Rămâi conectat

Ştirea zilei

Un tânăr din Alba Iulia, fenomen al pianului: la doar 14 ani cântă Bach, Chopin, Beethoven, Rachmaninoff cu o uşurinţă uimitoare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Vladimir Gligor-Lungan din Alba Iulia, tânărul – fenomen al pianului: la doar 14 ani cântă Bach, Chopin, Beethoven, Rachmaninoff cu o uşurinţă uimitoare

La 14 ani, Vladimir este deja un fenomen al pianului, uimind cu ușurința cu care, la o vârstă așa fragedă, abordează partiturile lui Bach, Chopin, Beethoven, Rachmaninoff. De altfel, Vladimir știe deja ce vrea să facă în viață – să cânte la pian. Și nu așa, oriunde sau oricum, ci într-una dintre cele mai renumite Filarmonici din lume. Peste 10 ani s-ar vedea cântând în Filarmonica din Viena sau în cea din Berlin, pe care a văzut-o recent și l-a impresionat, când a fost invitat să susțină un concert de pian la Berlin, după ce a fost remarcat în cadrul unui masterclas pe care l-a urmat la București, în 2016. Cu ocazia acestui masterclas, Vladimir a reușit performanța să câștige una din cele două burse acordate celor mai talentați elevi, obținute de obicei de elevii mai mari.

Vladimir Gligor-Lungan este unul dintre cei mai străluciți elevi ai Liceului de Muzică ”Regina Maria” din Alba Iulia, căruia profesorii de pian care l-au văzut cum frământă clapele i-au prezis un mare viitor. Cel mai tare îl încurajează profesoara cu care studiază pianul la școală, Cecilia Simion. Înzestrat cu un talent nativ ieșit din comun și cu harul de a transmite emoție la fiecare clapă apăsată, Vladimir mărturisește că studiază și câte 7 ore pe zi înainte de a participa la un concurs.

Oricum, aproape că nu trece zi ca el să nu petreacă cel puțin două ore la clape, la școală sau acasă. ”E o pasiune pentru mine să cânt la pian. Câteodată mi-e teamă ca nu cumva într-o zi să-mi dispară această pasiune”, mărturisește Vladimir. Pasiunea pe care a simțit-o aproape de prima dată când a atins clapele unui pian. Au fost și momente când i-a venit să se lase, mai ales atunci când simte că nu reușește să cânte perfect o partitură. ”Uneori stau și săptămâni întregi pe o părticică mică dintr-o partitură, până iese perfect, nu-mi place să greșesc”, mărturisește Vladimir.

”Aveam 7 ani când am început să cânt la pian. Țin minte că am fost în vizită la un prieten care avea o orgă la care a cântat Fur Elise, de Beethoven. Pur și simplu m-am îndrăgostit de melodie și a început să mă obsedeze. Le-am spus părinților că aș vrea și eu să cânt la pian și m-au dus la Liceul de Muzică, la doamna profesoară Cecilia Simion. Țin minte că dumneaei tot încerca să-mi explice care sunt notele, cum se cântă la pian, cum să țin mâinile pe clape, dar eu eram interesat doar să cânt acea melodie.

Doamna tot încerca să-mi explice că e o piesă mult prea grea pentru un începător. Până la urmă dumneaei a cedat, m-a învățat s-o cânt și în doar o lună de zile am cântat-o la sala festivă în fața mai multor profesori. De-abia după acest moment am început să studiez pianul așa cum trebuie, să învăț notele, să cânt și piese mult mai ușoare”, își amintește Vladimir.

YouTube video

Din acel moment, parcursul lui Vladimir a fost unul clar. După doar un an de studiu al pianului, la vârsta de 8 ani, a susținut un recital muzical cu 10 piese pe care alții reușesc să le cânte de-abia după ani de studiu al pianului: Fur Elise (Beethoven), Ronda alla turca (Mozart), Dans Ungar (Brahms), Sonata Lunii (Beethoven), Preludiu și Fuga în Do minor No. 2 WTC2 (Bach). În 2016 s-a mutat de la Școala Generală ”Vasile Goldiș” la Liceul de Muzică ”Regina Maria” din Alba Iulia, pentru a putea studia așa cum trebuie pianul. Actualmente, în repertoriul lui Vladimir se regăsesc piese de o complexitate și dificultate deosebite, precum Sonata Patethique Op. 13 No. 8 de Ludwig Van Beethoven, Etude Revolutionary Op. 10 No. 12 de Frederic Chopin, Opus 25 No. 12 Ocean de Frederic Chopin, Prelude & Fugue No. 2 WTC de Bach, Prelude Op. 23 No. 5 în G minor de Serghei Rachmaninoff. De altfel, în prezent, Rachmaninoff este compozitorul său preferat. ”Are și forță și blândețe, are de toate”, spune Vladimir, care mărturisește că are o atracție aparte spre pianiștii ruși.

Premiile nu au întârziat să apară pentru tânărul pianist, astfel că, în perioada 2012 – 2017, a obținut în fiecare an premiul de excelență la Festivalul Pro Piano Cluj-Napoca, în 2014 a fost recompensat cu Premiul de excelență la Festivalul Bach din Cluj-Napoca, în 2016 a primit Premiul 2 la Festivalul Internațional de Muzică Instrumentală de la Deva, iar în 2017 premiul 3 la același festival.

Oricum, Vladimir mărturisește că emoțiile examenelor școlare nu se compară cu cele care îl încearcă de fiecare dată când urcă pe scenă ca să susțină o reprezentație. Și are toate șansele să ajungă pe cele mai mari scene ale lumii!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident MORTAL pe DN13: Trei tineri, cu vârste între 19 şi 22 de ani, au DECEDAT după impactul dintre un autoturism și o autoutilitară Un accident rutier a avut loc miercuri seara, pe DN13. Trei tineri au decedat după impactul între o autoutilitară și un autoturism. Citește și: Un șofer de 60 de ani, din […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea