullum – Poli 2-1 (Ov. Maier 33, Paleacu 70 – Nicoliță 18)
30 august 2009 (L1): Unirea – Poli 3-3 (Fl. Dan 45, Bălan 59, Cristea 74 – Bucur 4, Cl. Ionescu 28, Goga 83)
17 septembrie 2011 (L2): Unirea – Poli 1-1 (Bumbac 87 – Tameș 81)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sport

Sport

Rezultat remarcabil: Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia), în premieră campioană națională la senioare, cu PB!

Dan HENEGAR

Publicat

în

Rezultat excelent: Mihaela Blaga (AC „Mica Romă” Blaj/ CSU Alba Iulia), în premieră campioană națională la senioare, cu PB! Rezultat excelent reușit de Mihaela Blaga, atleta din Blaj legitimată la AC „Mica Romă” Blaj și CSU Alba Iulia devenind în premieră campioană națională la senioare, cu PB (personal best) în proba de 3000 de metri […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea