Rămâi conectat

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Aiudul de Sus: O locuință a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

BONTEA Alexandru

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO| INCENDIU la Aiudul de Sus: O locuință a fost cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de duminică, 13 noiembrie, la o locuință din localitatea Aiudul de Sus.

Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru localizarea și stingerea unui incendiu în localitatea Aiudul de Sus.

Elit - Gustul Desăvârșit

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la o locuință.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o autoutilitară ACI.

UPDATE: Incendiul este localizat.

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la întreaga locuință.

A ars o locuință pe o suprafață de aproximativ 120 de metri pătrați.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În continuare forțele si mijloacele de intervenție prezente la locul solicitării intervin pentru stingerea în totalitate și înlăturarea efectelor negative produse de incendiu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

25 – 26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii la Blaj – cel mai mare târg de miere și produse pentru apicultură din România. PROGRAMUL activităților

Ziarul Unirea

Publicat

în

25 – 26 martie 2023| Sărbătoarea Mierii la Blaj – cel mai mare târg de miere și produse pentru apicultură din România

Municipiul Blaj găzduiește, în perioada 25 – 26 martie 2023, „Sărbătoarea Mierii”, cel mai mare târg apicol din România, eveniment care cuprinde conferințe pe teme de apicultură, expoziții de produse și utilaje apicole, precum și evenimente culturale deosebite.

„Sărbătoarea Mierii” va debuta, sâmbătă, 25 martie 2023, la ora 9:00, în Piața 1848 din municipiul Blaj, unde va fi deschis târgul expozițional de miere și produse apicole, respectiv utilaje și echipamente folosite în apicultură.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe parcursul zilei, în program sunt incluse conferințe pe teme apicole, ateliere practice pentru apicultori, dar și pentru copii, precum și concerte în aer liber de folclor și muzică ușoară.

Astfel, la ora 15:00, pe scena amplasată în aer liber, va avea loc un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, dirijor Alexandru Pal,   alături de soliștii vocali Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga și Nicolae Plută. În program vor evolua și Ansamblul Folcloric „Strugurelul” din Valea Lungă, coregraf Vasile Stoia, soliști vocali: Cristina Căpâlnean și Alexandra Băcilă, Ansamblul Folcloric „Mugurașii” din Cergău și Grupul vocal tradițional „Sâncelenii” din Sâncel, precum și soliștii vocali: Daria Costea și Maria Borcea.

De la ora 18:30, programul artistic va continua cu un spectacol de muzică ușoară și dans. Pe scenă vor urca tinerele interprete Maria Imbre, Patricia Vodă, Georgiana Zbutea, Flavia Triff și Alexandra Sășcudean, dar și trupele de dansuri antice și moderne coordonate de către Octavia Oprea.

Prima zi a „Sărbătorii Mierii” se va încheia cu un concert live susținut de formația Bere Gratis.

În cea de-a doua zi a evenimentului, duminică, 26 martie 2023, sunt programate, pe lângă expoziția de produse și utilaje apicole, un spectacol de teatru de păpuși, în Palatul Cultural din Blaj, și un spectacol interactiv de zumba pentru copii.

„Sărbătoarea Mierii” reunește, și în acest an, participanți atât din țară, cât și din străinătate. Evenimentul este un proiect derulat de compania apicolă APIDAVA, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Blaj și Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bărbat din Alba, acuzat de ucidere din culpă, a scăpat doar cu plata unor daune: De ce nu a putut fi pedepsit din punct de vedere penal

O faptă de ucidere din culpă, ce s-a petrecut în satul Colțești, comuna Rimetea, în urmă cu cinci ani și jumătate nu a mai putut fi pedepsită de magistrați deoarece, între timp, fapta s-a prescris, urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Dosarul a fost trimis în judecată abia în ianuarie 2022, iar după un an de judecată s-a constatat că autorul faptei (A. V. R.) nu mai poate fi pedepsit din punct de vedere penal. Motivul se datorează unei hotărâri a Curții Constituționale de anul trecut, potrivit căreia în perioada 2018 – 2022 nu a existat vreo cauză de întrerupere a cursului termenului de prescripţie penală. Sute de infractori au scăpat de răspunderea penală, în acest mod, în ultimele luni.

Potrivit rechizitoriului, în timp ce se afla la tăiat de lemne, pe un terasament situat pe un plan superior celui în care se găsea victima, inculpatul a aruncat un lemn în zona în care se găsea aceasta, lovind-o în cap, cauzându-i astfel leziuni ce au condus în final la deces. Victima a decedat în 16 ianuarie 2018, într-o unitate medicală din Târgu Mureș.

