Un oraș din județul Alba vizează modernizarea centrului istoric cu bani europeni: O nouă amenajare peisagistică cu spații de recreere
Administrația publică din Abrud dorește în viitorul apropiat să implementeze un proiect integrat de construcții publice cu destinație principală de recreere și spații urbane de calitate, prin reabilitarea părții centrale a orașului.
Amplasamentul pentru care se dorește totodată crearea unor trasee și spații exterioare pentru pietoni, dezvoltarea unor proiecte de amenajare peisageră și a unei strategii de mediu este în suprafață totală de 8.822 mp, fiind compus din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă, strada Ion Buteanu și fosta biserică unitariană.
Astfel, în ședința de îndată de la începutul săptămânii trecute, Consiliul Local al orașului Abrud a decis aprobarea proiectului și a investiției „Dezvoltarea integrată a orașului Abrud prin realizarea unui centru recreativ în clădirea fostei Biserici Unitariene și reabilitarea infrastructurii urbane aferente din Piața Moților, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu”, în vederea finanțării acestuia în cadrul programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 13, prioritatea de investiții 9B, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, în valoare totală de 20.122.866,77 lei, inclusiv TVA, proiect realizat de către S.C. K&K Studio de Proiectare S.R.L. Cluj – Napoca. Pentru acest proiect, din bugetul orașului nu se vor achita cheltuielile neeligibile, dar consilierii locali au aprobat contribuția de 2% din valoarea eligibilă a proiectului, în cuantum de 402.457,73 lei, precum și eventualele sume reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pentru implementarea proiectului în condiții optime, iar prin hotărârea adoptată de consilierii locali, primarul Nicolae Simina a fost împuternicit să semneze toate actele necesare și contractul de finanțare.
Proiectul adoptat de Consiliul Local prevede realizarea în termen de 36 de luni a unui spațiu recreativ în interiorul ruinei fostei biserici unitariene, prin lucrări de consolidare, restaurare, conservare, dotare și valorificare a ansamblului fostei biserici – zona navei și turnul estic – precum și reabilitarea infrastructurii urbane din Piața Eroilor, Piața Cuza Vodă și strada Ion Buteanu prin amenajări specifice: sistematizare verticală, refacerea infrastructurii edilitare, reabilitarea componentelor valoroase, intervenții de peisagistică, dotare și mobilare cu mobilier urban de calitate, accesibilizare pentru persoane cu deficiențe, care să reîntregească imaginea centrului istoric și să ofere locuitorilor orașului Abrud spații publice de calitate care să evidențieze valorile materiale și imateriale patrimoniale. Ședința de îndată s-a desfășurat în data de 28 august 2018 deoarece termenul de depunere era cel târziu data de 30 august, iar hotărârea a fost adoptată în unanimitate de către cei 10 consilieri locali prezenți la întrunire, care au reprezentat exact două treimi din numărul total al membrilor Consiliului Local Abrud.
Dacă acest proiect va fi aprobat, centrul orașului Abrud ar avea șanse foarte mari ca peste câțiva azi să-și recapete aspectul istoric și să devină un important punct de atracție turistică în Apuseni.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare
Începe Postul Crăciunului 2024: Ce semnificație are și care sunt zilele cu dezlegare la pește. Tradiții și obiceiuri populare Postul Crăciunului 2024 este unul dintre cele două mari posturi din acest an, alături de postul Paștelui. Postul Crăciunul are o semnificație aparte în creștinism și de el sunt legate numeroase tradiții. Ce semnificație are postul […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