Un scandal pornit între două familii de romi din Blaj și Timișoara s-a lăsat cu un mort și 11 răniți, în Franța

Un scandal pornit de la o dispută între două familii dintr-o tabără de romi din cartierul Montaudron din orașul francez Toulouse, una din Timișoara și cealaltă din Blaj, s-a lăsat cu un mort și unsprezece răniți. Zece oameni au fost plasați în detenție provizorie.

 UPDATE, 20 octombrieVictima, bărbatul de 35 de ani care a murit vineri la spitalul Rangueil face parte din  familia de romi din Blaj, conform publicației franceze 20minutes.fr. El a fost lovit de mai multe proiectile și gloanțe. Alte șase persoane au fost rănite, dar viețile lor nu sunt în pericol.

ELIT

Șase membri ai familiei din Timișoara au fost inculpați pentru „omor voluntar” duminica, potrivit presei francese din Toulouse. Acuzarea a cerut arestarea lor iar aceștia au fost încarcerați. Cel mai în vârstă dintre ei, tatăl,, are 57 de ani, iar fiul cel mai mic, doar 16 ani.

Doi membri ai familiei originare din municipiul Blaj au fost inculpați pentru „atac de voluntar” și sunt cercetați în stare de libertate.

Incidentul s-a petrecut vineri, 17 octombrie, la orele 14:30, când doi bărbați din comunitatea de romi au fost aduși într-o stare critică la secția de urgență a Spitalului Universitar din Toulouse.

ADEZIUNE PLUS ALBA

Unul dintre ei, în vârstă de 35 de ani, a murit ieri după-amiaza. Cu puțin timp înainte, o luptă a izbucnit în tabăra ilegală de romi din cartierul Montaudron din Toulouse, unde trăiesc aproximativ 250 de persoane de naționalitate română și bulgară.

Ajunse în tabăra de romi, forțele de salvare au descoperit alți unsprezece răniți și o atmosferă foarte tensionată. Pompierii au evacuat cinci persoane care au fost duse la spitalele din Toulouse. Cincizeci de ofițeri de poliție au descins în această locație și au luat în custodie zece oameni suspectați de implicare în scandalul violent.

O anchetă a fost încredințată Brigăzii de combatere a criminalității și a atacurilor asupra oamenilor. De noaptea trecută, investigatorii de la siguranță departamentală lucrează pentru a stabili circumstanțele exacte în care s-au produs confruntările și a avut loc moartea victimei. Starea cadavrului, cu multiple leziuni grave, nu a permis determinarea imediată a cauzei exacte a morții.

Un conflict pornit de la furtul de electricitate

Potrivit rezultatelor preliminare furnizate, ieri, de către Prefectura din Haute-Garonne, confruntarea ar fi pornit de la o dispută între între două familii, una originară din Timisoara, iar cealaltă din Blaj, județul Alba. O familie ar fi acuzat-o pe cealaltă că s-ar fi legat la rețeaua lor de electricitate, în condițiile în care toate racordurile din tabăra de romi sunt făcute ilegal. A urmat cearta, s-au adunat membrii clanurilor și a început bătaia, în conflict folosindu-se macete și puști cu teva retezată.

Ieri seară, un tânăr de 25, care a fost împușcat în piept, și alți doi bărbați se aflau încă spitalizați în două unități sanitare din Toulouse.

Forțe importante ale poliției naționale și poliției municipale au fost nevoițe să petreacă noaptea în tabăra ilegală de romi, în scopul de a asigura perimetrul și pentru a evita noi conflicte.

Percheziții

În timpul perchezițiilor efectuate ieri în tabăra romilor, polițiștii au descoperit, în plus față de pușca cu țeava tăiată, doi saci plini cu cartușe de țigări furate marți 7 octombrie dintr-un magazin de tabac din oraș.

1 300 de țigani în 13 tabere ilegale la Toulouse

Circa 1300 de romi trăiesc în prezent în treisprezece tabere construite ilegal la Toulouse. Începând cu anul 2009, această populație este monitorizată în cadrul unui proiect de management urban și social (SOFT), prin care se încearcă integrarea imigranților europeni cu o situație precară.

Romii din Toulouse sunt în majoritate români (80%) și bulgari (20%).

Trei campinguri, dotate cu apă, electricitate și canalizare, au fost construite de către primăria orașului, care pot găzdui peste 300 de persoane.

