Actualitate
Un simplu test de sânge ar putea preveni apariția diabetului de tip 2. STUDIU
Un simplu test de sânge ar putea preveni apariția diabetului de tip 2. STUDIU
Un simplu teste de sânge ar putea indentifica pacienții cu risc de a dezvolta diabet tip 2, cu aproape 20 de ani înainte ca boala să se declanșeze.
Rezultatele unui studiu medical arată că poate fi conceput un instrument de diagnosticare de timpuri a acestei boli, cu reducerea la minimum a complicațiilor.
Oamenii de știință suedezi au descoperit că persoanele cu nivel ridicat al unei proteine numite follistatină prezintă un risc de două ori mai mare de a dezvolta diabet de tip 2, comparativ cu cele care prezintă un nivel foarte scăzut al proteinei.
Această descoperire ar putea permite depistarea din timp a acestei afecțiuni, reducând riscul de complicații ulterioare. Se știe că diabetul predispune la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
În prezent, diabetul este diagnosticat după afecțiunea apare, prin intermediul unui test de sânge sau de urină. Astfel este detectat nivelul ridicat de zahăr din sânge.
Concluziile studiului pentru depistarea diabetului
Cercetătorii de la Universitatea Lund au examinat probe de sânge de la 4.195 de participanți, pe parcursul a aproape două decenii. Aproximativ 577 de persoane (13,8%) s-au îmbolnăvit de diabet de tip 2, potrivit rezultatelor publicate în Nature Communications.
Cei care au dezvoltat această afecțiune aveau niveluri mai ridicate de follistatină plasmatică în sânge la începutul studiului, în comparație cu cei care nu au făcut boala.
Follistatina ajută la reglarea metabolismului, dar încurajează, de asemenea, grăsimea corporală să se descompună și să se acumuleze în ficat. Iar acest lucru poate duce la diabet de tip 2 și la boala ficatului gras.
Participanții la studiu care aveau un nivel ușor ridicat de follistatină au avut cu 28% mai puține riscuri de a dezvolta diabetul. Riscul a fost mult mai crescut, cu 47%, în cazul celor care au avut niveluri mai ridicate de follistatină. Iar cei cu cele mai ridicate niveluri au fost de două ori mai predispuși să dezvolte boala.
Dr. Yang De Marinis, autorul principal al studiului lucrează în prezent la un instrument de testare a sângelui care să fie implementat în toată lumea. Pacienții ar trebui să furnizeze o probă de sânge, care ar fi apoi analizată pentru a stabili nivelurile biomarkerului proteic.
Numărul diabeticilor este în creștere
Conform dailymail.co.uk, în Marea Britanie sunt aproape 5 milioane de persoane care suferă de diabet, iar în 90% din cazuri este vorba de tip 2. În SUA, aproximativ 34,2 milioane de persoane suferă de această afecțiune.
Obezitatea este principalul factor declanșator al bolii, astfel încât menținerea unei greutăți optime și a unei echilibrate reduce riscul de dezvoltare a diabetului de tip 2. De asemenea, exercițiile fizice pot reduce riscul de a dezvolta boala.
Afecțiunea împiedică pancreasul să producă suficientă insulină, ceea ce face ca nivelul de zahăr din sânge să crească.
Sursa: evz.ro
Actualitate
GREVĂ japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, la început de iunie: Ce revendicări au angajații
GREVĂ japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, la început de iunie: Ce revendicări au angajații
Sindicaliştii din sănătate vor declanşa din data de 7 iunie o grevă japoneză în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, fără întreruperea activităţii, până la rezolvarea revendicărilor, a anunţat, miercuri, Federaţia Sanitas, relatează Agerpres.
„Consiliul Naţional a decis că Sanitas va menţine o presiune continuă asupra autorităţilor decidente, ca avertisment că membrii noştri nu mai acceptă amânări sau soluţii parţiale la revendicările sistemelor de sănătate şi de asistenţă socială, astfel: continuarea referendumului în rândul membrilor noştri de sindicat referitor la desfăşurarea acţiunilor de protest; 7 iunie – declanşarea grevei japoneze în instituţiile publice de sănătate şi asistenţă socială, grevă fără întreruperea activităţii până la rezolvarea revendicărilor Sanitas; continuarea negocierilor cu factorii de decizie”, au scris reprezentanţii Sanitas pe Facebook.
Citește și: Greva profesorilor: Ordonanță pentru salariile din învățământ, „ca urmare a discuţiilor purtate cu sindicatele”
De asemenea, sindicaliştii vor analiza permanent stadiului implementării soluţiilor asumate de partea guvernamentală şi stabilirea tipului şi a calendarului de acţiuni ce se impun în raport cu rezultatele obţinute.
Potrivit sursei citate, liderii Sanitas judeţeni prezenţi la şedinţa Consiliului Naţional din data de 31 mai a.c., reprezentând cei peste 100.000 de membri de sindicat din sănătate şi asistenţă socială, au analizat rezultatele negocierilor din ultimele zile purtate de echipa federaţiei din sănătate cu premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.
