Un proiect nou de lege pentru plafonarea dobânzilor la creditele bancare, în dezbatere la Senat
Un nou proiect de lege pentru plafonarea dobânzilor la creditele bancare va intra în dezbatere la Senat. Proiectul prevede stabilirea unei alte dobânzi anuale efective (DAE), pentru că cea actuală poate fi considerată camătă.
Proiectul, intitulat Lege privind protecția consumatorilor împotriva cametei și a altor forme de abuz de putere economică, stabilește și definiția cametei: “Dobânda excesivă sau camăta este dobânda contractuală superioară dobânzilor comerciale curente practicate de instituțiile de credit de pe piața financiar-bancară internă, fiind în mod manifest disproporționată față de media acestor dobânzi comerciale curente. Se prezumă că dobânda este excesivă ori de câte ori depășește dublul mediei dobânzii comerciale curente”, se mai arată în expunerea de motive.
Practic, noua lege impune:
– Plafonarea dobânzilor la credite
– Conversia creditelor în valută la cursul inițial + cel mult 20% din devalorizare
– Dreptul consumatorului de a răscumpăra creditul vândut de bancă, la un preț real
De asemenea, se prevede ca dobânda anuală efectivă în cazul creditelor de consum să nu depășească 18% pe an. DAE pentru microcredite nu poate depăși:
– 30% pe an, dacă scadența este de peste 90 de zile
– 100% pe an, dacă scadența este între 16 și 90 de zile
– 200% pe an, dacă scadența este de maxim 15 zile”
Art. 9 – (1) Dobânda penalizatoare în raporturile juridice în care debitorul are calitatea de consumator nu poate depăși cu mai mult de 3% dobânda legală.
(2) Pentru evitarea oricărui echivoc, penalitățile de întârziere sunt dobânzi penalizatoare.
Art. 19 – (4) Clauzele relative la costul total al creditului sunt fixate, la cererea consumatorului, prin raportare la data încheierii sau a perfectării contractului ori, după caz, prin raportare la costurile creditului aplicate de instituția de credit la data efectuării conversiei. În caz de dubiu în privința nivelului acestor costuri, se aplică soluția cea mai favorabilă.
Dacă va fi adoptat de plenul Camerei Deputaților, proiectul prevede să intre în vigoare și să se aplice noile măsuri și la creditele aflate în derulare.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale
Admitere liceu 2025: Cum se calculează media de admitere la liceele militare, tehnologice și vocaționale Admiterea la liceu în 2025 se face pe baza rezultatelor obținute la Evaluarea Națională, iar media de admitere este, în majoritatea cazurilor, echivalentă cu media de la examenele naționale. Primele rezultate la Evaluarea Națională 2025 se afișează pe 3 iulie, […]
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani
PENSII 2025 | Anunț de ultimă oră pentru cei ce ies la pensie. Greșeala care taie adânc din banii de pensie ai românilor trecuți de 55 de ani Anunț de ultimă oră pentru cei care ies la pensie. Alegerile pe care le facem pentru momentul când ieşim la pensie se numără printre cele mai mari […]
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră
Calendar ortodox IULIE 2025: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii și 13 sărbători cu cruce neagră Luna iulie 2025 are 31 de zile şi începe într-o zi de marţi, când avem prăznuirea Sfântului Leontie de la Rădăuţi şi a Sfinţilor Cosma şi Damian, doctorii fără de arginţi. Deşi prima zi a lunii iulie […]