Un spital de recuperare pentru pacienții cu boli pulmonare, unic în România, ar putea fi înființat la Zlatna
Primăria Zlatna, în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, intenționează să înființeze, în acest oraș, un spital de recuperare pentru pacienții cu boli pulmonare, acesta urmând să deservească toată zona Transilvaniei.
Dacă se va obține aprobare de la Ministerul Sănătății, unitatea spitalicească ar urma să funcționeze în fostul sediu al exploatării miniere.
Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat în ședința ordinară a CJ Alba de joi că a vizitat lângă capitala Austriei un astfel de spital.
”Domnul primar Silviu Ponoran dorește să înființeze la Zlatna, un spital de recuperare, pentru boli pulmonare. Ca urmare a acestui fapt am fost o săptămână la un spital de acest gen de lângă Viena. Am văzut despre ce e vorba, considerăm că e nevoie de un astfel de spital și în Alba și în zona aceasta a României. Noi sperăm să aibă succes, în sensul în care Ministerul Sănătății și factorii de decizie să fie de acord, iar apoi să valorificăm spațiile, construcțiile pe care le avem la Zlatna să poată fi finalizată această idee”, a spus Dumitrel.
Administrația locală din Zlatna vizează accesarea de fonduri europene pentru această unitate. Spitalul ar urma să aibă circa 60 de angajați.
UPDATE: Primarul orașului Zlatna, Silviu Ponoran, a declarat că proiectul pentru un spital de boli pulmonare, inclusiv de recuperare a pacienților, s-a realizat, urmând să fie depus spre finanțare, prin Programul Operațional Regional, măsura opt, în luna octombrie.
”Dacă vom obține aprobare de la Ministerul Sănătății și finanțare de la Uniunea Europeană, în acest spital vor funcționa 50 de paturi pentru pacienții cu boli pulmonare, aceștia urmând să beneficieze inclusiv de recuperare, și 12 paturi pentru pacienții cu boli cronice. Vor fi saloane unde se vor îngriji și pacienții aflați în ultimul stadiu. Clădirea unde a funcționa fostul sediu al exploatării miniere este acum a Primăriei Zlatna, P+3 (n.a. parter plus trei etaje) și are circa 70 de camere. Vom moderniza clădirea și vom face tot ce trebuie pentru a avea un spital modern”, a declarat Silviu Ponoran.
Exploatarea minieră s-a oprit în Zlatna în anul 2004, iar clădirea unde ar putea fi înființat spitalul a fost folosită de o parte din angajați, care efectuau munca de birou, fiind practic un bloc cu trei etaje.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
USR a câștigat alegerile în Alba Iulia, Ostașul, clasat pe locul 5, cel mai umilitor rezultat din istoria PNL
USR a câștigat alegerile în Alba Iulia, Ostașul, clasat pe locul 5, cel mai umilitor rezultat din istoria PNL La nivelul județului Alba, la alegerile prezidențiale din acest an au participat 156.780 de votanți, prezența la vot fiind de 51,78% la închiderea urnelor. În Municipiul Alba Iulia au votat 33.287 de persoane. Citește și: Elena […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Sportacum 4 zile
Sâmbătă, CIL Blaj – Metalurgistul Cugir, ultimul derby „de Alba” al anului | Vineri, pe „Cetate”, CSM Unirea – meci în nocturnă, CSU Alba Iulia, deplasare la Dej
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
23 noiembrie 1940: România a semnat aderarea la Pactul Tripartit, alături de Germania, Italia și Japonia. Ce se urmărea prin acest act
-
Sportacum 2 zile
CIL Blaj – Metalurgistul Cugir 2-2 (0-0) | Ultimul derby „de Alba” al anului, nedecis