Astfel, Consiliul Naţional a luat act de faptul că autorităţile, la presiunea Sanitas şi prin negociere directă cu reprezentanţii federaţiei, au identificat soluţii funcţionale care pot conduce la rezolvarea, în perioada imediat următoare, a revendicărilor sindicaliştilor. Acestea vizează: deblocarea angajărilor în cele două sisteme; alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanţă pentru toţi angajaţii; adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajaţi din Sănătate şi Asistenţă socială.
Sindicaliştii mai solicită revizuirea ierarhiei pentru toate funcţiile din sănătate, implicit reaşezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua Lege a salarizării bugetare; recunoaşterea rolului asistenţilor medicali în funcţionarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare; finalizarea negocierilor şi semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate; garantarea menţinerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unităţile medicale din reţeaua CFR şi după ce acestea vor fi transferate la alte autorităţi.
Actualitate
România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
Pentru un moment, după revoluție, apăruse o vorbă legată de faptul că tot românul face facultate. Explodase atunci și piața de universități private, iar interesul pentru studii superioare era la apogeu, chiar dacă diploma de licență nu avea neapărat aceeași greutate de fiecare dată. Între timp, românii au devenit combinatori, iar dacă te uiți în Parlament, ai fi șocat să afli că până și legile țării sunt făcute de surprinzător de mulți oameni doar cu 12 clase.
Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră concluziile unui nou studiu realizat la nivel european pe marginea afinității oamenilor pentru studii superioare în 2023. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba tineri cu studii superioare. Aproximativ 25% dintre tinerii între 25 și 34 de ani se laudă cu această performanță, în timp ce media europeană în 2022 a fost de 42%, în creștere cu un procent comparativ cu 2021.
Facultatea, surprinzător de irelevantă pentru români
Ca un detaliu interesant, în 2022, la nivelul întregii Uniuni Europene, mai multe femei (48%) au absolvit studii superioare în comparație cu bărbați (37%). În teorie, există un obiectiv UE de a atinge pragul de 45% până în 2030, dar este improbabil ca acest lucru să se materializeze în toate țările, chiar dacă unele se laudă deja cu această victorie. Lista include: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educație de nivel superior, doar 25% dintre români au făcut o facultate. Italia este pe locul doi de la coadă, cu 29%, iar Ungaria este pe poziția a treia – 32%. În contextul în care autoritățile de la București au confirmat pe propria piele că ”merge și așa”, iar generația TikTok vine cu pași repezi din urmă cu gânduri de îmbogățire rapidă cu școală puțină, șansele ca România să se alinieze la performanța unor țări precum Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Lituania sunt inexistente.
Actualitate
Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
„Masă Caldă”, programul-pilot din grădinițe și școlile gimnaziale va fi extins anual cu 25% față de anul precedent. Proiectul a fost conceput ca un sprijin, în special pentru elevii din zonele defavorizate, care să diminueze abandonul școlar și care să ajute incluziunea socială.
Spre deosebire de defunctul proiect „Laptele și cornul”, care a creat o mare risipă de produse procesate – care cel puțin în marile orașe ajungeau, în mare proporție, la gunoi sau mucezeau prin ghiozdane – noul program promovează crearea de cantine, acolo unde este posibil, sau cel puțin săli de mese și se adresează unui segment țintit de elevi și preșcolari. De asemenea, școlile vor fi deservite prin lanțul scurt de aprovizionare, ceea ce va sprijini producătorii și procesatorii locali.
În proiectul-pilot au fost incluse inițial 300 de școli de pe tot teritoriul României. În urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare ale Programului-pilot s-a constatat faptul că, raportând numărul de preșcolari și elevi la bugetul aprobat și alocat acestui scop, rămâne un excedent financiar. Astfel, guvernul a cerut extinderea proiectului la 350 de unități de învățământ în anul școlar 2022-2023.
Meniu de 15 lei pentru fiecare elev
Conform ordonanței care urmează să fie votată în Parlament, “în perioada cursurilor preșcolarilor și școlarilor li se acordă gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate asigurată, în limita unei sume zilnice de 15 lei, cu tot cu TVA”.
De asemenea, numărul școlilor care vor fi incluse în proiectul „Masă caldă” va fi suplimentat anual cu 25%, până când toate școlile din învățămîntul preuniversitar de stat vor fi înrolate în program.
Acest proiect ar limita abandonul școlar și ar putea asigura accesul nediscriminatoriu al unui număr cât mai mare de preșcolari și elevi la educație, consideră Ministerul Educației.
Școlile, alimentate prin lanțul scurt de aprovizionare
Pe de altă parte, proiectul va fi recalibrat și din punct de vedere economic. Autoritățile locale pe raza cărora se află școlile și grădinițele incluse în programul pilot „Masă caldă” vor trebui să respecte în procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a alimentelor din lanțul scurt de aprovizionare.
Lanțul scurt de aprovizionare este circuitul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.
Acest lucru are două avantaje: susține economia locală și elimină adaosurile comerciale succesive, costurile de transport, depozitare etc. Astfel, cantitatea de hrană pe care o poți cumpăra cu 15 lei de la producătorul local poate fi dublă față de cea importată de la 500 de kilometri distanță.
Sursa: gandul.ro
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Ştirea zileiacum 13 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU pe autostrada A1, sensul Deva- Sibiu: O autoutilitară a luat foc. Intervin pompierii
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la naționalele de kumite-IKU
-
Actualitateacum 16 ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card