Elit - Gustul Desăvârșit

Incidentul a avut loc în satul Colțești, comuna Rimetea, județul Alba. Potrivit înțelegerii, autorul faptei a tăiat un arbore aflat în partea superioară a pantei, pe ultimul terasament, arbore pe care l-a secționat cu un fierăstrău mecanic în fragmente mai mici, pe care le arunca pe pantă penru a fi adunate, ulterior, de către cealaltă persoană.

„La un moment dat, victima, care se afla lângă grămada de lemne formată pe terasa inferioară din fragmentele secționate, s-a împiedicat și, în momentul în care aceasta era în cădere, a fost lovită în cap de un lemn, cu diametrul de 10-15 cm și lungimea de aproximativ 1 metru, aruncat de inculpat din planul superior, victimei fiindu-i cauzate astfel traumatisme, respectiv hemoragie, contuzie și dilacerare meningo – cerebrale cu fractură craniană complexă, care au condus la deces”, se precizează în rechizitoriul Parchetului.

Instanța a constatat că gradul de culpă în producerea evenimentului este împărțit între victimă și autor, și aparține în proporție egală fiecăruia. Prin urmare, chiar dacă a constatat încetarea procesului penal, l-a obligat pe autorul faptei să plătească jumătate din valoarea cheltuielilor de spitalizare a victimei, respectiv circa 40.000 de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

CES a dat aviz negativ proiectului de înghețare a tarifelor RCA. Ce spune o reprezentantă ASF despre proiect

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

CES a dat aviz negativ proiectului de înghețare a tarifelor RCA. Ce spune o reprezentantă ASF despre proiect

Consiliul Economic și Social (CES) a dat aviz negativ proiectului ASF cu privire la înghețarea tarifelor RCA, fiind unanimitate. De precizat că acest aviz este consultativ.

În cadrul ședinței, Simona Dobrica, șef serviciu reglementare – ASF, a prezentat proiectul.

Elit - Gustul Desăvârșit

„În ultima perioadă a fost generată o evoluție ascendentă accelerată a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, lucru care a condus la încadrarea unui număr mare de asigurați RCA în categoria asiguratului cu risc ridicat”, a spus ea.

A continuat: “Majorarea tarifelor de primă, practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale dar și a celor subanuale, împreună cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA, a apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, care generează dificultăți financiare atât pentru populație, cât și operatorilor economici de a încheia această asigurare RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”.

Factorii menționați, spune ea, pot duce la nerespectarea obligației legale de achiziționare asigurării RCA și de a menține această valabilitate pe toată durata înmatriculării sau înregistrării vehiculelor.

De asemenea a mai afirmat că situația poate duce la imposibilitatea acoperirii riscului la care sunt expuși ceilalți participanți la trafic și la creșterea riscului la care sunt supuși participanții la trafic mai ales atunci când în urma accidentului rezultă vătămări corporale grave sau chiar deces.

Un alt lucru menționat de ea este și: creșterea nevoii de finanțare a fondului național de protecție.

„Proiectul propune o situație de remediere a stării de fapt prin înghețarea temporară pentru 6 luni a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA. Dacă tarifele practicate în 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele aplicate în 1 martie 2023, asigurătorii vor fi obligați să aplice cel mai mic tarif de primă dintre cele două”, a precizat Simona Dobrica.

„Variația medie a tarifului de referință 2023 versus primele practicate efectiv ca medie de asigurători în martie 2022 este cam de +15%. Pentru persoanele juridice există un maxim și de 33%. Pentru persoanele fizice de 82%, însă noi am mers pe medii”.
„Asigurătorii vor trebui să poată să plătească daunele produse în această perioadă. Este necesară luarea unor măsuri și în acest sens”, a mai afirmat reprezentanta ASF.

Alin Chitu, secretar de stat în Ministerul Finanțelor a afirmat, referitor la acest document: „Am primit avizele de la Consiliul Concurenței și Ministerul Justiției, care ne-a solicitat consultarea cu Ministerul Economiei, Ministerul Antreprenoriarului, respectiv MAE. Între timp am obținut de la Ministerul Economiei și de la MACE (probabil se referă cel al Antreprenoriatului n.r.), înțeleg că au fost transmise punctele de vedere conform cărora nu consideră că intră în sfera dânșilor de competență”.

Nu este clar dacă există avizul MAE.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare