Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Un simplu test de sânge ar putea preveni apariția diabetului de tip 2. STUDIU

Ziarul Unirea

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
Un simplu test de sânge ar putea preveni apariția diabetului de tip 2. STUDIU
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Un simplu teste de sânge ar putea indentifica pacienții cu risc de a dezvolta diabet tip 2, cu aproape 20 de ani înainte ca boala să se declanșeze.

Rezultatele unui studiu medical arată că poate fi conceput un instrument de diagnosticare de timpuri a acestei boli, cu reducerea la minimum a complicațiilor.

Oamenii de știință suedezi au descoperit că persoanele cu nivel ridicat al unei proteine numite follistatină prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care prezintă un nivel foarte scăzut al proteinei.

Această descoperire ar putea permite depistarea din timp a acestei afecțiuni, reducând riscul de complicații ulterioare. Se știe că diabetul predispune la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

În prezent, diabetul este diagnosticat după afecțiunea apare, prin intermediul unui test de sânge sau de urină. Astfel este detectat nivelul ridicat de zahăr din sânge.

Concluziile studiului pentru depistarea diabetului

Cercetătorii de la Universitatea Lund au examinat probe de sânge de la 4.195 de participanți, pe parcursul a aproape două decenii. Aproximativ 577 de persoane (13,8%) s-au îmbolnăvit de diabet de tip 2, potrivit rezultatelor publicate în Nature Communications.

Cei care au dezvoltat această afecțiune aveau niveluri mai ridicate de follistatină plasmatică în sânge la începutul studiului, în comparație cu cei care nu au făcut boala.

Follistatina ajută la reglarea metabolismului, dar încurajează, de asemenea, grăsimea corporală să se descompună și să se acumuleze în ficat. Iar acest lucru poate duce la diabet de tip 2 și la boala ficatului gras.

Participanții la studiu care aveau un nivel ușor ridicat de follistatină au avut cu 28% mai puține riscuri de a dezvolta diabetul. Riscul a fost mult mai crescut, cu 47%, în cazul celor care au avut niveluri mai ridicate de follistatină. Iar cei cu cele mai ridicate niveluri au fost de două ori mai predispuși să dezvolte boala.

Dr. Yang De Marinis, autorul principal al studiului lucrează în prezent la un instrument de testare a sângelui care să fie implementat în toată lumea. Pacienții ar trebui să furnizeze o probă de sânge, care ar fi apoi analizată pentru a stabili nivelurile biomarkerului proteic.

Numărul diabeticilor este în creștere

Conform dailymail.co.uk, în Marea Britanie sunt aproape 5 milioane de persoane care suferă de diabet, iar în 90% din cazuri este vorba de tip 2. În SUA, aproximativ 34,2 milioane de persoane suferă de această afecțiune.

Obezitatea este principalul factor declanșator al bolii, astfel încât menținerea unei greutăți optime și a unei echilibrate reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. De asemenea, exercițiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta boala.

Afecțiunea împiedică pancreasul să producă suficientă insulină, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să crească.

Sursa: evz.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea