Unul din 10 români recunoaște faptul să s-a urcat băut la volanul unui autotusim. STUDIU
Unul din 10 români recunoaște faptul să s-a urcat băut la volanul unui autotusim. STUDIU
Unul din zece șoferi a recunoscut faptul că a condus după ce a consumat băuturi alcoolice înainte de a conduce, însă numai 1% din aceștia au precizat că nu au fost în situații izolate, arată un studiu referitor la atitudinile sociale în trafic.
„3 din 10 respondenţi au spus că au luat această decizie fiindcă aveau de parcurs o distanţă mică, iar 26% simţeau că nu le-a fost afectată capacitatea de a conduce. În acelaşi timp, un sfert dintre respondenţi (cu 15% mai mulţi decât în 2018) au spus că era o situaţie de urgenţă. De asemenea, 11% (în creştere cu 7% faţă de 2018) nu se aşteptau să fie opriţi şi verificaţi de poliţie, deşi 43% dintre şoferi au declarat că au fost testaţi cel puţin o dată cu etilotestul în ultimii trei ani”, arată cercetarea realizată de Cult Market Research în parteneriat cu Ursus Breweries, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Direcţia Rutieră şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
În context, 70% dintre şoferi consideră că cea mai gravă abatere care influenţează negativ siguranţa rutieră este consumul de băuturi alcoolice la volan.
„În România, ponderea deceselor în accidentele rutiere este la un nivel aproape dublu faţă de media Uniunii Europene, iar acest rezultat este influenţat şi de comportamentul în trafic. În contextul în care sărbătorile oferă şi un prilej pentru a consuma alcool, dar şi pentru a călători, şoferii sunt îndrumaţi să adopte un comportament responsabil şi să nu se urce la volan decât dacă nivelul alcoolului în sânge este zero”, se precizează într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.
Ursus Breweries, în parteneriat cu Poliţia Rutieră Română şi Institutul de Medicină Legală, a dezvoltat, din anul 2011, aplicaţia Zero la Mie, creată pentru a contribui la estimarea momentului în care nivelul alcoolului din sânge revine la zero. Ea este disponibilă în App Store şi Play Store şi a fost deja descărcată de peste 50.000 de utilizatori.
„În special în perioada sărbătorilor, când atmosfera de festivitate şi presiunea socială pot împinge şoferul să cedeze şi să consume o cantitate, chiar şi mică, de alcool, consecinţele pot fi grave. De aceea încercăm să creştem constant nivelul de conştientizare şi să promovăm un consum responsabil de alcool. Totodată, ca parte a strategiei de dezvoltare durabilă a Ursus Breweries, ne propunem să creştem portofoliul nostru de produse fără alcool, pentru a oferi consumatorilor cât mai multe opţiuni pentru diverse ocazii”, a declarat Robert Uzună, vicepreşedinte Corporate Affairs Ursus Breweries.
Chestionarul utilizat în studiul „Atitudini sociale privind riscul în trafic 2022” este o variantă modificată şi completată a chestionarului SARTRE (Social Attitudes to Road Traffic Risk in Europe), aplicat până în prezent în mai multe state europene. Studiul a fost reluat, pe baza unui chestionar actualizat, în anii 2014, 2018 şi 2022. Ultimele două studii au fost realizate de agenţia de cercetare sociologică Cult Market Research, în parteneriat cu Ursus Breweries, Inspectoratul General al Poliţiei Române – Direcţia Rutieră şi Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
Ursus Breweries este cel mai mare producător de bere din România şi deţine 3 fabrici de bere în Braşov, Buzău şi Timişoara şi o mini-facilitate de producţie în Cluj-Napoca.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi
Facturi la energie 2025: Ajutorul pentru persoanele vulnerabile cuprins în noile facturi Furnizorii de energie electrică lucrează la noi dezvoltări ale aplicațiilor informatice dedicate procesului de facturare. Prin introducerea de la 1 iulie 2025, a voucherului de energie pentru perosanele vulnerabile, acest lucru trebuie să se reflecte în noile facturi, a anunțat Asociația Furnizorilor de […]
ADMITERE LICEU 2025: Astăzi are loc repartizarea computerizată Astăzi, miercuri, 23 iulie 2025, are loc repartizarea computerizată la liceu a absolvenților de clasa a VIII-a. Tot astăzi, Ministerul Educației va publica rezultatele oficiale la admiterea la liceu, în funcție de opțiunile completate și mediile obținute la Evaluarea Națională 2025. Repartizarea se realizează realizată automat, la […]
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate
Românii și nostalgia după Ceaușescu: Profesorul Cristian Păun atrage atenția asupra lipsei de educație economică din societate Cristian Păun, profesor de economie la ASE București și originar din Alba Iulia, a lansat un semnal de alarmă pe rețelele sociale, pornind de la o statistică îngrijorătoare: două treimi dintre români îl consideră pe Nicolae Ceaușescu un „geniu”. Într-o […]