Cerșetoria,comercializarea de deșeuri și furturile sunt principalele surse de venit ale romilor din aceste tabere.

În urma  incidentului, primarul orașului Toulouse, Jean-Luc Moudenc, a anunțat că va evacua tabăra de romi.

Bogdan Presecan

Sursa: ladepeche.fr, Photo DDM, Thierry Bordas

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Cum vor funcționa clasele terminale în școlile din scenariul ROȘU. Percizări de la Ministerul Educației

Prevederile referitoare la posibilitatea prezenței fizice în toate clasele, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei și funcționarea… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Comuna Stremț în scenariul ROȘU, Ocna Mureș, Cetatea de Baltă și Sântimbru în scenariul GALBEN. Măsuri pentru următoarele 14 zile stabilite de CJSU Alba

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a dispus menținerea în scenariul roșu a localității Stremț și în… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

5 Comentarii

bogdan 18 octombrie 2014 at 13:32

ALBA cunoaste numarul tiganilor domiciliati în judetul nostru si care traiesc în aceste tabere ilegale din Toulouse ? Care este numarul de persoane întretinut în ALBA de aceste persoane (din aceeasi familie) care au ca sursa de venit cersetoria si furtul în Toulouse ? Cine organizeaza naveta de persoane si transportul marfuri (furate) cu minibuse si autocarul din Toulouse în Alba ? Este clar ca un tigan nu vinde marfa furata unui alt tigan din Toulouse sau unui francez… Când politia franceza si populatia franceza descopera legaturile între cele 2 tari si acordul tacit (nesupravegherea acestor retele înseamna tot acord tacit) a autoritatilor române, nu este justificata în considerarea ca „toti Românii sunt Romi” ? În fata unui astfel de scandal mediatic de proportii în Franta de sud, ce pot face 2-13 doctori români sau tineri studenti români care se straduiesc sa dea un exemplu de educatie ardeleana ?
Când populatia judetului ALBA devine sensibila la aceste conexiuni care se fac în mintea francezului, ea pune presiune automat pe autoritatile române care vor fi constrânse sa devina mai eficace. Atunci, CU SIGURANTA, vor apare articole în ziarele franceze despre EFORTUL românilor de integrare a romilor si refuzul acestora. Când un grup de Români va spune „FARA MINE”, atunci francezul va întelege ca Românii si Romii nu sunt solidari în furt ! Rolul unui ziar ca UNIREA ? Obtinerea si publicarea din când în când a unor statistici de acest. Astfel, încet, un curent de opinie asupra acestui subiect se poate forma… Acum este un scandal care a pus aceasta realitate în lumina. Dar acel campus de tigani nu s-a format acolo ieri. Si, nici nu se va destrama mâine. Va fi desfiintat de prefectul francez dar se va reforma la 2Km distanta. În schimb, cu timpul, daca tiganii nu mai pot sa vânda marfa furata in România, chiar daca vor continua sa fure, Românii nu vor mai fi acuzati de complicitate.

marian 18 octombrie 2014 at 15:40

Ce ——- boriti!!!!

dolfi 18 octombrie 2014 at 15:48

lasa ca-i civilizeaza marii civilizatori franceji… astia care inainte de 1989 nu mai puteau de grija ceoarelor borate… Acum, n-au decat sa aplice ce ne spuneau noua sa facem cu ei!
Mi-e teama ca povestile cu lagare de exterminare vor deveni realitate… una crunta…

mihai 18 octombrie 2014 at 15:58

Franceji…c——-:)))))

Laura 20 octombrie 2014 at 13:19

Minunate opiniile rasiste din comentariile la articol, ce visezeaza „FRANCEJII” sau tiganii. Bravo !!! Asa cum comentati voi, comenteaza si unii francezi despre romani. Si iaca asa ne invartim in cerc. Eu cred ca putem gasi solutii prin comunicare si educatie!!! Locuiesc in Franta unde am vazut ca exista modalitati pentru ajutorarea populatiilor stigmatizate, marginalizate sau in curs de adaptare la cultura si civilizatia franceza (in cazul acesta, tiganii) : cursuri de limba, acompaniament pentru gasirea unui loc de munca etc. Solutiile extreme sunt radicale, rasiste si azi ii pot viza pe tigani, maine pe oricare alt emigrant……..

Comentariile sunt oprite