USL are obiective clare pentru stimularea sectorului privat
Toate ţările din Europa Centrală şi de Est au ieşit din recesiune după 4 – 5 trimestre, în timp ce noi ne mişcăm…cu viteza melcului. În opinia liderului social democrat Ioan Dîrzu, „decizia politică a guvernelor Boc a accentuat criza, prin lipsa unei viziuni de redresare a economiei, corupţiei şi politizării fără precedent, risipei bugetare, la toate acestea adăugându-se măsuri sociale insuportabile şi nu în ultimul rând înrăutăţirea gravă a serviciilor din educaţie, sănătate, infrastructură şi ordine publică. Disperaţi să aducă bani la buget, guvernanţii au strivit mediul de afaceri printr-o avalanşă de impozite şi taxe, incertitudine legislativă şi controale inutile. Firmelor private le este aproape imposibil să-şi construiască un plan de afaceri pe termen mediu, IMM-urile având mari dificultăţi în a pătrunde pe piaţă şi a se dezvolta”. Preşedintele PSD Alba, Ioan Dîrzu, co-preşedinte al USL Alba a amintit apoi obiectivele USL în vederea stimulării sectorului privat: l cota redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume-fructe proaspete (TVA 24 la sută, din care 9 la sută către buget şi 15 la sută dedus producătorului); l plata integrală a arieratelor către sectorul privat. Tratament fiscal egal între stat şi contribuabil (mecanism compensare-penalităţi); l Single Control Act/Aplicarea registrului unic de control. Eliminarea controalelor repetate nejustificate la acelaşi agent economic (prin coordonarea între instituţiile statului). Un singur control la 2 ani, cu tematica prestabilită şi preanunţată, cu durata de maximum 30 de zile pentru IMM-uri şi 90 de zile pentru marii contributori; l agenţie pentru programele naţionale de investiţii străine (model ARIS). După aprobarea investiţiilor de interes naţional, prin lege, ARIS are obligaţia de a obţine toate autorizaţiile necesare investiţiei; l atragerea de investiţii din ţările emergente (BRIC), precum şi realizarea de parteneriate comerciale cu ţări din zona BRIC; l acordarea cardului de credit pentru IMM-uri (cu valoare cuprinsă între 5.000 şi 100.000 de euro); l capitalizarea Fondului de Garantare pentru IMM-uri. Sprijinirea IMM-urilor aflate în dificultate din cauza crizei economice prin instituirea unei scheme de ajutor de stat care să includă şi folosirea fondurilor europene; l realizarea, cu titlu gratuit, de către stat, a cadastrului agricol, în vederea clarificării situaţiei juridice a terenurilor agricole din România; l capitalizarea CEC şi EXIMBANK. Specializarea obiectivului de activitate (Eximbank – relaţia cu firmele româneşti, CEC – relaţia cu persoane fizice, IMM-uri şi mici întreprinzători); l în vederea evitării situaţiei în care riscul valutar este suportat de cetăţeni, creditele către persoane fizice vor fi evaluate/acordate în principal în moneda în care se obţin veniturile. (A.D.T.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună”
FOTO | Povestea unui tânăr din Alba care a transformat provocările în puterea de a inspira prin sportul adaptat: „Speranța începe cu fiecare dintre noi. Hai să construim împreună o lume mai bună” Cătălin Bera, un tânăr din Sebeș a înființat asociația „Aripi de Speranță – Sport pentru Fiecare” cu scopul de a oferi celor […]