Un pas în plus pentru realizarea ”Transalpinei de Apuseni”: Parteneriat între CJ Alba și localitățile de pe traseul drumului județean
Consilierii județeni din Alba au aprobat, în ultima ședință din 2016, un proiect de hotărâre privind încheierea unui parteneriat între Consiliul Județean (CJ) Alba și unitățile administrativ-teritoriale de pe traseul drumului județean 107I în vederea promovării și implementării proiectului, cunoscut opiniei publice sub denumirea ”Transalpina de Apuseni”.
Consiliul Judeţean Alba a depus un proiect de 44 de milioane de euro, pentru a moderniza drumul judeţean de 78 de kilometri, care leagă oraşul Aiud de Munţii Apuseni şi a-l transforma în unul dintre cele mai spectaculoase din ţară.
Acesta a fost depus pentru finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.
Consilierii județeni au votat proiectul de hotărâre privind aprobarea Acordului de Parteneriat încheiat între ”UAT Județul Alba” și unitățile administrativ-teritoriale de pe traseul drumului județean 107I în vederea promovării și implementării Proiectului „Modernizare drum județean DJ 107 I: Aiud (DN1) – Aiudul de Sus – Rîmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu) ” în cadrul Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020, AXA PRIORITARĂ 6: Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1. Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale, apel de proiecte nr. POR 2016/6/6.1/2.
Obiectul parteneriatului este de a stabili obligațiile și drepturile părților, contribuția fiecăruia la cofinanțarea cheltuielilor totale, precum și responsabilitățile care le revin.
Drumul este important atât pentru dezvoltarea socio-economică a zonei din Munţii Apuseni, deoarece va lega oraşul Abrud, de municipiul Aiud, cât şi de Autostrada Sebeş-Turda, dar şi pentru că va permite accesul mai facil al turiştilor în această zonă.
În prezent, drumul prezintă numeroase degradări atât a îmbrăcămintei căii de rulare cât şi cedări ale structurii rutiere.
Elementele geometrice nu corespund cerinţelor de trafic actual şi de perspectivă, iar lucrările de colectare şi evacuare a apelor sunt nefuncţionale şi cu gabarite depăşite.
O altă problemă a drumului este generată de scurgerea necontrolată a apelor pluviale.
Proiectul de modernizare propune pe lângă asfaltare şi amenajarea de trotuare şi piste pentru biciclişti.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali
Cresc tarifele pentru serviciile de pază prestate de Poliția Locală din Alba Iulia: Proiectul, pe masa consilierilor locali În ședința ordinară din data de 30 ianuarie 2025, consilierii locali vor avea de aprobat proiectul privind majorarea tarifelor serviciilor de pază oferite de poliția locală Alba Iulia. Citește și: VIDEO | „Turiști” în Alba Iulia: Poliția […]