Un tânăr din Alba a renunțat la cariera din învățământ și din IT pentru a deveni agricultor: ”Pasiunea și plăcerea cu care cultiv plantele îmi dau o libertate greu de descris”
Un tânăr din Alba a renunțat la cariera din învățământ și din IT pentru a deveni agricultor: ”Pasiunea și plăcerea cu care cultiv plantele îmi dau o libertate greu de descris”
Florian Hada (39 de ani) a dat cariera din învățământ și apoi slujba ofertantă de IT-ist pentru a deveni agricultor. A renunțat la ambele fără să clipească deși nu știa dacă noua sa pasiune și activitate îi vor aduce vreun venit.
Sera pe care o deține pe proprietatea părinților săi din Hăpria, pusă pe picioare în urmă cu câțiva ani, începe să fie profitabilă și astfel pasiunea tânărului albaiulian are toate șansele să se transforme într-o mică afacere. Însă nu profitul este principala țintă a lui Florian, ci, așa cum el însuși mărturisește, satisfacția de a face în sfârșit ceea ce-i place și, implicit, regăsirea de sine. De mare ajutor i-a fost și îi este familia, care nu numai că nu i-a ”retezat” noile aripi, ci îl susține cu tot ce poate.
”La fel ca mulți alți tineri, imediat după absolvirea liceului nu am știut exact ceea ce vreau să fac, însă, având în vedere că am urmat profilul Limbi Străine din cadrul Liceului Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, m-am îndreptat spre Facultatea de filologie, specializarea română-franceză. Am devenit profesor și am predat limba română ani de zile, însă parcă nu mă regăseam întru totul. Am urmat apoi o a doua facultate, cea de Calculatoare și Tehnologia Informației, însă nici munca de IT-ist nu-mi oferea ceea ce-mi doream eu. Odată cu mutarea părinților mei la Hăpria, am început să descopăr agricultura.
Am început cu cultivarea căpșunilor și activitatea de cultivare a plantelor a început să mă atragă tot mai tare. Am trecut apoi la cultivarea florilor anuale și am început să citesc, să învăț și să descopăr multe lucruri, însă m-am decis că dacă vreau să fac totul la un nivel profesionist trebuie să învăț de la profesioniști. M-am înscris la Facultatea de Horticultură din cadrul USAMV Cluj și anul viitor, în februarie, urmează să susțin examenul de licență”, a povestit Florian Hada.
Încet, încet, încurajat de familie, de prieteni și de cunoscuți, Florian a început să vândă din verdețurile și florile cultivate. Vestea i s-a dus rapid și acum are clienții lui cărora le livrează salată, broccoli, busuioc, salvie, coriandru și alte plante aromatice, proaspăt culese din sera de la Hăpria, dar și sub formă de condimente uscate și mărunțite. Mai nou cultivă și germeni de plante și microplante – ridichi, floarea soarelui, iarbă de grâu, ingrediente cu tot mai mare căutare pentru o alimentație sănătoasă pentru care se cunoaște o tot mai mare atracție, dar și ingrediente în vogă pentru realizarea plating-urilor (n.r. – aranjarea mâncării în farfurie) în restaurante.
”Cultiv plantele într-un mod natural și firesc, cu îngrășăminte naturale, nu le forțez să crească. Le cultiv cu mare drag, meticulozitate și responsabilitate, având în vedere că și fiica mea le mănâncă. Una dintre satisfacțiile mele este că și fiica mea, care este elevă în clasa a VI-a, are o pasiune pentru plante, multora le știe denumirile în latină și le recunoaște pe stradă. Și ca să fac o analogie, cresc plantele așa cum îmi doresc să crească și această mică afacere care este abia la început – curat, pas cu pas”, mai spune Florian.
Weekend de weekend merge în piața din Cetate ca să vândă ceea ce crește cu mâinile lui și spune că ceea ce urmărește este nu numai câștigul material, ci și crearea unei interacțiuni cu cumpărătorii. Își dorește mult să poată educa puțin gusturile oamenilor, să-i facă să nu se mai uite la busuioc, coriandru, magheran sau la micro-plante ca la niște curiozități, sau măcar să-i ajute să facă diferența dintre o căpățână de salată cultivată în pământ și una obținută artificial.
Pentru anul viitor are în plan o minimă tehnologizare a serei de la Hăpria astfel încât să-și poată crește și producția. ”Am încredere că dacă faci cu pasiune ceea ce faci, vor veni și rezultatele. Iar dacă ai și familia aproape, să te înțeleagă, să te susțină și să nu-ți reproșeze că nu ai și tu un job normal de 8 ore, atunci lucrurile sunt cu siguranță spre bine”, crede Florian Hada. Iar dacă mergeți prin piață și vedeți un tânăr pe a cărui tarabă scrie ”Florian Hada plante aromatice”, cumpărați cu încredere, nu riscați nimic, decât poate doar invidia comercianților din jur. Astfel, puteți da șansa unei mici afaceri locale născute din pasiune să prindă rădăcini.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]