Rămâi conectat

Actualitate

Un proiect nou de lege pentru plafonarea dobânzilor la creditele bancare, în dezbatere la Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un nou proiect de lege pentru plafonarea dobânzilor la creditele bancare va intra în dezbatere la Senat. Proiectul prevede stabilirea unei alte dobânzi anuale efective (DAE), pentru că cea actuală poate fi considerată camătă.

Proiectul, intitulat Lege privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică, stabilește și definiția cametei: “Dobânda excesivă sau camăta este dobânda contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituțiile de credit de pe piața financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente”, se mai arată în expunerea de motive.

Practic, noua lege impune:

– Plafonarea dobânzilor la credite

– Conversia creditelor în valută la cursul inițial + cel mult 20% din devalorizare

– Dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul vândut de bancă, la un preț real

De asemenea, se prevede ca dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum să nu depășească 18% pe an. DAE pentru microcredite nu poate depăși:

– 30% pe an, dacă scadența este de peste 90 de zile

– 100% pe an, dacă scadența este între 16 și 90 de zile

– 200% pe an, dacă scadența este de maxim 15 zile”

Art. 9 – (1) Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăși cu mai mult de 3% dobânda legală.

(2) Pentru evitarea oricărui echivoc, penalitățile de întârziere sunt dobânzi penalizatoare.

Art. 19 – (4) Clauzele relative la costul total al creditului sunt fixate, la cererea consumatorului, prin raportare la data încheierii sau a perfectării contractului ori, după caz, prin raportare la costurile creditului aplicate de instituția de credit la data efectuării conversiei. În caz de dubiu în privința nivelului acestor costuri, se aplică soluția cea mai favorabilă.

Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, proiectul prevede să intre în vigoare și să se aplice noile măsuri și la creditele aflate în derulare.

Sursa: legestart.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Tânără de 27 de ani, AMENDATĂ cu 12.000 de lei, după ce a ABANDONAT o pisică cu 4 pui

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO | Tânără de 27 de ani, AMENDATĂ cu 12.000 de lei, după ce a ABANDONAT o pisică cu 4 pui O tânără din municipiul Reghin, care a abandonat în urmă cu câteva zile o pisică cu patru pui, a fost amendată cu 12.000 de lei. Incidentul a avut loc săptămâna trecută, pe o stradă […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea