Rămâi conectat

Actualitate

Un pădurar de la Ocolul Silvic ”Horia Apuseni” a fost condamnat la închisoare pentru că a permis furtul de lemne. Complicii acestuia erau doi poliţişti

Publicat

în

Un pădurar din Apuseni, de la Ocolul Silvic ”Horia Apuseni” SRL, a fost condamnat la închisoare cu amânarea aplicării pentru că a permis furtul de lemne. Complicii acestuia erau doi poliţişti.

Această „caracatiță” cu care țara noastră încearcă să se lupte din răsputeri, cunoscută și sub numele de „mafia lemnului”, se pare că are brațele puternic adâncite, mai ales în rândul celor care ar trebui chiar să lupte împotriva ei.

Pădurarul, angajat al Ocolului Silvic ”Horia Apuseni” SRL, structură privată administrată de consiliile locale din zonă, a fost condamnat la 9 luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pentru favorizarea făptuitorului şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice.

Ancheta în acest caz durează din mai 2017, când au fost efectuate un număr de şase percheziţii ce vizau săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, folosirea, în orice mod, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, favorizarea făptuitorului, tăiere fără drept de arbori şi furt de arbori.

Electrica Furnizare Discount

Anchetatorii au vizat şi doi agenţi de poliţie din Apuseni. Primul a ajuns în instanţă, în calitate de inculpat, pădurarul Matei Vasile Marius. Acesta a recunoscut faptele şi a încheiat un acord cu Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba.

Potrivit documentului acceptat de Tribunalul Alba, în 17 decembrie 2019, inculpatul a fost condamnat la pedeapsa de 3 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, (două acte materiale) şi 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de favorizarea făptuitorului.

”În baza art. 38, 39 Cod penal contopeşte pedepsele în pedeapsa cea mai grea 8 luni închisoare, la care se adaugă un spor de pedeapsă de 1 lună, rezultând o pedeapsă de 9 luni închisoare. În baza art. 83 Cod penal dispune amânarea aplicării pedepsei, pe un termen de supraveghere de 2 ani”, se precizează în minuta hotărârii isnatnţei. Amânarea aplicării pedepsei însemană că pădurarul poate să îşi păstreze, în continuare, locul de muncă. Pe perioada termenului de suporaveghere, Matei Vasile Marius trebuie să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile, precum şi întoarcerea, să comunice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. Acesta a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 975 lei aferente fazei de urmărire penală şi 100 lei aferente fazei de judecată.

”Dosarul a fost constituit ca urmare a sesizării din oficiu a S.J.A. Alba şi priveşte infracţiuni săvârşite de doi agenţi de poliţie – şeful unui post de poliţie şi ajutorul său din cadrul I.P.J. Alba, un lucrător silvic şi o persoană fără calitate specială. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate mai multe obiecte, înscrisuri şi alte bunuri care pot constitui mijloace de probă, precum şi suma de 407.700 lei. În fapt, s-a reţinut că, în perioada decembrie 2016 – aprilie 2017, lucrătorul silvic, prin neîndeplinirea atribuţiilor de serviciu, a permis sustragerea de material lemnos din cantonul repartizat în administrare, fără a lua măsuri de constatare a unor contravenţii şi infracţiuni silvice comise de mai multe persoane, împiedicând prin acţiunile sale efectuarea cercetărilor cu privire la acestea”, se afirmă într-un comunicat făcut public de Serviciul Judeţean Anticorupţie Alba.

Totodată, s-a reţinut că în perioada ianuarie – martie 2017, şeful postului de poliţie a oferit ajutor unei persoane cercetate pentru comiterea de infracţiuni silvice pentru a o favoriza. În acelaşi scop, în mod repetat, ajutorul şefului de post a divulgat date nedestinate publicităţii privind efectuarea de controale pe linie silvică de către alţi lucrători de poliţie şi organe silvice, în scopul obţinerii de foloase necuvenite”, a precizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba, la momentul efectuării percheziţiilor.

În cazul celorlalţi trei suspecţi, dintre care doi sunt agenţi de poliţie, nu au fost făcute publice informaţii cu privire la stadiul anchetei.

Sursa: Adevărul

Publicitate

Actualitate

Își va imuniza Valeriu Gheorghiță copiii cu vaccinul anti-Covid: „Am discutat această problemă cu ei, sunt absolut deschiși la acest lucru”

Publicat

în

Își va imuniza Valeriu Gheorghiță copiii cu vaccinul anti-Covid: „Am discutat această problemă cu ei, sunt absolut deschiși la acest lucru”

Începând cu data de 26 ianuarie 2022, va debuta și în România vaccinarea anti coronavirus pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani. Copiii medicului militar, Valeriu Gheorghiță, coordonatorului campaniei naționale de vaccinare se încadrează și ei în această grupă de vârstă, iar acesta spune că a discutat cu ei despre vaccin.

Dr. Valeriu Gheorghiță spune că și-a consultat copiii, o fetiță de 6  ani și un băiețel de 11 ani, în legătură cu administrarea vaccinului anti Covid, iar aceștia i-au transmis că vor aștepta să le vină rândul, după copiii care au neapărată nevoie de serul care să-i protejeze împotriva Covid-19.

Electrica Furnizare Discount

„Am discutat această problemă cu ei, ei sunt absolut deschiși la acest lucru, însă ceea ce mi-au spus, ținând cont, bineînțeles, de ceea ce le-am explicat, cum funcționează un vaccin și care sunt avantajele, mi-au zis: «Tati, o să așteptăm să dăm prioritate celor care au cea mai mare nevoie în momentul de față», adică copiilor cu afecțiuni cronice. Ulterior, sigur, vor dori să se vaccineze și îmi doresc chiar să-i vaccinez personal, dacă o să merg într-un cabinet de vaccinare”, a mărturisit Valeriu Gheorghiță la Digi24.

Cine are prioritate la vaccinul anti Covid

România a contractat 550.000 de doze pentru anul 2022, ceea ce ar ajunge pentru aproximativ 260.000 de copii din grupa de vârstă 5-11 ani dintr-un total de 1,2 milioane, câți ar fi eligibili.

Autoritățile spun că au prioritate la vaccinare copiii care sunt în evidența medicilor cu următoarele afecțiuni:

obezitate,

afecțiuni cardiovasculare, poate malformații cardiovasculare,

alte tipuri de malformații (sindromul Down crește de cel puțin 10 ori riscul de deces prin COVID-19)

diabet,

boli cronice renale,

neoplazii (cancerele hematologice: limfoame, leucemii).

„Uitându-ne la copiii care au fost spitalizați cu forme moderate sau severe de boală, principalii factori de risc pe care acești copii i-au avut au fost obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul, bolile renale, iar obezitatea este legată direct de riscul de diabet. Mai mult, după Covid, există, se pare, un risc de două ori mai mare de a face diabet zaharat de tip I, acel diabet insulino-dependent”, a spus Valeriu Gheorghiță pentru sursa citată.

Sursa: click.ro

Citește mai mult

Actualitate

HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace

Publicat

în

HARTA salariilor din România: Unde se câștigă cel mai bine. Județele cu baroni locali, cele mai sărace

În 2021, salariul mediu net lunar la nivel naţional a crescut, în medie, cu 14%, de la 3.047 de lei (în octombrie 2019), la 3.544 de lei (octombrie 2021). Există însă judeţe în care salariile au crescut mai mult, iar altele în care creşterea a fost mai timidă.

Bucureştenii au fost românii cu cele mai mari salarii şi în 2021, urmaţi de clujeni. Pe locul al treilea se află cei din judeţul Timiş. ZF a publicat harta salariilor din România, pe e baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică. Bucureştiul este în continuare lider la acest capitol, dar diferenţa faţă de locul doi, ocupat de Cluj, s-a micşorat.

CITEȘTE ȘI: Poprirea pe salariu, pensie sau cont în 2022: Când şi cum executarea silită poate fi anulată în justiţie

Bucureștiul are cele mai mari salarii din țară, de 4612 lei salariu mediu net, iar la polul opus, Teleorman, este probabil cel mai sărac județ din România, cu 2674 lei salariu mediu net pe lună.

Electrica Furnizare Discount

Județele cu populație maghiară, Harghita și Covasna (2752, respectiv 2756 lei) sunt la polul sărăciei, imediat după Teleorman. Faptul că UDMR a fost mereu la guvernare se pare că nu s-a răsfrânt asupra nivelului de trai și a salariilor din cele 2 județe.

De menționat este faptul că județul Teleorman a fost ținut vreme de mult timp într-o sărăcie continuă de către propriul său baron local, Liviu Dragnea, lucru ce a transformat județul din sudul țării într-un pol al sărăciei și al emigrării.

Citește și: INS: Cât a crescut salariul mediu net în luna noiembrie 2021, față de luna octombrie

Cluj și Timiș (4291 lei salariu mediu net pe lună, respectiv 3835 lei) au cele mai mari salarii, după capitală. Oltenii (județul Olt) au una dintre cele mai mari creșteri, de 22%. Bihor (2894 lei), unde este groful local Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean, care a dus Oradea la cele mai mari prețuri la gunoi din România,  se află sub Botoșani(2986), nu departe de Vaslui(2803).

Alba se află peste media națională, dar sub media pe Transilvania. Se poate observa că acolo unde au fost economii deschise, care nu au fost dominate de baroni sau grofi locali, care au impuse ”firme de casă”, așa cum sunt de exemplu la Teleorman, Harghita, Covasna, Suceava, Bihor, economia a crescut, trend urmat ulterior și de salarii.

Citește și: Salariul minim pe economie 2022: Cât vor câștiga românii, brut și net, începând cu noul an?

Suceava, județul în care baronul Gheorghe Flutur a scris cuvântul „Bucovina” în 2009 folosind țarcuri cu oi, se află în acest moment la nivelul de 2716 lei salariu mediu net lunar, depășind doar Maramureșul (2713 lei), dintre județele adiacente.

Bucureștiul și Ardealul sunt cele mai dezvoltate zone ale României, lucru ce se vede și în nivelul salariilor, dar unele județe din Moldova (Bacău) sau Oltenia (Olt) au un nivel cu mult peste provincia istorică în care se află.

Citește mai mult

Actualitate

„Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”, o nouă campanie națională de promovare a produselor Elit

Publicat

în

„Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”, o nouă campanie națională de promovare a produselor Elit

Gustul desăvârșit al mezelurilor autentice și gustoase marca Elit este alegerea și inspirația pentru mese delicioase ale milioanelor de familii de români care aleg mese de senzație. Mezelurile desăvârșite Elit sunt ingredientul secret pentru orice masă – fie ea festivă sau frugală – și garantează bucătarului aprecierile tuturor celor aflați în jurul mesei.

Pentru cei care apreciază gustul tradițional, până în data de 18.01.2021, Elit desfășoară campania „Chef la tine-acasă, cu mezeluri desăvârșite pe masă”. Campania de promovare este menită să premieze la scală națională fanii produselor Elit și de a încuraja un public cât mai larg să prepare cu price ocazie, rețete desăvârșite, folosind mezeluri Elit. Campania se desfășoară online, pe canalele de social media, dar și în peste 5.000 de magazine din comerțul tradițional din întreaga țară.

Mecanismul de înscriere în concurs este la îndemâna oricui va cumpăra minimum două produse ELIT, și va înscrie bonul fiscal pe www.mezeluri.ro/chef-la-tine-acasa.

Electrica Furnizare Discount

Premiile de senzație se vor acorda prin tragerea la sorți, pentru și mai multe preparate la superlativ!

Marele premiu este un set complet de electrocasnice, format din nu mai puțin de șapte electocasnice atît de utile in orice bucatarie! Tot ceea ce ai nevoie pentru a-ți face viața ușoară într-un cămin îți este oferit de Elit: expresor automat de cafea, blender de mână, grill electric, fripteuză, robot de bucătărie, mixer și aspirator vertical.

Pe lângă marele premiu, alți 75 de norocoși vor câștiga aparatură de bucătărie (mini-tocatoare, blendere de mână, fierbătoare de apă, mixere sau aparate pentru preparat sandwich-uri, etc)

Până marți, 18 ianuarie 2022, mezelurile Elit cu #gustdesăvârșit pot fi sursă de inspirație pentru preparate la superlativ, pentru un început de an gustos!

Intră în cursa pentru premii de senzație, să ai și mai mult chef acasă, la pregătit preparate la superlativ.

Înscrierile aici: www.mezeluri.ro/chef-la-tine-acasa

***Despre Elit

Elit reprezintă astăzi una dintre cele mai importante companii de pe piața de produse din carne și mezeluri din România, cu o experiență de 20 ani în acest domeniu. Sub promisiunea de brand ֦Mezeluri cu gust desăvârșit” Elit comercializează o gamă largă de produse și preparate din carne in cadrul urmatoarelor mărci proprii: Elit, Veri, Premia, Promo, Pizzaro, Plin de Carne și Finom.
www.mezeluri.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare